Nieuws

Vooruit beschermt je koopkracht

Ronny Wolfcarius

Tuesday 31

May 2022 17:59

Een regering met socialisten zet onze koopkracht centraal. Geen besparingen, wel ongeziene investeringen in de pensioenen, minimumlonen, uitkeringen én in onze gezondheid. Wij strijden elke dag. Voor uw koopkracht, voor uw gezondheid, voor u.

Vooruit versterkt je koopkracht. Ook in crisistijden. Met 6 concrete, duidelijke en effectieve maatregelen maken wij het verschil.  

1. Hogere lonen, pensioenen en uitkeringen 

De inflatie is gestegen tot ongeziene hoogte. De prijzen voor energie, eten, en brandstof swingen de pan uit. 

Wij socialisten beschermen al jaren onze koopkracht. Hoe doen we dat concreet? De minimumlonen stijgen voor de eerste keer sinds 2008. Sinds 1 januari 2022 stijgen de minimumpensioenen tot 1.500 euro netto per maand voor werknemers én zelfstandigen. En met de coronapremie van maximaal 500 euro voor werknemers ondersteunen we de consumptie. Werken moet lonen. Daar blijven we voor strijden. 

2. Automatische indexering van de lonen

In 1920 voerden socialisten de index in. De index beschermt onze koopkracht en zorgt ervoor dat lonen, pensioenen en uitkeringen mee stijgen met de prijzen. De vorige, rechtse regering voerde een indexsprong in. De facturen stegen, maar de lonen niet. Dat zorgde voor minder koopkracht.

Als de prijzen stijgen, moeten de lonen ook stijgen. Dat is voor ons socialisten evident. Daarom garanderen we een automatische indexering van onze lonen, pensioenen en uitkeringen.. Vooruit blijft de index verdedigen tegen alle aanvallen van rechts.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

3. Voor 4 euro naar de huisarts

Alles begint bij een goede gezondheid. Dat heeft de voorbije gezondheidscrisis meer dan ooit bewezen. Investeren in onze gezondheidszorg is investeren in ons allemaal. 

Daarom voert Vooruit de derdebetalersregeling in. Die maakt het mogelijk dat je enkel het remgeld betaalt voor de zorg die je krijgt. Je moet dus niet de volledige rekening voorschieten. Dat geldt bovendien niet alleen bij de huisarts, maar ook voor tandartsen, logopedisten en andere zorgverleners. 

LEES OOK  Frank: "Toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg mag niet afhangen van liefdadigheid" >

4. 6% btw op elektriciteit en gas

Elektriciteit en gas zijn geen luxeproducten. Dat is basis. Voor ons is 6% btw op elektriciteit en gas dan ook evident.

In 2014 voerden we die socialistische maatregel al in. Voorzitter Conner Rousseau: “Dit jaar grijpen wij opnieuw in, want voor te veel gezinnen en alleenstaanden zijn de hoge energiekosten de druppel. 

Je huis verwarmen, de was doen of koken: dat is basis, geen luxe. Het is “simple comme bonjour”. Verwarmen mag nooit verarmen. Daar hebben we de andere regeringspartijen van kunnen overtuigen. Wij zorgden voor een btw-verlaging naar 6% op gas én elektriciteit. En wij blijven die 6% btw verdedigen.”

LEES OOK  "Alles wat je moet weten over het energieakkoord" >

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

5. Werkbonus

Toen Frank Vandenbroucke nog minister van Werk was, voerde hij de werkbonus in. Zo’n 20 jaar later is de werkbonus nog altijd een belangrijke manier om onze koopkracht te verhogen. 

Frank: “Het is belangrijk dat wie werkt, beloond wordt en erop vooruit gaat. We deden dat al door de minimumlonen te verhogen. Met de werkbonus hebben we daar ook een extra instrument voor. Vanaf 1 april breiden we de werkbonus verder uit en verhogen we de koopkracht van wie langer werkt.” 

(Het artikel gaat verder onder de foto.)


6. Sociaal tarief voor meer dan 1 miljoen gezinnen

Gezinnen en alleenstaanden die het meest kwetsbaar zijn, moeten we beschermen. De laagste sociale uitkeringen verhogen we tegen 2024 met 10,75% en de werkloosheidsuitkeringen met 4,5%. 

Vooruit verlengde en versterkte ook het sociaal tarief voor meer dan 1 miljoen gezinnen. Het sociaal tarief geldt tot na de winter. En als het van ons afhangt, verlengen we het sociaal tarief zolang als nodig. 

Zo maken we met Vooruit élke dag het verschil. Voor uw gezondheid. Voor uw koopkracht. Voor u. 

Wij blijven strijden. Dat kan alleen als we het samen doen.
Strijd mee > 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.