Nieuws

Frank Vandenbroucke: “We moeten zoveel mogelijk doen om onze koopkracht te beschermen”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 15

March 2022 16:14

 In de spotlight 
Onze minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, haalde alles uit de kast en loodste ons op een veilige manier door de coronacrisis. We blikken samen met hem terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin hij zich elke dag keihard heeft ingezet voor onze gezondheid, voor onze koopkracht, voor u.

Dag Frank, hoe gaat het met je? 

Goed, dankjewel om dat te vragen. Het zijn best stresserende tijden geweest, maar ik heb er goede hoop op dat we nu - met de barometer in de hand - op een veilige manier en dus stap voor stap terug kunnen keren naar een normaal leven. Iedereen heeft daar na 2 jaar corona nood aan en wil dat. Ik ook. We zijn alvast op de goede weg.

(Het artikel gaat verder onder de video.)

In 2020 verschijn je uit het niets terug op het hoogste politieke niveau. Wat deed je besluiten om net dan terug te keren? 

Gezondheidszorg is altijd mijn eerste liefde geweest. Toen Conner me vroeg om minister van Volksgezondheid te worden, heb ik geen moment getwijfeld. Niets makkelijker dan aan de zijlijn je mening te geven. Ik heb een duidelijke visie over de toekomst van onze gezondheidszorg en ik vond het dan maar gepast om de uitdaging aan te gaan en zelf die verantwoordelijkheid te nemen. Stap voor stap probeer ik de tanker van koers te veranderen en te hervormen in het belang van iedereen die in de zorg werkt, én in het belang van iedereen die zorg nodig heeft. 

Op welke verwezenlijking - tot nu toe - ben je het meeste trots? 

Ik houd er niet zo van om met mijn eigen realisaties te pronken. Ik ben van het principe: “Show en don’t tell”. Er zijn uiteraard zaken die meteen impact hebben op het leven van mensen, zoals bijvoorbeeld de terugbetaling van het medicijn voor de baby Pia’s in ons land. Toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg mag niet afhangen van liefdadigheid. Andere hervormingen die je in gang zet vergen dan weer meer tijd, en dat ergert ook mij soms.

Corona legde een enorme druk op ons mentaal welzijn. Psychologische zorg staat hoog op jouw agenda?

Onze grote investeringen om psychologische zorg veel toegankelijker en betaalbaarder te maken, zie je nu ook stilaan op het terrein. Te traag naar mijn zin, maar de zaken veranderen wel. Achter de schermen is de afgelopen maanden hard gewerkt. Het doel van mijn hervorming is véél sneller problemen tijdig oppikken, en véél sneller de juiste steun en hulp bieden, precies om langdurige psychologische problemen - of drama’s zelfs - te vermijden. Niet het minst bij kinderen en jongeren. Dat betekent dat we in onze eerste lijn veel meer en beter moeten samenwerken, want ons mentaal welzijn mag niet afhangen van de psycholoog alleen. 

Onze grote investeringen om psychologische zorg veel toegankelijker en betaalbaarder te maken, zie je nu ook stilaan op het terrein.

Dat vraagt samenwerking: bijvoorbeeld met scholen, maatschappelijk werkers of wie in zijn vrije tijd met kinderen en jongeren bezig is. Zij staan op de eerste rij en kunnen zaken oppikken waarvan ze denken: “Tiens, die zit met iets en alleen raakt die daar niet uit.” Dan moet die kunnen doorverwijzen naar de juiste persoon in de buurt en moet dat snel gebeuren. Eén keer zover, is het dan belangrijk dat die psycholoog betaalbaar is. Dat kan nu al, voor 11 euro. Samengevat: we hebben al flinke stappen vooruit gezet, maar er ligt nog werk op de plank. 

Als viceminister kwam de stijgende energiefactuur ook op jouw bord? 

Ik ben tevreden dat we eindelijk tot een akkoord zijn gekomen om de energiefactuur te verlagen. Daar hamerden we met Vooruit al lang op. Gezien de situatie was dat hoognodig. De verlaging van de btw op elektriciteit én nu ook gas naar 6% - wat Vooruit al geruime tijd bepleitte - is een krachtige maatregel, die voor alle gezinnen bijzonder welgekomen is. Gezinnen met een bescheiden inkomen krijgen ook steun via de verlenging van het sociaal tarief, maar ook de middenklasse is beschermd dankzij het indexsysteem waarbij lonen en uitkeringen mee evolueren met de stijgende prijzen van basisproducten, zoals energie. Zich verwarmen, eten koken of douchen, is dan ook een basisrecht. 

Veel mensen hebben ook écht hun auto nodig om te gaan werken. Daarom verlagen we de accijnzen op benzine en diesel aan de pomp. De meerinkomsten van de btw geven we volledig terug aan de burger. Een overheid mag niet rijker worden op de kap van de miserie van mensen. Integendeel, we moeten zoveel mogelijk doen om de koopkracht van mensen te beschermen in deze tijden van crisis. En dat doen we nu ook.

LEES OOK Hoe verlagen we je energiefactuur? >

Hoe sta je tegenover het vernieuwingsproject van Vooruit?

Ik vind het fantastisch om zien dat zoveel jonge mensen zich inzetten en mee willen doen. Dat is uiteraard onder impuls van Conner. Hij heeft die schwung gebracht, door van een politieke partij een moderne en eigentijdse beweging te maken. We zijn er nog lang niet, maar we gaan wel stap voor stap vooruit. En het is heel fijn om daar deel uit van te maken. Al die jonge gezichten geven me elke dag weer energie. 

We zijn er nog lang niet, maar we gaan wel stap voor stap vooruit. En het is heel fijn om daar deel uit van te maken. 
Slaag je erin om af en toe eens de knop om te draaien en te ontspannen? 

Ik probeer dat toch, ja. Met een wandeling in het park van Tervuren, een voorstelling of een concert. Zo heb ik laatst in het cultureel centrum hier enorm genoten van een concert van pianist Jef Neve. Meestal zijn de momenten van geluk en ontspanning momenten die onverwacht zijn. Daar houd ik erg van. 

Tot slot, wat wens je de lezers toe? 

Het is een cliché, maar sinds corona beseffen we opnieuw dat het geen cliché is: een goede gezondheid. En waarom niet vele kleine momenten van onverwacht geluk.

Meer weten over Frank? Lees meer op zijn pagina.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant