Nieuws

Vlaamse regering, wat gaat u doen om de veiligheid van onze kinderen te garanderen?

Ronny Wolfcarius

Friday 18

November 2022 09:00

Na het tragisch overlijden in een crèche in Mariakerke, kwam er, dankzij Vooruit, een onderzoekscommissie naar de wantoestanden in de kinderopvang. Eind deze zomer verscheen het rapport van de onderzoekscommissie. De conclusie was duidelijk: de Vlaamse regering faalt in haar kerntaak, het beschermen van onze kinderen. En toch stonden de kranten deze week opnieuw vol verschrikkelijke verhalen uit de kinderopvang. Hannes Anaf: “Vlaamse regering, wat gaat u doen om de veiligheid van onze kinderen te garanderen?”

Folterpraktijken in onze Vlaamse kinderopvang

“Een kind met brandwonden die niet verzorgd worden. Een kind dat met het hoofd in het toilet wordt geduwd en vervolgens wordt er doorgespoeld. Een kind dat met ducttape wordt vastgebonden. Dat zijn folterpraktijken in onze Vlaamse kinderopvang”, steekt Hannes Anaf van wal in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse regering ziet de urgentie van de situatie in de kinderopvang nog altijd niet in.

Amper drie maanden na de aanbevelingen van de onderzoekscommissie lezen we opnieuw schrijnende verhalen in de pers. De aanbevelingen moesten de veiligheid in de kinderopvang garanderen en het vertrouwen in de sector herstellen, maar de Vlaamse regering ziet de urgentie van de situatie nog altijd niet in.

LEES OOK Hannelore & Hannes: “De minister ligt niet wakker van de veiligheid van onze kinderen” > 

“Erkend door de Vlaamse overheid”: wat betekent dat nog?

“En we kunnen het niet genoeg herhalen: dit gaat maar om een aantal kinderopvanginitiatieven waar het écht fout zit”, gaat Hannes verder. “Dag na dag zetten kinderbegeleiders zich met hart en ziel in voor onze kinderen. Ook voor hen trekken we nu opnieuw aan de alarmbel. Want de hele sector wordt keer op keer in een negatief daglicht gezet. Dat verdienen ze niet.”

Dag na dag zetten kinderbegeleiders zich met hart en ziel in voor onze kinderen. Ook voor hen trekken we nu opnieuw aan de alarmbel.

“Wat betekent zo’n bordje ‘Erkend door de Vlaamse overheid’ eigenlijk nog?”, besluit Hannes. “De Vlaamse regering kan de veiligheid van onze kinderen in de kinderopvang niet garanderen. Sinds juli werd de top van Kind en Gezin een hand boven het hoofd gehouden. Er werd beterschap beloofd. Maar op deze manier kan het écht niet verder. De Vlaamse regering is verantwoordelijk voor deze wantoestanden en moet het probleem nu écht aanpakken.”

Wat deze Vlaamse Regering vooral nu moet doen, is in eigen boezem kijken. Het is aan hen om te zorgen voor beter beleid. Er moet een toekomstplan komen om de kwaliteit en de veiligheid van de kinderopvang te verhogen. Maar ook investeringen zijn broodnodig: er moeten meer kinderbegeleiders per kind komen, betere arbeidsvoorwaarden zijn en hogere lonen op tafel komen. Alleen zo maken we het beroep opnieuw aantrekkelijk en kunnen we opnieuw gemotiveerde mensen aantrekken. Daar moet deze Vlaamse Regering nu dringend werk van maken. Voor de veiligheid van onze kinderen. Zo kunnen ouders met een gerust hart gaan werken. 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant