Nieuws

Hannelore & Hannes: “De minister ligt niet wakker van de veiligheid van onze kinderen en ouderen”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 23

February 2022 14:30

Vlaams parlementsleden Hannelore Goeman en Hannes Anaf reageren onthutst op het tragisch overlijden in een crèche in Mariakerke: “Je kan je dit niet voorstellen. Het was helaas ook een drama waiting to happen. De politieke verantwoordelijkheid van minister Beke is verpletterend.”

Stel je voor: je zet ‘s ochtends je kindje af in de crèche. Je vertrouwt erop dat je baby daar veilig is en vertrekt naar het werk. In de namiddag krijg je plots telefoon. Je kindje ligt in het ziekenhuis met een hersenletsel. De toestand is kritiek. Dat is voor iedere ouder een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. 

Hannelore Goeman start het debat: “De Vooruit-fractie wil beginnen met het uitdrukken van zijn diepste medeleven aan de ouders en familie van het baby’tje dat overleed in een crèche in Mariakerke.” 

Shockerende inspectieverslagen

Wie de inspectieverslagen leest van de crèche in Mariakerke, kan alleen maar denken: ‘Hoe is dit in godsnaam mogelijk? Waarom was de kinderopvang gewoon open?’ In die verslagen kan je letterlijk lezen dat er fysiek geweld werd gebruikt tegen kinderen. Er was een hele reeks klachten: over bloeduitstortingen en onverklaarbare striemen. Hoe kan zoiets jaren blijven doorgaan? Wat moet er gebeuren voor we zo’n crèche sluiten?”

Wie de inspectieverslagen leest van de crèche in Mariakerke, kan alleen maar denken: ‘Hoe is dit in godsnaam mogelijk?

De meeste crèches en onthaalouders leveren fantastisch werk. Maar bij een paar crèches loopt het helemaal mis en staat de veiligheid van onze kinderen op het spel. Dit was een drama waiting to happen.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

Vooruit waarschuwde al veel eerder

Hannelore: “De voorbije 2 jaar werd minister Beke minstens 3 keer gewaarschuwd op het matje geroepen en vragen gesteld over de wantoestanden in onze crèches. In februari 2020 in de commissie, in december 2020 toen Het Laatste Nieuws zijn reportagereeks uitbracht en opnieuw in maart 2021 na een incident bij een onthaalmoeder. Ook de Kinderrechtencommissaris trok 4 keer aan de alarmbel. En toch gebeurde er niets om onze kinderen beter te beschermen. De minister zat erbij en keek ernaar.”

Het antwoord van minister Beke: ‘Er komt een gesprek met Kind & Gezin’ en ‘de procedures zijn gevolgd’. “Dat interesseert toch niemand?”, reageert Hannelore.

“Er waren al verschillende klachten over de crèche in Mariakerke”, treedt Hannes Anaf bij. “Telkens opnieuw reageert de minister te laat, werkt hij niet proactief en gebeuren er drama’s. Dat is de rode draad doorheen zijn beleid. De politieke verantwoordelijkheid van minister Beke is verpletterend”, aldus Hannes. 

Crèches in de gevarenzone

De minister verwees in het Vlaams Parlement naar een lijst met 40 kindercrèches in de gevarenzone. 40 kinderopvangen die zogezegd in de ‘grijze zone’ zitten. Het gaat over crèches waar sprake was van geweld, grensoverschrijdend gedrag en verwaarlozing. In 2018 stond de crèche in Mariakerke op de lijst in de gevarenzone. 

“In 2020 stond de crèche in Mariakerke volgens minister Beke niet meer op die lijst. Wat is er dan gebeurd met die dossiers? Heeft u dat in handen genomen en de lijst opgevraagd? Zijn er toen crèches gesloten en hoeveel crèches staan er nu nog op die lijst?”, vraagt Hannelore zich af. Het vertrouwen op het terrein is geschonden, minister. Niemand heeft nu oor naar plannen voor de toekomst. Niemand gelooft nog dat u écht wakker ligt van onze kinderen en onze ouderen. Wat zit u hier eigenlijk nog te doen?” 

“Nu blijkt nog eens dat de crèche in Mariakerke de lijst zelfs niet haalde, gaat Hannelore verder. “Ondanks alle klachten en alle verhalen. Ik maak mij daar zorgen over. Wat moet je doen om problematisch bestempeld te worden.” 

Ofwel zijn crèches veilig en dan blijven ze open. Ofwel zijn ze dat niet en dan moeten ze dicht.
Elke kinderopvang moet veilig zijn

Voor ons is het simpel: er is geen grijze zone als het over de veiligheid van onze kinderen gaat. Ofwel zijn crèches veilig en dan blijven ze open. Ofwel zijn ze dat niet en dan moeten ze dicht. Mijn vragen voor minister Beke zijn duidelijk: kan u garanderen dat alle crèches in de grijze zone intussen zijn onderzocht? Zijn er vandaag nog crèches open waar de veiligheid van onze kinderen in gevaar is?”

Hannelore: “De acties van minister Beke volstaan niet. De échte oplossing ligt voor de hand: de Vlaamse regering moet zijn job doen en zorgen dat elke kinderopvang veilig is. Zodra er twijfel is, moeten ze ingrijpen en een crèche sluiten. Dat is de verantwoordelijkheid van minister Beke en zijn kabinet.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.