Nieuws

Maxim: “Geef slachtoffers van LGBTQIA+-gemeenschap van haat en geweld zekerheid dat ze hulp krijgen”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 18

May 2022 18:04

→ Holebifobie en transfobie zijn nog steeds een groot probleem in Vlaanderen. Dat bewijzen de stijgende cijfers van meldpunt Unia. Maxim Veys: “We mogen nooit tolereren dat mensen slachtoffer zijn van geweld en haat om wie ze zijn of om wie ze graag zien.” Lees meer ▼

→ De hervorming van het capaciteitstarief voor elektriciteit, bepaald door verbruik, wordt opnieuw uitgesteld. Kleine verbruikers, vooral gezinnen, zijn het slachtoffer. Bruno Tobback eist een eerlijk, rechtvaardig en duidelijk systeem voor Vlaamse gezinnen. Lees meer ▼

  • Maxim: “Zorg voor een laagdrempelig, gekend en betrouwbaar meldpunt”

    In 2021 opende Unia 176 dossiers over discriminatie, haatspraak en haatmisdrijven omwille van seksuele geaardheid. Dat aantal steeg met meer dan de helft ten opzichte van vorig jaar en is het hoogst in 5 jaar tijd. 

    Homofobie en transfobie nog altijd zorgwekkend

    “De stijging van het aantal meldingen bij Unia is zorgwekkend”, zegt Maxim Veys in het Vlaams Parlement. “Zij zijn hét bewijs dat holebifobie en transfobie nog altijd een groot probleem zijn in Vlaanderen. De helft van de dossiers gaan over haatmisdrijven, geweld, slagen en verwondingen. We mogen nooit tolereren dat mensen slachtoffer zijn van geweld en haat om wie ze zijn of om wie ze graag zien.”

    Homofobie en transfobie zijn nog altijd een groot probleem in Vlaanderen. Het aantal dossiers is het hoogste in 5 jaar tijd.

    Het is ook positief dat steeds meer mensen de weg vinden naar Unia. Slachtoffers doen steeds meer melding en zoeken hulp. Om homofobie en transfobie echt aan te pakken, is die eerste melding essentieel. De Vlaamse regering besliste jammer genoeg om de samenwerking met Unia, het federaal instituut voor gelijke kansen, stop te zetten. Ze komen met een plan om alle instanties rond discriminatie samen te brengen onder 1 nieuw, Vlaams instituut. Het is maar de vraag of het nieuwe instituut even toegankelijk zal zijn. Zeker gezien ze minder instrumenten zal hebben om discriminatie echt aan te pakken.

    LEES OOK Melissa Depraetere: "Berecht homohaat op dezelfde manier als racisme" > 

    Pak haat en geweld tegen LGBTQIA+ aan

    Maxim: “Een betrouwbaar, laagdrempelig en gekend meldpunt is het allerbelangrijkste om het geweld tegen de LGBTQIA+-gemeenschap te bestrijden. Ik maak mij dan ook grote zorgen over het Vlaams mensenrechteninstituut, dat juridisch niet kan optreden. Zo gaan de slachtoffers erop achteruit.”

    Een betrouwbaar, laagdrempelig en gekend meldpunt is het allerbelangrijkste om geweld tegen de LGBTQIA+-gemeenschap te bestrijden.

    Voor Vooruit is het duidelijk: mensen die slachtoffer zijn van haat en geweld omwille van wie ze zijn, moeten zekerheid krijgen. “Zekerheid dat zij melding kunnen doen in een veilige omgeving waar ze serieus genomen worden. Zekerheid dat zij bijgestaan worden, juridische hulp krijgen en naar de rechtbank kunnen gaan. Zekerheid dat de daders gestraft worden.

    Elke klacht en elke melding moet een gevolg krijgen. Slachtoffers moeten morgen beter opgevolgd worden dan vandaag, want iedereen moet veilig zichzelf kunnen zijn”, besluit Maxim.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Bruno: “Alleen grote investeerders worden nu beter van het capaciteitstarief”

    De hervorming van het capaciteitstarief voor elektriciteit, gebaseerd op verbruik, wordt opnieuw uitgesteld. Vlaams Parlementslid Bruno Tobback eist duidelijkheid: “Het is niet de eerste keer dat het nieuwe capaciteitstarief wordt uitgesteld. Het systeem is gewoon niet af. Dit begint meer en meer op een slechte soap te lijken.”

    LEES OOK Bruno: "Een bijkomende factuur, zoals het capaciteitstarief, is het laatste waar gezinnen nu nood aan hebben" > 

    Het capaciteitstarief dient om mee de nodige infrastructuur te financieren om energie tot bij de mensen thuis te krijgen. Vooruit vindt dat het niet aan de Vlaamse gezinnen is om dat te financieren. Zeker omdat de grote verbruikers buiten schot blijven in het nieuwe capaciteitstarief.

    Het is niet aan de Vlaamse gezinnen om infrastructuur om energie bij de mensen thuis te krijgen te financieren. Zeker niet omdat grote gebruikers buiten schot blijven.
    Investeringsplan voor een beter net is essentieel

    Op dit moment ligt nog geen concreet investeringsplan op tafel. Voor een versterking van het net is dat noodzakelijk. “De prioriteiten van de Vlaamse regering liggen verkeerd. Een duidelijk investeringsplan is nu echt aan de orde. In plaats daarvan schuiven zij de verantwoordelijkheid door. Met het huidige factureringssysteem moeten de mensen het zelf oplossen.”

    Een duidelijk investeringsplan voor een versterking van het net moet het eerste zijn dat op tafel komt.
    Zorg voor een eerlijk, rechtvaardig en duidelijk systeem

    Voor Vooruit is dit geen oplossing voor alle Vlaamse gezinnen die het nu moeilijk hebben met het betalen van hun facturen.

    “Het capaciteitstarief dat nu voorligt, jaagt mensen onnodig op kosten. Alleen grote investeerders worden er beter van. Het systeem werkt niet en heeft geen toekomst. Zelfs de grootste verdedigers van het capaciteitstarief, Fluvius en VREG, vragen om uitstel. Ons voorstel: een systeem dat eerlijk, rechtvaardig en duidelijk is voor alle Vlamingen”, besluit Bruno.


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.