Nieuws

OPINIE - Melissa: “Berecht homohaat op dezelfde manier als racisme”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 18

May 2022 14:23

 Opinie 
LGBTQIA+-rechten staan wereldwijd onder druk. Ook in ons land ontving het parket tussen 2017 en 2021 maar liefst 282 homofobie dossiers. Het gaat meestal om opzettelijke slagen en verwondingen. Melissa Depraetere: “Dit is slechts het topje van de ijsberg. In ons land is geen plaats voor haatspraak en geweld. Berecht homohaat op dezelfde manier als racisme.”

LEES OOK Maxim: “Iedereen moet veilig zichzelf kunnen zijn” > 

Straffeloosheid voor homohaat

De afgelopen 5 jaar werden 282 dossiers van homofobie aanhangig gemaakt bij het parket. Het gaat meestal om opzettelijke slagen en verwondingen, dossiers die het parket sneller kan behandelen. Haatspraak daarentegen is moeilijker vast te stellen en moet ook nog steeds als ‘persmisdrijf’ berecht worden door het Hof van Assisen. 

Het Hof van Assisen moet haatspraak tegen holebi’s behandelen. Daar begint niemand aan. In de praktijk leidt dat dus tot straffeloosheid.

Federaal fractieleider Melissa Depraetere: “Een rechtszaak voor het Hof van Assisen duurt jaren, waardoor niemand eraan begint. In de praktijk leidt dit dus tot straffeloosheid. Enkel wanneer het om racisme gaat, kan haatspraak naar de correctionele rechtbank. Dat moet uitgebreid worden. Homohaat mogen we nooit tolereren.” 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)


Topje van de ijsberg

“Die 282 dossiers zijn bovendien slechts het topje van de ijsberg”, reageert Melissa. “Meldingen zijn in de eerste plaats altijd afhankelijk van de verklaringen in het politiekantoor. En slachtoffers beslissen vaak om geen klacht in te dienen. Rechters moeten ook zelf nagaan of het homofoob motief werd toegevoegd aan het dossier. Dat is een extra drempel waardoor de cijfers een onderschatting zijn van de realiteit.” Een ‘veiligheidsmonitor’ brengt nu in kaart hoe groot dit ‘dark number’ is. Die resultaten zijn voor midden 2022.

Hoe kan je zorgeloos jezelf zijn als dat de reden is voor anderen om je te bedreigen? Berecht homohaat op dezelfde manier als racisme.

Als we willen dat iedereen veilig zichzelf kan zijn, hebben we nog veel werk. Als overheid kan je homohaat pas echt aanpakken als je een duidelijk zicht hebt op het aantal voorvallen en de evolutie van de aangiften. “Hoe kan je zorgeloos jezelf zijn als dat de reden is voor anderen om je te bedreigen? Aanzetten tot geweld en haatspraak tegen de LGBTQIA+-gemeenschap is niet anders dan geweld en haatspraak omwille van huidskleur. In het regeerakkoord staat duidelijk dat de ongelijke behandeling van verschillende soorten haatmisdrijven weggewerkt moet worden. Tijd voor actie", besluit Melissa.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant