Bruno: “De federale regering geeft geld en de Vlaamse regering neemt het terug”
Ronny Wolfcarius
Wednesday 02
February 2022 14:00
→ Bruno Tobback: “Het is onzin dat federale en Vlaamse beslissingen elkaar zouden tegenwerken. We moeten, ook op Vlaams niveau, zorgen voor een lagere energiefactuur.” Lees meer ▼
→ Annick Lambrecht: “Bijna 7.500 mensen zijn vorig jaar betrapt terwijl zij onder invloed van drugs achter het stuur zaten. Dat zijn 41 gevallen per dag. Dat vraagt om een andere aanpak.” Lees meer▼
-
Bruno: “Vlamingen krijgen tranen in hun ogen als ze hun voorschotfactuur in de bus krijgen”
Gisteren bereikte de federale regering een akkoord over de energiefactuur. Voor minstens 4 maanden wordt de btw verlaagd van 21% naar 6%. Er komt een vervangingspremie van 100 euro en het sociaal tarief blijft gelden voor 1 miljoen gezinnen.
Een studie van de Universiteit Gent toont nu aan dat kleine verbruikers, door het Vlaamse capaciteitstarief, vanaf midden dit jaar tot 100 euro meer betalen voor hun elektriciteit. De premie die de federale regering toekent, dreigt zo een maat voor niets te worden.
Een bijkomende factuur, zoals het capaciteitstarief, dat is wel het laatste waar gezinnen nu nood aan hebben.
Vlaams parlementslid Bruno Tobback: “Massa’s Vlamingen krijgen tranen in hun ogen wanneer ze hun voorschotfactuur in de bus krijgen. Ze vragen zich af hoe ze dit gaan doen. Dit is voor veel mensen ondraaglijk. De beslissing op federaal niveau is al een verwezenlijking maar het is toch onzin dat federale en Vlaamse beslissingen elkaar zouden tegenwerken? Waar de federale regering geld geeft, neemt de Vlaamse energieregulator het terug. Een bijkomende factuur, zoals het capaciteitstarief, dat is wel het laatste waar gezinnen nu nood aan hebben. We moeten samen zorgen voor een lagere energiefactuur.”
LEES OOK Je energiefactuur gaat omlaag dankzij forse investering van 1 miljard >
Bruno: "De mensen zitten al lang te wachten. Het geld komt niet terecht bij wie het écht nodig heeft. Dit straft de kleine vermogens en de buurman met de peperdure elektrische wagen haalt hier voordeel uit.
Het geld komt niet terecht bij wie het écht nodig heeft. Dit straft de kleine vermogens en de buurman met de peperdure elektrische wagen haalt hier voordeel uit.
Mensen hebben nu niets aan loze beloftes. Het capaciteitstarief bewijst dat de Vlaamse regering dit fout aanpakt. Iedereen die vandaag al een veel te zware last moet dragen, moeten we dringend ondersteunen. Vooruit zal elk voorstel steunen om dit aan te pakken."
(Het artikel gaat verder onder de afbeelding.)
-
Annick: "Rijden, drank en drugs gaan niet samen. Nooit"
Ben je veilig in het verkeer? Helaas is het antwoord steeds vaker “neen”. De nieuwste cijfers van VIAS laten zien dat steeds meer mensen, vooral jonge mannen, drugs gebruiken voordat zij achter het stuur kruipen.
“Ook controles tonen de ernst van de situatie aan”, zegt Vlaams parlementslid Annick Lambrecht. “Bijna 7.500 mensen zijn vorig jaar betrapt terwijl zij onder invloed van drugs achter het stuur zaten. 7.500 mensen. Dat zijn 41 gevallen per dag. En de cijfers nemen jaar na jaar toe.”
LEES OOK Annick: "Veiligheid in het verkeer is geen bijzaak" >
Ook het gebruik van lachgas wint aan populariteit. Eén op de vijf jonge mannen zou maandelijks lachgas gebruiken. Nochtans heeft het gebruik van lachgas ernstige gevolgen. De korte roes die het opwekt lijkt onschuldig maar is zeer gevaarlijk. Lachgas zorgt voor coördinatiestoornissen, een tragere reactiesnelheid en hallucinaties.
“Dat mogen we niet accepteren in het verkeer”, vervolgt Annick. “Mensen die lachgas achter het stuur gebruiken zijn een gevaar voor zichzelf en anderen. We moeten ze met de neus op de feiten drukken. Dat kan met sensibiliseringscampagnes, specifiek gericht op jongeren, die wijzen op de gevaren van het gebruik van lachgas.”
7.500 mensen zaten vorig jaar, bedwelmd door drugs, achter het stuur. Dat zijn 41 gevallen per dag.
Maar alleen een sensibiliseringscampagne volstaat niet voor Vooruit. “Maak een gericht actieplan zoals in Nederland”, zegt Annick. “Daar wordt samengewerkt met buurtwerking en met mensen die het vertrouwen van deze jongeren hebben. Ook de politie-aanpak rond lachgas moet overal in Vlaanderen hetzelfde zijn. Vandaag kunnen niet alle politiezones optreden omdat het politiereglement verschilt per gemeente. Dat is onacceptabel. De Vlaamse regering moet lokale besturen en politiezones aansporen om het verhandelen, bezitten en het gebruik van lachgas als roesmiddel te verbieden.”
Druggebruik in het verkeer is een groeiend probleem. Dat vraagt om een andere aanpak.
Verkeersveiligheid is voor Vooruit een topprioriteit. Rijden, drank en drugs gaan niet samen. Nooit. Druggebruik in het verkeer is een groeiend probleem. Dat vraagt om een andere aanpak: een doelgerichte sensibiliseringscampagne en een algemeen verbod op het niet- professioneel gebruik van lachgas. De Vlaamse regering moet hier zo snel mogelijk werk van maken, samen met alle andere lokale niveaus.
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Freya Van den Bossche wordt nieuwe voorzitter Vlaams parlement
Team Vooruit9.12.2024
-
Dankzij Vooruit eindejaarspremie voor Vlaams zorgpersoneel
Team Vooruit9.12.2024