Nieuws

Vlaams. Hannes Anaf: “Dit is een diepe verantwoordelijkheidscrisis”

Team Vooruit

Wednesday 16

June 2021 23:53

Onze fractieleider in het Vlaams parlement, Hannes Anaf, ziet een duidelijk verschil tussen oude en nieuwe politiek in het actualiteitsdebat over de PFOS-vervuiling. Hij kan er niet bij dat niemand zijn verantwoordelijkheid opneemt voor de gezondheid van zoveel gezinnen. Katia Segers over gokken op sportwedstrijden: “Het moet gedaan zijn met gokreclame op televisie." Het wijzigingsdecreet Vlaamse Sociale Bescherming zorgt voor nog meer obstakels volgens Hannes Anaf.  

 

 

  • Actualiteitsdebat PFOS-zwijndrecht. Dit is een hele diepe verantwoordelijkheidcrisis

    Het nieuws over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht zorgde de afgelopen dagen voor heel wat ophef. Want dit gaat niet alleen over Zwijndrecht, dit gaat over de gezondheid van alle Vlaamse inwoners. Tijdens het actualiteitsdebat liet Vlaams parlementslid Hannes Anaf duidelijk weten wat er nu moet gebeuren: 

    “Wie zoekt mee tot op de bodem uit wat er is misgegaan en waarom het is misgegaan? En wie probeert dat vooral onder de mat te vegen? Daar moet het debat vandaag over gaan. Komt de Vlaamse overheid op voor de gezondheid van onze inwoners?" 

    Nu zitten we in de compleet absurde situatie dat de grond waar auto’s op zullen rijden beter beschermd wordt, dan de grond waar onze kinderen op spelen
    Heel wat mensen waren op de hoogte

    Wat Hannes het meeste zorgen baart, is dat de beleidsverantwoordelijken al jaren op de hoogte zijn. Dit terwijl de bewoners van Zwijndrecht en de ruime omgeving van niets wisten. 

    “Mensen groeven en bouwden in die vervuilde grond. Zonder bescherming. Ah ja! Mensen kweekten er groenten en hielden er kippen en aten, uiteraard, hun eieren op. En erger nog: hun kinderen groeiden er op. Ze wisten van niets. Nu zitten we in de compleet absurde situatie dat de grond waar auto’s op zullen rijden beter beschermd wordt, dan de grond waar onze kinderen op spelen. 

    Een echte verantwoordelijkheidscrisis

    Ik hoor de minister-president en CD&V juist vertellen dat de volksgezondheid belangrijk is. Dit klinkt heel hol. Zeker als de bevoegde minister van Volksgezondheid het niet weet en de minister van Leefmilieu hier vorige week opriep voor een onderzoekscommissie. Omdat zij ook het gevoel had niet correct en volledig te worden geïnformeerd. 

    Dan kan je slechts één conclusie trekken: dit is niet alleen een ernstige gezondheids- en milieucrisis. Politiek is dit ook echt een verantwoordelijkheidscrisis. Een hele diepe verantwoordelijkheidscrisis", zegt Hannes. 

    We zien hier duidelijk het verschil tussen oude en nieuwe politiek. En wij kiezen voor die nieuwe politiek

    Hannes gaat verder: “Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid omdat niemand voldoende weet, dat is schadelijk. Het maakt deals met bedrijven mogelijk die maakt dat niet de vervuiler betaalt, maar wel de slachtoffers van de schade. Twee keer zelfs. Met hun gezondheid én met hun belastinggeld, omdat ze dan ook nog eens opdraaien voor de kosten van de vervuiling.”

    Waar stopt dit?

    In Vlaanderen zijn grote delen dichtbebouwd, de industrie in ons land ligt ook vaak bij woningen. “Stopt het hier? Kan de minister garanderen dat we op andere locaties niet dezelfde gezondheidsrisico’s lopen? We hadden in dit PFOS-dossier eerst Zwijndrecht en nu ook DuPont in Mechelen. Welke minister durft zijn hand nog in het vuur te steken?

    Mensen kweekten er groenten en hielden er kippen en aten, evident, hun eieren op. En erger nog: Hun kinderen groeiden er op. Ze wisten van niets

    Deze verantwoordelijkheidscrisis snijdt dwars door deze coalitie heen. Er zijn, ook in de meerderheid, mensen die echt willen dat dit wordt uitgespit. Zoals minister Demir en collega Schiltz. Mensen die hun nek uitsteken. Zij zeggen tegen partij- en meerderheidsdiscipline in: ‘Dit is niet oké, hier moet dringend iets gebeuren.’ En dan moeten net zij daarvoor door het stof. Dat is toch echt de omgekeerde wereld.

    We zien hier duidelijk het verschil tussen oude en nieuwe politiek. En wij kiezen voor die nieuwe politiek”, zegt Hannes.

    Handel in het belang van mensen

    Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche komt ook tussen in dit debat en verwijst naar de uitspraak van minister-president over "saneren zonder tijd te verliezen." 

    “Ook Vooruit wil geen tijd verliezen. Waarom heeft deze overheid meteen gehandeld in het belang van de vooruitgang van wegenwerken? Waarom vond deze overheid het niet de moeite? Waarom vond niemand het lef om hetzelfde te doen in het belang van de volksgezondheid? Een waarschuwing kost geen moeite of geld. Waarom werden deze mensen niet al die jaren geleden gewaarschuwd? Waarom pas wanneer de informatie publiek werd?", vraagt Freya. 

    Waarom werd er niet even snel gehandeld in het belang van mensen als in het belang van de vooruitgang van wegenwerken?

    Freya gaat verder: "De minister-president zegt wel dat de effecten nog niet bekend zijn op de volksgezondheid. Terwijl minister Beke deze vorige week toelichtte in de commissie: verminderde vruchtbaarheid verstoorde hormoonbalans, invloed op gedrag van kinderen, verhoogd kankerrisico, …

    Waarom vond deze regering het niet de moeite om voor afgelopen maandag ook mensen in te lichten over deze risico’s? Waarom werd er niet even snel gehandeld in het belang van mensen als in het belang van de vooruitgang van wegenwerken?”, aldus Freya.


    Hannes sluit zich hierbij aan: “Het is duidelijk dat mensen zich zorgen maken. Ik stel vast dat het blijkbaar nodig is om snel in actie te komen om de werken snel te laten doorgaan. Er is minder urgentie om de problemen van de mensen op te lossen. Hoe zorgen we ervoor dat die mensen, die opgescheept zitten met de problemen in hun eigen tuin, een oplossing krijgen? Die antwoorden heb ik vandaag nog niet gehoord terwijl dit prioritair moet zijn", besluit Hannes.

  • Katia Segers: gokreclame op VRT zorgt voor domper op de feestvreugde Europees Kampioenschap 

    Het Europees kampioenschap is volop aan de gang. Het zorgt bij veel mensen voor ontspanning en afleiding, wat meer dan welkom is na een moeilijk jaar. 

    Te veel families in Vlaanderen ondervinden de impact van een verslaving aan gokken. Het moet gedaan zijn

    “Voor veel mensen is sport een moment van verbinding: samen hopen dat je ploeg wint, samen juichen voor het succes van de Rode Duivels. Toch staat deze sportvreugde onder druk. Dit moment van gedeeld plezier verliest zijn onschuld”, zegt Katia Segers.

    Gokbedrijven lokken mensen in de val

    Voetballiefhebbers lopen het risico om het EK te eindigen met een zware financiële kater. Gokbedrijven proberen mensen te laten wedden op de sportwedstrijden door volop reclame te maken. Katia gaat verder: “Een EK eindigen met hoge persoonlijke schulden zou niet logisch moeten zijn. Steeds meer mensen lopen dit risico, omdat zij in een moment van vreugde worden verleid tot het vergokken van hun geld. 


    Dat is precies wat gokbedrijven doen. Met advertenties tijdens de wedstrijd, met valse sms-berichten voordat de wedstrijd begint en met online advertenties op websites met nieuws over sportprestaties. Ook onze eigen Sporza van de VRT doet hier aan mee", aldus Katia. 

    Voor veel mensen is sport een moment van verbinding. Samen hopen dat je ploeg wint. Samen juichen voor het succes van de Rode duivels
    Gokreclame op televisie moet stoppen

    Katia eist dan ook dat dit zo snel mogelijk stopt. “Het moet gedaan zijn. Te veel families in Vlaanderen ondervinden de impact van een verslaving aan gokken. 

    Meneer de minister, maak werk van beperkingen of een volledig verbod op gokreclame voor de VRT, met uitbreiding naar alle Vlaamse media”, besluit Katia. 

    De minister van Jeugd en Media is het eens met Katia. Ook hij is bezorgd over alle vormen van verslavingen en gokken in het bijzonder. Volgens hem moet op federaal niveau bekeken worden of een totaalverbod aan de orde is. "Daarnaast heeft VRT een maatschappelijke verantwoordelijkheid om daar een beleid rond uit te werken. Ik verwacht ook dat ze dat tegen begin 2022 zullen doen", aldus de minister. 

  • Hannes Anaf: weg met obstakels voor mensen met zorgnoden

    Vandaag ligt het wijzigingsdecreet Vlaamse Sociale Bescherming voor in het Vlaams parlement. Het VSB geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben. Daarmee kunnen ze de kosten betalen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.

    Wat houdt het wijzigingsdecreet in?

    Het wijzigingsdecreet Vlaamse Sociale Bescherming regelt een aantal belangrijke zaken: 

    De psychiatrische verzorgingstehuizen, initiatieven voor beschut wonen en de revalidatieziekenhuizen worden opgenomen in de Vlaamse Sociale Bescherming. Voor nieuwkomers worden de verblijfsvoorwaarden verdubbeld, van vijf naar tien jaar. Naast alle andere voorwaarden waar zij al aan moeten voldoen, moeten zij nu ook voldoen aan de inburgeringsplicht. 



    Ook wordt binnenkort een dossiertaks aangerekend: een bedrag van 75 euro om beroep aan te tekenen tegen een beslissing over je tegemoetkoming. Onze fractieleider Hannes Anaf maakt zich zorgen:

    “Eerst en vooral zitten er goede zaken in dit decreet. We hebben uiteraard ook fundamentele, inhoudelijke bedenkingen. Er worden extra drempels gecreëerd voor de Vlaamse Sociale Bescherming. Extra drempels voor de extra drempels. Wanneer je naar de realiteit kijkt, moet je nu in plaats van vijf jaar tien jaar in België verblijven. Ik kan me voorstellen dat dit voor jullie achterban goed zal klinken. 

    Inhoudelijke en juridische bedenkingen

    Het gaat over een verzekeringsprincipe: je moet eerst bijdragen, vooraleer je iets kan krijgen. Akkoord. Alleen creëer je op deze manier A en B burgers. Zo kom je tot een situatie waar mensen tot 10 jaar hebben bijgedragen, maar geen recht hebben op de Vlaamse Sociale Bescherming. Dit is niet alleen inhoudelijk en fundamenteel verkeerd, ook juridisch.  

    Daarbij krijg ik de dossiertaks niet uitgelegd. Dit gaat ervoor zorgen dat een aantal mensen geen beroep meer aantekenen. Ik hoop dat de meerderheidspartijen zich alsnog bedenken", aldus Hannes. 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.