Nieuws

Vlaams. Caroline Gennez: “Maak werk van een daadkrachtig ventilatiebeleid”

Team Vooruit

Wednesday 30

June 2021 18:31

In Vlaanderen worden gebouwen als scholen, woonzorgcentra en kantoren nog veel te weinig geventileerd. Dat terwijl de besmettelijke delta-variant van corona in opmars is. Caroline Gennez dient een resolutie in voor een daadkrachtige aanpak. Daarnaast pleit ze voor een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs. Maxim Veys ziet de wachtlijst voor sociale woningen steeds langer worden. "Het nieuwe investeringsplan voor mensen met een handicap zet heel wat mensen in de kou", aldus Hannes Anaf

 

 

  • Caroline Gennez: investeer in ventilatie van publiek toegankelijke gebouwen

    De Wereldgezondheidsorganisatie en de OESO roepen op om werk te maken van betere binnenlucht om onze levenskwaliteit te beschermen en de strijd aan te gaan tegen nieuwe varianten van COVID-19.

    Meer gezonde lucht in gebouwen

    Als je praat, stoot je kleine druppeltjes uit die in de lucht blijven hangen. In slecht verluchte ruimtes kunnen mensen elkaar besmetten vanop een afstand van twee meter, blijkt uit onderzoek. Experts zien dit als een mogelijke verklaring voor de massale besmettingen tijdens evenementen zoals familiefeesten.

    Bovendien toont onderzoek in scholen aan dat leerlingen en leerkrachten in klassen met een hoge CO2-concentratie zich vaker slaperig voelen en zich minder goed kunnen concentreren.

    Daarom dient Vlaams Parlementslid Caroline Gennez een resolutie in om ervoor te zorgen dat Vlamingen meer gezonde lucht ademen. 

    Momenteel wordt slechts 16 procent van de scholen goed verlucht

    “Dat is niet alleen belangrijk in de strijd tegen corona, ook voor ons algemeen welbevinden, gezondheid op school, op het werk en in onze vrije tijd”, zegt Caroline. “Vooral in scholen, kantoren en woonzorgcentra ligt de luchtkwaliteit onder de ventilatienormen. Momenteel zou slechts 16 procent van onze schoolgebouwen goed verlucht worden.

    Volledige verluchting

    In veel publiek toegankelijke gebouwen worden de ramen opengezet, maar dat is eigenlijk niet voldoende. “Ventilatie met ramen en deuren is te veel afhankelijk van de wind, de temperatuur en de indeling van de ruimtes. Vaak wordt niet eens de volledige ruimte verlucht”, vult Caroline aan.

    We hebben terecht veel aandacht voor de kwaliteit van ons voedsel en drinkwater. Waarom zijn we niet even veeleisend voor de luchtkwaliteit?

    In haar resolutie doet Caroline meerdere voorstellen om de binnenlucht in (semi)publieke gebouwen duurzaam te verbeteren. Daarbij zet ze ook in op bewustwording en meer aandacht voor luchtkwaliteit in het opleidingsaanbod voor bijvoorbeeld verwarmingsinstallateurs, architecten en aannemers.

    “We hebben terecht veel aandacht voor de kwaliteit van ons voedsel en drinkwater. Waarom zijn we niet even veeleisend voor de luchtkwaliteit?” besluit Caroline.

  • Maxim Veys: bouw sociale woningen voor de 169.000 gezinnen op de wachtlijst

    Dit jaar staan maar liefst 169.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat is een stijging van 10% tegenover vorig jaar. Dat terwijl de Vlaamse overheid een budget van 4,8 miljard euro voorziet om nieuwe sociale woningen te bouwen. Daarvan wordt dit jaar minstens 1 miljard euro niet gebruikt.

    LEES OOK: Maxim Veys in de spotlight: “Dat is mijn grootste angst” >>

    Meer dan een miljard euro budget blijft vandaag gewoon liggen

    “Meer dan een miljard euro wordt niet omgezet in woningen, ondanks de groeiende wachtlijst”, zegt Vlaams Parlementslid Maxim Veys. “Tienduizenden gezinnen betalen dus elke maand honderden euro’s te veel voor hun huurwoning. Elke maand moeten ze opnieuw kiezen tussen een doktersbezoek voor de ene of een schooluitstap voor de anderen.”


    “Om de wachtlijst weg te werken, gaan we nochtans het volledige budget goed kunnen gebruiken. Vandaag zijn 6% van de Vlaamse woningen sociale woningen. Dat moet naar 15%. Alleen zo bouwen we de wachtlijst voor sociale woningen af”, besluit Maxim.

  • Caroline Gennez: voer een maximumfactuur in op de middelbare school

    Een leerling in de derde graad van het secundair onderwijs kost gemiddeld 1502,74 euro. Vooral in de arbeidsmarktgerichte opleidingen liggen de studiekosten het hoogste, met gemiddeld 2200 euro per jaar in de derde graad.

    Schoolfacturen moeten betaalbaar zijn

    Met een maximumfactuur wil Caroline de middelbare school voor iedereen betaalbaar maken: “De studiekeuze en de toekomst van onze kinderen mag niet afhangen van de portemonnee van de ouders. Een maximumfactuur is de enige oplossing om de schoolfactuur betaalbaar te houden. Zo’n plafond maakt de schoolfactuur transparanter voor ouders én stimuleert scholen om de kosten te drukken.”

    Verschillende middenveldorganisaties zoals de Gezinsbond, de Kinderrechtencommissaris en het Netwerk tegen Armoede steunen Vooruit hierin.

    De toekomst van onze kinderen mag niet afhangen van de portemonnee van de ouders
  • Hannes Anaf: nieuw investeringsplan voor mensen met een handicap is koude douche

    Een nieuw investeringsplan van de Vlaamse overheid voor mensen met een handicap zorgt ervoor dat zo’n 2.700 mensen met een dringende zorgvraag sneller budget krijgen. Toch oogst het investeringsplan gemengde reacties bij bijstandsorganisaties omdat heel wat mensen uit de boot vallen.

    In een welvarende regio als Vlaanderen is het een schande dat er niet genoeg middelen zijn voor mensen die nood hebben aan zorg

    Vlaams Parlementslid Hannes Anaf: “Dat bijna 2.700 mensen nu sneller budget krijgen is natuurlijk een goede zaak. Tegelijk is dit plan een koude douche voor mensen met een minder dringende zorgnood. Zij worden van de algemene wachtlijst gehaald en op een nieuwe wachtlijst gezet. De zogenaamde Rechtstreeks Toegankelijke Hulp waar zij recht op hebben, is in de praktijk helemaal niet zo toegankelijk.”

    “In een welvarende regio als Vlaanderen is het een schande dat er niet genoeg middelen zijn voor mensen die nood hebben aan zorg”, besluit Hannes.

    LEES OOK: Melissa Depraetere pleit voor digitaal stemmen >>

     


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant