Melissa Depraetere maakt werk van digitaal stemmen
Team Vooruit
Monday 28
June 2021 14:48
Digitaal stemmen zonder je huis uit te moeten? “Hoog tijd dat het mogelijk is”, zegt Kamerfractieleider Melissa Depraetere. “Naar het stemhokje gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk maar aan wie minder mobiel is of in het buitenland verblijft." Daarom dient Melissa een resolutie in voor een pilootproject bij de volgende verkiezingen in 2024.
Op zondag met z’n allen naar de lokale basisschool of sporthal om een bolletje rood te kleuren: het lijkt wel alsof het voor eeuwig deel uitmaakt van onze cultuur. Alleen is dat niet voor iedereen evident. Denk maar aan mensen die minder mobiel zijn. Ook voor mensen die in het buitenland verblijven of op zondag werken, is een stem uitbrengen telkens een hele organisatie.
"Door ook digitaal stemmen mogelijk te maken naast het klassieke stemmen in het stemhokje, krijgt iedereen de kans om een stem uit te brengen", zegt Melissa.
LEES OOK: Lotte De Blende ijvert voor stemrecht vanaf 16 jaar >>
Je belastingen kan je online aangeven. Waarom dan niet digitaal stemmen?
Bovendien blijkt uit onderzoek van de Brusselse universiteiten ULB en VUB dat digitaal stemmen een positieve impact heeft op de algemene opkomst. Melissa: “Doorgaans kan je een digitale stem al enkele dagen voor verkiezingsdag indienen. Mensen hebben meer tijd, waardoor ze vaker stemmen. Uit peilingen blijkt dat 2 op de 3 mensen vragende partij zijn.”
In heel wat landen en steden wordt (nu of binnenkort) al digitaal gestemd. Bijvoorbeeld in New South Wales (Australië), Estland, Frankrijk, Noorwegen en Genève (Zwitserland).
Veiligheid eerst
“Een belangrijke voorwaarde is dat het veilig kan”, voegt Melissa toe. “Daarom moeten we nu schakelen, met grondig onderzoek en pilootprojecten in 2024. Die kunnen we uitbreiden in 2029 om dan in 2034 iedereen de kans te geven om op deze manier te stemmen.”
LEES OOK: In de spotlight: Melissa Depraetere >>
Stemmen voor het beleid dat je wil, mag nooit een huzarenstukje zijn
“Als je belastingen online kan aangeven, waarom zou digitaal stemmen dan niet mogelijk zijn? Door online te stemmen, vermijden we dat mensen zich in onmogelijke bochten moeten wringen om iets te doen wat zo belangrijk is: stemmen voor het beleid dat zij willen” besluit Melissa Depraetere.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024