Vijf vragen over duidelijkere zorgfacturen: “Zo maken we komaf met onverwacht hoge facturen”
Team Vooruit
Friday 22
October 2021 11:27
Iedereen heeft recht op de beste zorg. “Alleen weten veel te veel mensen niet hoeveel die zorg dan wel kost”, zegt Gitta Vanpeborgh. “Daarom is het goed dat alle zorgberoepen hun tarieven verplicht moeten uithangen: in de wachtzaal én op hun website.”
1. Waarom is zo’n verplichte ‘affichering’ belangrijk?
“Momenteel is het niet altijd duidelijk hoe hoog je factuur zal zijn als je bijvoorbeeld een beugel moet laten plaatsen, een reeks behandelingen moet krijgen bij de kinesist of een onderzoek moet laten doen bij de dokter.
De factuur voor medische behandelingen kan serieus verschillen en zorgt soms voor heel onaangename verrassingen. Door die onzekerheid stellen mensen vaak een ingreep of behandeling uit, terwijl ze die echt wel nodig hebben.
Daarom moeten de prijzen van de behandelingen straks uithangen in de praktijk. Ook op hun website moeten ze duidelijk maken hoeveel welke behandeling precies kost.”
LEES OOK Meer toegankelijke en betaalbare zorg is een absolute prioriteit voor Vooruit >
2. De affiches moeten ook duidelijk vermelden of een zorgverlener al dan niet geconventioneerd is. Wat is het verschil?
“Je hebt drie categorieën: zorgverleners die volledig geconventioneerd zijn, zorgverleners die soms geconventioneerd zijn en zorgverleners die helemaal niet geconventioneerd zijn.
Wie volledig geconventioneerd is, werkt aan de tarieven van het RIZIV. Je kan dus duidelijk weten hoeveel er zal terugbetaald worden en wat je persoonlijk aandeel is. Supplementen zijn hier niet van toepassing.
De factuur voor medische behandelingen kan serieus verschillen en zorgt soms voor heel onaangename verrassingen
Andere zorgverleners werken op specifieke dagen en/of tijdstippen als geconventioneerde. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent.
En dan heb je tenslotte de niet-geconventioneerde zorgverleners. Zij kunnen vrije tarieven aanrekenen, serieuze erelonen en supplementen aanrekenen, waardoor de factuur hoog kan oplopen.
Het RIZIV, de verzekeringen en de mutualiteit komen vaak ook maar voor een klein deel tussen in die factuur, zodat de patiënt zelf veel moet betalen. Daarom moeten ze straks ook vooraf duidelijkheid verschaffen over hun conventiestatus en de tarieven die ze hanteren. Geen onaangename verrassingen meer!”
(Lees verder onder de Facebookpost.)
3. Tegen wanneer komen die affiches er en hoe zullen ze er uit zien?
"De volgende stap is het vormgeven van de affiches. Het is van cruciaal belang dat de beroepsgroepen zich hierover kunnen buigen. Zij kennen beter dan wie ook de “verstrekkingen met de meest gangbare tarieven”.
Binnen het jaar moet dat rond zijn. Halfweg gaan we uiteraard wel naar een stand van zaken vragen."
LEES OOK Frank: "Investeren in onze gezondheidszorg is investeren in ons allen" >
4. Is dat voldoende?
"Zeker niet. We moeten zorgverstrekkers ertoe aanzetten om, naast de affichering, ook mondeling met hun patiënten over de tarieven te communiceren.
We moeten de ziekenhuisfacturen transparanter en begrijpelijker maken. Genoeg werk op de plank om de komende jaren nog stappen Vooruit te zetten."
5. En wat met diegenen die geen affiches uithangen?
"Die mogen een boete verwachten. Belangrijker nog is dat ze in dat geval geen hogere tarieven en supplementen mogen aanrekenen dan wat er binnen de overeenkomst is afgesproken."
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.