Nieuws

Joris Vandenbroucke: “De valsspelers moeten eruit”

Team Vooruit

Friday 22

October 2021 11:17

Joris Vandenbroucke blijft op de nagel kloppen voor eerlijke fiscaliteit en een harde aanpak van fraude. Lees meer ▼

→ “Opnieuw een stap vooruit naar meer toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg", zegt Gitta Vanpeborgh. Lees meer▼

 • Joris: “De valsspelers moeten eruit”

  De grootste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, dus de grootste vermogens moeten een eerlijke bijdrage leveren. Daar strijdt Vooruit al jaren voor.

  Toch zijn grootaandeelhouders er de afgelopen 20 jaar in geslaagd om maar liefst 7 miljard euro aan belastingen op dividenden te ontduiken.

   LEES OOK  Maak dringend werk van een nooddecreet voor het lerarentekort >

  We mislopen honderden miljoenen

  Joris: “Ieder zijn deel is niets teveel, die solidariteit moet de kern zijn van ons belastingsysteem. Toch zijn grootaandeelhouders erin geslaagd om jarenlang die 30% belastingen op dividenden te ontduiken via allerlei constructies. Dat zijn honderden miljoenen die we extra hadden kunnen investeren in de begroting.

  Dit is een slag in het gezicht van gezinnen, zelfstandigen en andere ondernemers die elk jaar netjes hun deel doen. Zij betalen vaak veel hogere tarieven dan die 30% op dividenden omdat sommigen helemaal niets willen bijdragen.” 

  Eerlijke fiscaliteit en een harde aanpak van fraude zijn fundamenteel

  Voor Vooruit is het duidelijk: valsspelers die misbruik maken via fiscale fraude moeten eruit.

  In het regeerakkoord is afgesproken om de strijd tegen fiscale fraude fors op te voeren. De bestrijding van fiscale fraude moet 1 miljard euro opleveren voor de begroting. 

  Joris: “Laat ons daar werk van maken. Eerlijke fiscaliteit en een harde aanpak van fraude zijn fundamenteel voor de geloofwaardigheid van de regering. Die valsspelers moeten eruit. We moeten het geld halen waar het zit.

  Ik zal mij daarvoor blijven inzetten en met onze Vooruit-fractie zullen we ook zelf voorstellen blijven neerleggen.” 

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Gitta: “De affichering van tarieven verlaagt drempels voor heel wat mensen”

  Heel wat mensen in ons land stellen een bezoek aan de huisarts of specialist uit. Omdat ze niet weten wat ze moeten betalen of omdat ze bang zijn dat ze de rekening niet kunnen betalen.

  Een affichering van de prijzen in de wachtzaal en op de website, zodat mensen exact weten wat ze moeten betalen, is dan ook noodzakelijk.

  Gitta: “Ik ben blij dat ons wetsvoorstel over de affichering van tarieven vandaag goedgekeurd werd. Zo verlagen we voor heel wat mensen de drempel om naar de arts of specialist te gaan.”

   LEES OOK  Deze nieuwe aanpak moet betaalbare en toegankelijke zorg opleveren >

  Toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg

  Meer toegankelijke en betaalbare zorg is een absolute prioriteit voor Vooruit. De affichering van tarieven is opnieuw een belangrijke stap. 

  Werkgevers, vakbonden, ziekenfondsen en de regering keurde eerder al de investeringen in onze gezondheidszorg voor 2022 goed.

  De affichering van tarieven is een belangrijke stap

  Concreet voor 2022:

  - Zorgen we ervoor dat je enkel nog 4 euro remgeld betaalt bij de huisarts; 

  - Verlagen we de maximumfactuur voor de meest kwetsbare gezinnen;

  - Maken we werk van een beter terugbetaling voor tandzorg;

  Zetten we in op mondhygiënisten zodat niemand met tandpijn blijft zitten.

  Gitta: “Met deze maatregelen zetten we vier ongeziene stappen vooruit richting toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.”

  Vooruit gaat de uitdaging aan

  Het moet een gewoonte zijn om naar de tandarts en de huisarts te gaan. Zo drukken we kosten op langere termijn én gaan we er allemaal op vooruit.

  Momenteel zijn huisartsen nog niet verplicht om enkel het remgeld te vragen. Wat Vooruit betreft mag dat verplicht worden. Zeker voor de gezondheid van onze kinderen en jongeren.

  Gitta: “Dit is een scharniermoment voor onze gezondheidszorg. De kentering in het beleid rond gezondheidszorg stelt Vooruit gerust.”


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.