Nieuws

LOKAAL: The time is now. Onze lokale afdelingen investeren in het klimaat

Team Vooruit

Friday 29

October 2021 15:10

 Lokaal 
Tijd om niet 1 of 2, maar 3 versnellingen hoger te schakelen in het klimaatbeleid. Samen met onze lokale afdelingen zorgen we ervoor dat klimaatambities gerealiseerd worden.

De realiteit heeft ons keihard met de neus op de feiten gedrukt. In juni was er het vonnis in de Klimaatzaak. Het VN-klimaatpanel presenteerde een alarmerend, verpletterend rapport. En door het noodweer verloren duizenden mensen in Limburg en Wallonië hun huis, of zelfs hun leven.

De klimaatcrisis is zonder twijfel de grootste uitdaging voor onze samenleving. 

The time is now! Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, op alle beleidsniveaus. Van het hoogste Europese niveau tot het meest concrete lokale niveau bij jou in de buurt. Die boodschap hebben onze afdelingen goed begrepen.

We zetten drie lokale afdelingen in de spotlight die zich actief inzetten om in hun regio hét verschil te maken voor het klimaat.

 • Leuven - The Big Shift

  In Leuven organiseert onze beweging op donderdag 16/12 de allereerste “big hackathon” rond het thema klimaat. 

   LEES OOK  Kris Verduyckt: "Pak de klimaatcrisis nu aan" >

  Die dag proberen we samen met onder andere Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Vlaams fractieleidster Hannelore Goeman en Vlaams Parlementslid Hannes Anaf oplossingen te bedenken voor heel wat klimaatuitdagingen.

  Jij kan mee beslissen voor welke klimaatuitdagingen we op 16/12 oplossingen gaan bedenken via beslis.thebigshift.be

  (Lees verder onder de afbeelding.)  De voorstellen die die avond uit de bus komen, worden nadien door een deliberatief panel van deelnemers en experten besproken en verder uitgewerkt.

  Vervolgens wordt bepaald op welke manier we met die oplossingen aan de slag gaan.

  Wil jij samen met ons The Big Shift maken naar een leefbaar klimaat?

  Zet dan alvast 16/12 in jouw agenda. Inschrijven is mogelijk vanaf 8 november. 

 • Ingelmunster

  In onze afdeling in Ingelmunster doet onze Vooruit- fractieleider Enigo Vandendriessche er alles aan om van de geveltuintjes in Ingelmunster een succes te maken.

  Enigo: “Een geveltuintje leg je aan door enkele tegels of klinkers aan je gevel te verwijderen en er (klim)planten in te zetten. 

  We werken een serieuze drempel weg

  Deze minituintjes hebben heel wat voordelen. Ze zorgen voor meer groen in de straat, verhogen de biodiversiteit, zorgen voor afkoeling op hete dagen, en filteren fijn stof.

  Het feit dat het gemeentebestuur met dit thema, dat in ons verkiezingsprogramma stond, aan de slag ging bewijst dat we met goede voorstellen impact hebben op het beleid.

  (Lees verder onder de afbeelding.)

  Voorstellen

  Helaas zijn er momenteel nog niet zo veel geveltuintjes in Ingelmunster. Daarom legde onze Vooruit-fractie op de gemeenteraad van september enkele voorstellen op tafel, die vervolgens unaniem werden goedgekeurd. 

  Zo geeft de gemeente nu het goede voorbeeld door zelf verschillende geveltuintjes aan te leggen bij openbare gebouwen. De technische dienst zal in de toekomst ook de tegels verwijderen en het tuintje proper afboorden. 

  “Dankzij Vooruit staat de gemeente dus voortaan zelf in voor het maken van de plantgaten. Een serieuze drempel die we hebben weggewerkt”, besluit Enigo.

 • Essen

  In Essen investeert het gemeentebestuur fors in de strijd tegen de klimaatverandering.

  Maar liefst 130.000 euro wordt vrijgemaakt en dat onder impuls van onze Vooruit-schepen van Klimaatbeleid
  Helmut Jaspers.

   LEES OOK  Alleen samen kunnen we de klimaatcrisis aanpakken >

  Zo werden een aantal bosbestanden uitgedund om de sterkste, meer waardevolle bomen vrij te stellen. De bedoeling is om stilaan te evolueren naar bossen die beter bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

  “Dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de Bosgroep Antwerpen-Noord investeren we de komende jaren bovenop de reguliere inspanningen € 130.000.

  We investeren in duurzaam bosherstel

  Met dit budget investeren we in duurzaam bosherstel, de aanplanting van bosranden, bosbeheer, het onder controle brengen van exoten zoals de Amerikaanse vogelkers en in het klimaatrobuust maken van onze bossen. 

  Hiermee doet Essen een aanzienlijke extra investering in natuur. Die investering zal op termijn ongetwijfeld een positieve invloed hebben op het vlak van klimaat en CO2-opslag, fauna en flora en op het beleven van de natuur”, besluit
  Helmut.


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant