Nieuws

PFOS en PFAS: wat is het, wat zijn de gevaren en is het ook in jouw buurt aanwezig?

Team Vooruit

Thursday 17

June 2021 14:24

De Vlaamse regering heeft steken laten vallen in het 3M-dossier. Vooruit vraagt duidelijkheid: wie is verantwoordelijk voor dit dossier, wie was op de hoogte en vooral, hoe zetten we de gezondheid van ons allemaal op de eerste plaats? 

Gezondheidscrisis

Het PFOS-dossier gaat over de volksgezondheid van ons allemaal. Het advies van de Vlaamse regering is nu om geen eieren en groenten uit eigen tuin te eten in een straal tot 10 kilometer rond de 3M-fabriek. Nochtans is de bodemvervuiling al in 2017 vastgesteld. Heel wat mensen zijn terecht bezorgd. 

LEES OOK: Vlaams. Hannes Anaf: “Dit is een diepe verantwoordelijkheidscrisis” >>

Bij Vooruit geloven wij dat de gezondheid van ons allemaal op de eerste plaats moet komen. De gevolgen van PFOS-inname zijn onder meer van invloed op het afweersysteem van het lichaam, er is een groter risico op kanker en het heeft invloed op de groei, leercapaciteit en het gedrag van kinderen. 

PFOS of PFAS

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is de brede verzamelgroep van zogenaamde ‘forever chemicals’, enorm sterke chemicaliën die niet afbreekbaar zijn. Ze worden gebruikt voor bijvoorbeeld regenjassen, plakband, brandblusschuim en anti-aanbakpannen. De bekendste en meest vervuilende uit deze groep zijn PFOS, de perfluoroctaansulfonaten en PFOA. Die PFOS en PFOA worden al twintig jaar niet meer geproduceerd, het gaat om een historische vervuiling. Het probleem is nu dat die stoffen zich nauwelijks laten afbreken. De vervuiling van 20 jaar geleden heeft dus nog jaren gevolgen. 


Is er ook PFOS-vervuiling in jouw buurt?

PFOS-vervuiling beperkt zich helaas niet tot de regio rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De PFOS-chemicaliën komen niet in de natuur voor, maar werden in de chemische industrie gemaakt. Vanuit die fabrieken werden kleine deeltjes verspreid door de wind in de omgeving. Ook door afvalwater van de chemische industrie, belanden PFOS-chemicaliën in de omgeving. In de eerste plaats komen ze in waterlopen terecht, in de loop der tijd komen ze in het dieper gelegen grondwater terecht. 

Moet je je nu zorgen maken? Op dit moment wordt de bodem in de wijde omgeving van Zwijndrecht gecontroleerd. Daar blijft het advies gelden om geen eieren en groenten uit eigen tuin te eten. Wie niet in die omgeving woont, kan dat wel.

Onderzoekscommissie

Het PFOS-dossier werpt enorm veel vragen op. Hoe komt het dat er nu pas advies komt voor de regio in Zwijndrecht, terwijl de vervuiling al in 2017 voor het eerst is vastgesteld? Hoe kan het dat een overheid wel maatregelen neemt om de wegenwerken geen vertraging op te laten lopen, maar geen enkele maatregel neemt om de gezondheid van de mensen die in de buurt wonen en werken te beschermen?

Wie is verantwoordelijk voor deze crisis? Hoe zetten we de gezondheid van de mensen opnieuw op de eerste plaats? Voor Vooruit was het instellen van een onderzoekcommissie dan ook cruciaal. Een zwaar middel dat slechts één keer eerder is ingezet. Oppositie en coalitie volgenden onze fractie. De onderzoekscommissie komt er. Zo garanderen we dat dit dossier grondig wordt onderzocht, in het belang van de gezondheid van ons allemaal. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.