Nieuws

LOKAAL: Onze lokale afdelingen strijden mee voor onze zorg

Ronny Wolfcarius

Friday 17

December 2021 14:31

 Lokaal 

In een tijd waarin een virus en haar varianten de hele wereld teistert, worden we met z'n allen nog eens herinnerd aan het belang van een goede gezondheid. Ook onze lokale afdelingen plaatsen gezondheidszorg hoog op de agenda. Daarom zetten we de initiatieven van Haacht, Wervik-Geluwe en Olen in de spotlight.

 

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid, maakt met zijn beleid werk van betaalbare zorg voor iedereen. Hij investeerde al volop in onze gezondheidszorg. Zo worden de lonen van het zorgpersoneel verhoogd, de werkomstandigheden verbeterd en komen er meer handen aan het bed. 

Ook op lokaal niveau beweegt er heel wat rond gezondheidszorg. Onze lokale besturen dragen meer dan hun steentje bij aan een toegankelijke en betaalbare zorg voor de bewoners van hun gemeente. Daarom zetten we met Haacht, Wervik-Geluwe en Olen drie centrumsteden in de spotlight waar dankzij Vooruit gezondheidszorg hoog op de agenda staat en blijft.  

 LEES OOK  Het jaaroverzicht van Vooruit: "een jaar met een sociaal en daadkrachtig beleid voor iedereen" >

  • Haacht - preventief gezondheidsbeleid

    Dat Haacht sterk inzet op de gezondheid van haar burgers, staat als een paal boven water. De huidige coalitie hecht veel belang aan een sterk preventief gezondheidsbeleid. Daarom liet het gemeentebestuur - als één van de eerste gemeenten in Vlaanderen - een gezondheidsenquête afnemen bij haar burgers. 

    “Op basis van de resultaten zijn we vervolgens aan de slag gegaan om de algemene gezondheid in Haacht te verbeteren”, zegt schepen van Welzijn en Gezondheid Karin Jiroflée.  “Zo bleek bijvoorbeeld dat de oudere bevolking meer alcohol drinkt en het aantal mensen met een goede mondgezondheid lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Het sein voor ons om daar een actieplan voor uit te werken” aldus Karin.

    Met de resultaten uit onze gezondheidsenquête gingen we aan de slag om de algemene gezondheid in Haacht te verbeteren

    De gezondheidsenquête is lang niet het enige initiatief dat de gemeente Haacht nam in het kader van haar preventief gezondheidsbeleid. 

    Haacht maakt bijvoorbeeld ook werk van “Generatie Rookvrij”. Dit is een doelstelling die het gemeentebestuur samen met de Kindergemeenteraad formuleerde. “Door stap voor stap zoveel mogelijk omgevingen rookvrij te maken, waakt de gemeente mee over de gezondheid van ieder kind en elke jongere. Daarvoor werd een speciaal bord ontworpen dat nu op alle Haachtse speelpleinen te bewonderen is.” 

    Haacht mag zich daarnaast ook een hartveilige gemeente noemen. Zo staat er op zeven cruciale plaatsen binnen de gemeente een AED-toestel. Met zo’n toestel kan je een elektrische schok toedienen aan iemand die te kampen krijgt met levensbedreigende hartritmestoornissen. De gemeente organiseert ook twee tot drie instructie avonden per jaar zodat zoveel mogelijk Haachtenaren vertrouwd raken met de werking van zo’n toestel. 

    Verder profileert Haacht zich als een dementievriendelijke gemeente. Het bestuur investeert in verschillende instrumenten om iedere Haachtenaar - van jong tot oud - te informeren zodat zij hun steentje kunnen bijdragen. Eén van de sensibiliseringsacties waren de rode geknoopte zakdoeken. Klik hier voor meer info. (hier komt nog een link bij naar site Haacht)

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    “Met het gemeentebestuur bekijken we steeds hoe we het gezondheidsbeleid in Haacht kunnen versterken. We zijn bijvoorbeeld ook erg begaan met kankerpreventie. We promoten daarom intensief de preventieve borstkankerscreening en zijn erg aanwezig tijdens het azaleaweekend (nvdr: actie van Kom Op Tegen Kanker).  Maar we zijn bijvoorbeeld ook versneld gestart met een project rond eenzaamheid naar aanleiding van wat we zagen tijdens de zwaarste coronagolven. Ook daar hopen we binnenkort concrete acties rond te ondernemen”, besluit Karin.

  • Wervik - Sociaal welzijn

    Ook bij Vooruit Wervik-Geluwe staat sociaal welzijn en gezondheid hoog op de agenda. In tijden van corona steken ze zelfs nog een tandje bij. 

    Zo bleven de bestuursleden van Vooruit Wervik-Geluwe ook in moeilijke omstandigheden beschikbaar voor wie nood had aan een babbel. “Rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften (mondmasker en veilige afstand) bezochten we onze leden persoonlijk met een nieuwjaarsgeschenk en een attentie voor 1 mei. Je voelde dat onze leden deze drempelbezoekjes en de bijhorende babbeltjes enorm wisten te waarderen” zegt Lien Deblaere, voorzitter Vooruit Wervik-Geluwe.

    Niet de centen maar de mensen moeten centraal staan

    De afdeling investeert ook in lokale initiatieven. Zo steunde men EHBO, Eerste Hulp bij Ongesteldheid, van Futura Secundair onderwijs Wervik met een gift van ruim 1.000 maandverbanden. “Meisjes die omwille van een kwetsbare thuissituatie niet de toegang hebben tot menstruatieproducten krijgen zo gratis toegang tot maandverband of tampons. Een heel waardevol project als je weet dat menstruatiearmoede leidt tot schoolverzuim”, aldus Lien.

    Vooruit Wervik-Geluwe pleit lokaal ook voor betaalbare zorg en meer investeringen in het zorgpersoneel. Samen met een een delegatie van bestuursleden en ook burgemeester Youro Casier namen we daarom deel aan de vakbondsacties tegen privatisering in de zorg. “Niet de centen maar de mensen - zowel de bewoners als personeel - moeten centraal staan” zegt Lien.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

    Lien Deblaere is naast schepen ook voorzitter van het Woon-en Zorgbedrijf. “Vanuit die functie zet ik mentaal welzijn hoog op de agenda in Wervik. Begin oktober organiseerden we daarom een bezoekdag met kleine huisdieren. Zelf bracht ik met onze pup Fluffie een bezoekje. De bewoners genoten zichtbaar van de aandacht en de aanwezigheid van mens en dier.”

    "Het is een greep uit de initiatieven die we met onze afdeling en met het gemeentebestuur nemen om de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te houden", besluit Lien.


     LEES OOK  The Big Shift: Geef jouw idee voor onze uitdagingen >

  • Olen - Mentaal welzijn

    “Met Chris Bakelants als schepen van onder andere gezondheid en sociale zaken hebben we een grote troef in handen”, zegt Maarten Verstappen, voorzitter van Vooruit Olen. Ze zorgt er vanuit haar functie mee voor dat Olen sterke ambities heeft op vlak van betaalbare gezondheidszorg. 

    Zo trekt de gemeente bijvoorbeeld volop de kaart van mentale gezondheid. “Hoe gaat het met jou?” is een vraag die we te weinig stellen en waar vaak heel oppervlakkig op geantwoord wordt. In Olen vragen we daarom door. Onze mentale gezondheid staat erg onder druk in deze tijden. En daarom zet het gemeentebestuur daar erg op in. “Dat resulteert onder andere in extra gespreksuren bij de psycholoog vanuit het OCMW-dienstenpakket”, aldus Maarten.

    "Hoe gaat het met jou?" is een vraag die we te weinig stellen

    “Een ander initiatief is het nieuw mantelzorgbeleid dat opgestart wordt. Bedoeling is echt om een bottom-up-beleid, waarbij we de gevoelens, meningen en wensen van de doelgroep oplijsten, uit te rollen. Daarom loopt er momenteel een bevraging hierover.”

    Ook lichamelijke gezondheid krijgt prioriteit in het Olense beleid. Zo nam het gemeentebestuur extra steunmaatregelen voor mensen die in aanraking komen met armoede. Een concreet voorbeeld was bijvoorbeeld de investering in schoenenbonnen voor kinderen in armoede. “Er komt ook een nieuw parkgebied “het Ven”. Beleving, rust en natuur staan hier centraal en dat voor iedereen”, zegt Maarten. “Zo zal het parcours ook rolstoelvriendelijk zijn en komen er vrije pluk fruitbomen. Ook dat is inzetten op gezondheidszorg.”

     LEES OOK  Frank Vandenbroucke: "We draaien de filosofie volledig om" >

    “Dankzij deze initiatieven zorgen we dat betaalbare en toegankelijke zorg als een rode draad doorheen het beleid loopt. Dat is waar onze beweging voor staat”, besluiten Chris en Maarten.

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.