Nieuws

LOKAAL: Onze lokale afdelingen dragen hun steentje bij aan een sociaal woonbeleid

Ronny Wolfcarius

Thursday 27

January 2022 11:59

 Lokaal 
Een eigen woning vinden is voor heel wat Vlamingen een bijzonder moeilijke opdracht. Ook lokaal maakt onze beweging werk van een sociaal woonbeleid. Dat doen we niet alleen in Brugge, Genk, Turnhout, zoals je hier al kon lezen. Maar ook in Kuurne, Mortsel en Zelzate. We laten hen aan het woord over hun sociaal woonbeleid.

  • Kuurne: woonloket om burgers te ondersteunen

    Dicht bij de mensen staan, daar draait het om. Dat probeert Kuurne in de praktijk te brengen door een ambitieus woonbeleid.

    “We zijn samen met Harelbeke, Deerlijk, Lendelede en Zwevegem een intergemeentelijke samenwerking aangegaan onder de overkoepelende naam Woonwijs. Binnen die samenwerking nemen we het heft in eigen handen en bepalen we samen en autonoom de doelstellingen”, zegt Annelies Vandenbussche, die tot en met 2021 schepen voor Wonen was in Kuurne.

     LEES OOK  Conner & Maxim: "Iedereen heeft recht op een betaalbare woning" >

    “Daarnaast hebben we een woonloket dat echt wel goed werkt”, aldus Annelies. “Via het woonloket helpen we heel wat burgers verder met hun vragen. Het gaat dan zowel over eigenaars, huurders en verhuurders als eigenaar-verhuurders. Die vragen zijn heel ruim. Van alles wat te maken heeft met premies tot specifieke vragen over renovatie. De gemeente zorgt er dan voor dat burgers met hun vraag bij de juist experten terecht kunnen.”

    Via het woonloket helpen we burgers met hun vragen en brengen we ze in contact met experten.
    Samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappij 

    Dankzij een nauwe samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappij ‘Eigen Gift - Eigen Hulp’, helpt de gemeente de meest kwetsbare Kuurnenaren in hun zoektocht naar een geschikte woning. “Gezien de huidige situatie, waarbij het een helse opdracht is om op de private huurmarkt een geschikte woning tegen een betaalbare prijs te vinden, is dat voor heel wat mensen welgekomen hulp”, zegt Annelies.

    Tot slot is in Kuurne eind december 2021 ook de verplichting van het conformiteitsattest ingevoerd. Daarmee toon je aan dat een woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Zowel voor de verhuurder als de huurder is het handig dat je dit kan voorleggen. Het woonloket sensibiliseert, controleert en geeft tips over dit attest. “Dat komt de leefkwaliteit alleen ten goede, want iedereen heeft recht op een degelijke en veilige woning”, besluit Annelies.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

  • Mortsel: ondersteunen en kwaliteit garanderen

    In Mortsel, in de provincie Antwerpen zijn eengezinswoningen tegenwoordig haast onbetaalbaar. “Het aantal sociale huurwoningen bedroeg nog geen 2% toen ik in 2013 als schepen aantrad”, zegt Gitta Vanpeborgh, die voor onze beweging ook in De Kamer zetelt. ”De afgelopen twee legislaturen hebben we dan ook bewust ingezet op betaalbaar en  kwaliteitsvol wonen.  Met specifieke aandacht voor jonge mensen en kwetsbare gezinnen. 

    Het aantal sociale huurwoningen bedroeg nog geen 2% toen ik in 2013 als schepen aantrad.

    Samen met een gedreven team blijven we werken aan een sterk sociaal woonbeleid. Zowel voor de private huisvesting als voor de sociale huisvesting namen we heel wat initiatieven”, aldus Gitta.

    We ondersteunen wie het nodig heeft. We zorgden bijvoorbeeld voor een premie van 1.000 euro voor jonge inwoners met een bescheiden inkomen bij de aankoop van hun eerste woning. En voor alleenstaanden en eenoudergezinnen die twee jaar op de wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij staan, voorzien we een huurpremie. Met die huurpremie kunnen ze de periode tot het bekomen van een Vlaamse huurpremie, na 4 jaar op de wachtlijst, overbruggen. We willen ook eigenaars aanmoedigen om hun woning te verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Dat doen we met een ondersteuningspremie van 500 euro voor eigenaars of verhuurders die hun woning verhuren voor 9 jaar via een sociaal verhuurkantoor.

     LEES OOK  Gitta: "Zo maken we het verschil voor 40.000 mensen" >

    Daarnaast willen we ook de kwaliteit van woningen garanderen in Mortsel. Dat doen we onder andere met de gefaseerde invoering van een verplicht conformiteitsattest voor alle huurwoningen. We verstrengen ook het leegstandsreglement en voeren een verwaarlozingsreglement in. Die woningen worden ook opgenomen in een register en gekoppeld aan een heffing 12 maanden na opname in het register.

    Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen is een basisrecht. Met het lokaal beleid in Mortsel proberen we dat te garanderen.
    We vormen als gemeente een brug

    Als gemeente willen we ook een brug vormen tussen de sociale huisvestingsmaatschappij en de sociale koopmaatschappij. Een privaat project dat niet van de grond kwam, werd zo uiteindelijk omgevormd tot een project van 34 sociale huur- en 34 sociale koopwoningen. We gaan ook voortdurend in gesprek met de sociale huisvestingsmaatschappij zodat woningen die openbaar verkocht worden, opnieuw een sociale bestemming krijgen.

    “Tot slot maken we met de gemeente Mortsel ook deel uit van het intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘IVLW Zuidrand’. Want meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat betaalbaar en kwaliteitsvol wonen een basisrecht is. Met het lokaal beleid in Mortsel proberen we dat te garanderen”, besluit Gitta. 

  • Zelzate: gezonde woonmix

    Zelzate is een dichtbevolkte gemeente in het hart van het North Sea Port District. Een parel met grote troeven, maar ook grote uitdagingen. Betaalbaar wonen is daar één van. 

    “Onze bestuursploeg zet daar fors op in”, zegt burgemeester Brent Meuleman. “Onze gemeente voldoet bijvoorbeeld al aan de opgelegde norm van het Bindend Sociaal Objectief (BSO) van 15%.” 

    Meer sociale woningbouw is een absolute must voor Zelzate.

    Het BSO is een verplichte doelstelling voor elke gemeente om bijkomende sociale huurwoningen te realiseren. “Maar omdat we in Zelzate de gevraagde norm al bereikt hebben, krijgt de lokale woonmaatschappij geen verdere Vlaamse financiering meer. Dat is erg zuur, zeker als je recent van Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele hoort dat hij een half miljard euro – geld dat voorzien was voor sociale woningbouw – doorsluist naar private projecten. Dat komt hard aan. In Zelzate staan bijvoorbeeld al zo’n 500 mensen op de wachtlijst”, aldus Brent. 

    Meer sociale woningbouw

    “Meer sociale woningbouw is een absolute must voor ons. En dus zoeken we elders middelen en methoden om onze ambities waar te maken. Ontwikkelaars bijvoorbeeld krijgen hier niet langer vrij spel. Voortaan vragen we bouwpromotoren om ook betaalbaar wonen te incorporeren in hun grote verkavelingsprojecten. 

    We vragen bouwpromotoren om betaalbaar wonen te incorporeren in hun verkavelingsprojecten.

    Zo breiden we het betaalbaar aanbod uit én maken we werk van een gezonde woonmix. Vandaag staat ons eerste project in de steigers. In ons centrum wordt een nieuwe woonwijk gebouwd die zal bestaan uit grondgebonden woningen en appartementen, een mix van zowel privaat wonen, geconventioneerd wonen als sociaal wonen. Allemaal samen op één site, met deelauto’s en rond een centrale, groene parkzone”, besluit Brent

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant