Nieuws

Vooruit blijft strijden voor een inclusieve samenleving

Ronny Wolfcarius

Saturday 04

December 2021 08:25

→ Naar aanleiding van de Internationale dag voor Personen met een handicap, lanceerde Gitta Vanpeborgh, federaal parlementslid voor Vooruit, een oproep om de verwezenlijkingen van de regering in de verf te zetten. “Vooruit zal blijven strijden om hen volwaardig te betrekken bij onze samenleving”, reageert Gitta. Lees meer ▼

→ “Het is een goede zaak dat de regering alles in het werk zet om sneller en meer dossiers van asielzoekers te behandelen”, zegt federaal parlementslid Ben Segers. “Intussen slapen er ‘s nachts te veel asielzoekers buiten. Daarom moet er nu dringend ingegrepen worden. We moeten zorgen dat zij in de tussentijd een dak boven hun hoofd krijgen.” Lees meer▼

  • Gitta: “Zo maken we het verschil voor 40.000 mensen”


    Voor Vooruit is het duidelijk: iedereen - ook wie een handicap heeft - moet onderdeel van onze samenleving zijn. Gitta: “Dit principe hebben we dit jaar in onze Grondwet verankerd maar principes krijgen pas waarde door concrete acties.”

    Mensen met een handicap werden jaren benadeeld als zij actief wilden bijdragen aan onze samenleving door te werken. Gitta: “Wanneer zij wilden werken of een carrière wilden uitbouwen, verloren zij een deel van hun integratietegemoetkoming.  Hetzelfde gebeurde als ze kozen voor de liefde en gingen samenwonen. Ze betaalden daar de prijs voor. Dat klinkt ongelooflijk, maar toch was het zo.”

    Gitta is dan ook tevreden dat deze regering daar komaf mee maakt. “Deze regering erkent dat mensen gelijkwaardig zijn en daarom soms extra ondersteuning nodig hebben om hetzelfde te bereiken. 

     LEES OOK  Gitta Vanpeborgh: "We kunnen op heel wat vlakken de strijd tegen COPD opdrijven" >

    (Lees verder onder de Facebookpost.)

    Het leven is duurder en moeilijker met een handicap. De reis naar je werk bijvoorbeeld, vraagt meer van je in een rolstoel. Daarom moeten we werk maken van meer toegankelijk openbaar vervoer. Meer verdienen of samenwonen mag ook niet bestraft worden als je een handicap hebt. Met deze regering zorgen we ervoor dat personen met een handicap met minder zorgen dezelfde dingen kunnen doen als iedereen. Het is goed dat ‘de prijs van de liefde’ ondertussen afgeschaft is en dat we nu ook ‘de prijs van de arbeid’ hervormen. Zo kunnen meer mensen hun integratietegemoetkoming behouden.”

    Ingrijpende verbetering voor 40.000 mensen


    Volgens Gitta maakt deze koerswijziging een immens verschil voor meer dan 40.000 mensen die dagelijks bijdragen aan onze samenleving. “Het is niet meer dan normaal dat wij ook iets terugdoen”, gaat Gitta verder. “Een handicap verdwijnt niet op miraculeuze wijze als je gaat werken. 40.000 mensen behouden nu hun integratietegemoetkoming. Het is met dit soort maatregelen dat we meer mensen aan het werk krijgen. Dat doen we niet door wie werkt te straffen met een lager inkomen. Werken moet lonen. Daar zorgen we nu voor.”

    Gitta roept minister Karine Lalieux (PS) dan ook op tot actie. “Zorg dat de maatregelen nog dit jaar in werking treden, dat er een automatische toekenning komt en dat er met de begunstigden zo snel mogelijk over wordt gecommuniceerd. De weg naar volledige inclusie is nog lang maar dit zijn belangrijke stappen. Dit zal het leven van 40.000 mensen ingrijpend verbeteren.” 

  • Ben: We mogen nooit aanvaarden dat mensen bij vriestemperaturen op straat moeten slapen.” 


    Volgens Ben Segers trekt deze regering lessen uit wat er vroeger mis ging met de dossiers van asielzoekers. “Dat is absoluut een goede zaak. Toch stel ik vast dat er nog altijd - zelfs bij vriestemperaturen - mensen buiten moeten slapen. Er is dan ook geen tijd meer te verliezen.”

    Nu de winter in het land is, maakt iedereen het thuis gezellig. “Toch hebben de voorbije dagen veel asielzoekers opnieuw de nacht doorgebracht aan het Klein Kasteeltje”, zegt Ben. “In de regen en in de sneeuw zelfs deze keer. Zonder opvang, zonder bed, bad of brood. Hoewel asielzoeker daar recht op hebben. Dat we daar al dagen niet meer in slagen is onaanvaardbaar. Vooruit vraagt daarom onmiddellijke noodopvang.”

    Kortere asielprocedures zijn in de maak


    Ben: “Gelukkig wordt er al gewerkt aan extra opvangcapaciteit. De beste manier om dat te garanderen is door een verkorte behandelingstermijn van de asielaanvragen. Kortere asielprocedures dus. Daar zijn we met Vooruit van overtuigd. De vorige regering snoeide in het personeel van onze asieldiensten. Daardoor groeide de achterstand alleen maar. Deze regering begon net daarom met een grote aanwervingscampagne.”

    Toch beseft Ben ook dat de extra aanwervingen niet zomaar alles zullen oplossen. “Die aanwervingen en de bijhorende opleidingen zijn in uitvoering, maar dat kost tijd. Tijd die asielzoekers niet hebben als ze de nacht op straat moeten doorbrengen. Daarom is het onze plicht om in de tussentijd ook te voorzien in noodopvang. We mogen nooit aanvaarden dat mensen bij vriestemperaturen op straat moeten slapen.”  

    We moeten onmiddellijk noodopvang voorzien zodat niemand de komende nachten nog op straat moet overnachten.

    In afwachting blijft Ben hoopvol. “Deze regering kan zeer veel als de neuzen in dezelfde richting staan, ook op het vlak van migratie. Daarom roep ik iedereen binnen de regering op om onmiddellijk en zonder taboes te doen wat nodig is. We moeten onmiddellijk noodopvang voorzien zodat niemand de komende nachten nog op straat moet overnachten.“

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.