Nieuws

5 vragen aan Hannelore over #UnequalPayDay

Ronny Wolfcarius

Wednesday 10

November 2021 09:29

Vrouwen verdienen in Europa nog steeds 14% minder dan mannen. Als we dat omrekenen, werken ze vanaf 10 november gratis en voor niets. Hannelore Goeman stelt voor: “Verdeel de taken eerlijker thuis, voor eerlijkere kansen op het werk.”

1. Waar staat Unequal Pay Day voor?

“Unequal Pay Day is een initiatief van ZIJkant en haar Europese zusters van PES Women. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog altijd enorm. Op jaarbasis verdienen vrouwelijke werkneemsters in Europa nog steeds 14% minder dan mannen. Als we dat omrekenen, werken ze vanaf 10 november gratis en voor niets.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

2. Wat is het verschil met Equal Pay Day in maart? 

Equal Pay Day viel dit jaar op 25 maart. Dat is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om hun loonachterstand van het voorbije jaar weg te werken. 

In Europa voert men ook in het najaar actie tegen die loonkloof.  Zo leggen vrouwen symbolisch het werk neer op 10 november, de dag vanaf wanneer ze zogezegd gratis moeten werken.”

 LEES OOK  Meryame Kitir: "Het gaat om hun toekomst" >

3. Wat is de grootste oorzaak van de loonkloof tussen mannen en vrouwen?

“In veel gezinnen is er nog steeds een ongelijke verdeling van de zorgtaken. Vrouwen draaien vaak alleen op voor het huishouden en de zorg voor hun kinderen. 

Een bevraging van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) toont aan dat corona die ongelijke verdeling alleen maar heeft vergroot. Terwijl vaders zich afzonderen voor hun videocalls, klappen moeders aan de keukentafel hun laptop open en helpen ze tegelijk de kinderen met hun huiswerk. 

Ook namen in ons land vooral vrouwen het corona-ouderschapsverlof op. Die resultaten baren mij grote zorgen. Het heeft grote gevolgen voor de loopbaan én het loon van vrouwen.”

4. Hoe kunnen we die loonkloof dichten? 

“Voor mij is dat een kwestie van vrouwen minder alleen laten opdraaien voor het huishouden. We moeten er juist voor zorgen dat de taken eerlijk verdeeld worden. Zo kunnen ze meer voltijds werken als ze dat willen.”

Lees hier meer over Unequal Pay Day >

 

5. Hoe gebeurt dat concreet? 

“ZIJkant trekt op 10 november naar de Antwerpse Stadsfeestzaal met een groot “Rad van Fornuis” om de gewone man of vrouw in de straat bewust te maken van de genderongelijkheid thuis, en dus ook op het werk.

ZIJkant formuleert ook heel wat beleidsaanbevelingen die een gelijke taakverdeling tussen mannen en vrouwen stimuleren en pleit ook voor een Equal Pay Day-label voor bedrijven. 

Eerlijkere taken thuis, zorgen ook voor eerlijke kansen op het werk. We moeten er dus alles aan doen om dat te stimuleren.”

 




Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.