Nieuws

Ontdek de 1 mei speech van Melissa Depraetere: "Uw koopkracht, onze strijd"

Melissa Depraetere

Voorzitter

Tuesday 30

April 2024 19:38

Het Feest van de Arbeid: onze 1e mei, onze feestdag en onze strijd. Voor iedereen die elke dag keihard werkt. Er is al veel veranderd in al die jaren. Maar één ding is hetzelfde gebleven: ook vandaag zijn de socialisten de enigen op wie gewone mensen écht kunnen rekenen om hun werk, hun koopkracht en hun gezondheid te beschermen. Er staat héél veel op het spel deze verkiezingen en we zijn allemaal keihard campagne aan het voeren. Van deur tot deur. Van huis tot huis. En één ding is heel duidelijk tijdens al die huisbezoeken: mensen liggen wakker van gewone dingen. Van hun portemonnee, hun zorg en de toekomst van hun kinderen. Dat is waar wij voor strijden. Het is Vooruit. Of het is achteruit.

Welkom lieve vrienden, welkom allemaal!

Heb je er een beetje zin in? 't Zal wel zijn, 't is onze dag: onze 1 mei. 

En Paul en Miranda, dikke merci om samen met ons te komen vieren.

Vrienden,

Het is de eerste keer dat we onze eerste mei vieren in de haven van Gent, tussen kranen en oude fabrieken. Dit is een plek van werkende mensen en ook een plek waar de vakbond, de mutualiteit en de socialistische partij al meer dan honderd jaar samen strijden voor de rechten van werkende mensen.

Er is veel veranderd sinds de tijd van de fabrieken. Maar één ding is hetzelfde gebleven: ook vandaag zijn de socialisten de enigen op wie gewone mensen écht kunnen rekenen om hun werk, hun koopkracht en hun gezondheid te beschermenEn de eerste mei dient om iedereen daar nog eens luid en duidelijk aan te herinneren.

Vrienden,

Er staat héél veel op het spel in deze verkiezingen, en we zijn allemaal keihard campagne aan het voeren. De voorbije weken deed ik wat we allemaal het liefst doen: tussen de mensen zijn. Luisteren naar waar ze van wakker liggen. Zoeken naar oplossingen voor hun problemen. Van deur tot deur. van huis tot huis.

Kennen jullie Roger?

Roger is 91 jaar. Toen ik vorige week bij hem aan de deur stond had hij tranen in z’n ogen. Roger woont in Outryve, een deelgemeente van Avelgem. Zijn vrouw was die nacht gevallen en afgevoerd naar het ziekenhuis. En erger nog: hij kon haar niet gaan bezoeken. Zijn bushalte is afgeschaft, waardoor hij met zijn fiets kilometers zou moeten fietsen om daar de bus te kunnen nemen.

Wat Roger wilt is gewoon een bus aan zijn deur. 

Kennen jullie Jan? 

Toen ik bij hem aanbelde, deed zijn vrouw open en was de allereerste vraag: op wie moet ik stemmen voor betere zorg? Toen ik binnen ging begreep ik waarom. Jan beefde toen hij zijn verhaal vertelde. Hij en zijn vrouw gingen alletwee voltijds gaan werken, hadden hun leven op orde en hun huis bijna afbetaald. Tot Jan een hartstilstand kreeg en met een zware beperking achterbleef. Hij kon niet meer gaan werken en zijn vrouw bleef thuis als mantelzorger. 5 jaar lang hebben ze moeten wachten op het zorgbudget waar ze recht op hebben. 

Wat Jan wil is gewoon de zorg waar hij recht op heeft op het moment dat hij het nodig heeft. 

Kennen jullie Freddy?

Freddy heeft 45 jaar gewerkt als vrachtwagenchauffeur. Toen hij 4 jaar geleden met pensioen ging, kreeg hij begot 1100 euro netto. 1100 euro pensioen, na een heel leven lang werken. Dat is veel te weinig om deftig rond te komen. Vandaag is dat meer dan 1600 euro netto. Dat is niet meer dan normaal na een leven lang keihard werken. Nu kan hij veel meer genieten van zijn oude dag, hij bood ons zelfs een versgebakken koekske, recht uit zijnen oven, aan. Al kijkt hij wel met veel schrik uit naar de rusthuisfactuur. 

Wat Freddy wil, is gewoon een oude dag zonder financiële zorgen.

Het zijn maar enkele voorbeelden van de vele verhalen die je aan de deur hoort. En één ding is heel duidelijk: mensen liggen wakker van gewone dingen, van hun portemonnee, hun zorg en de toekomst van hun kinderen. 

En vrienden, 

Gewone dingen - dat is waar wij voor strijden: een bushalte in de buurt, deftige lonen en pensioenen, het beste onderwijs. Problemen oplossen van gewone mensen - is wat wij doen. Alleen voor ons socialisten staan die gewone dingen helemaal bovenaan. En daarom zijn wij ook de énigen die ervoor zorgen dat gewone mensen erop vooruit gaan.

Kijk gewoon naar wat wij de afgelopen vier jaar gedaan hebben:

Kijk naar uw loonbrief

Vandaag verdienen mensen gemiddeld 15% meer dan toen wij in de regering stapten. En hoe komt dat, denkt ge? Omdat wij de index keer op keer toegepast hebben. Omdat wij vinden dat als het leven duurder wordt, uw loon moet stijgen. En we zullen dat blijven vinden.

Of kijk naar de pensioenen

We hebben het minimumpensioen verhoogd. Niet gewoon tot 1500 euro zoals we beloofd hadden - maar tot 1640 euro netto. Omdat wij vinden dat iedereen die hard gewerkt heeft, recht heeft op een deftig pensioen

Of kijk naar onze gezondheidszorg

Steeds meer mensen kunnen voor vier euro naar de huisarts, voor elf euro naar de psycholoog en voor jongeren kan dat zelfs gratis. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op de beste en betaalbare zorg.

Ge ziet het met uw eigen ogen: voor ons zijn uw job, uw koopkracht en uw gezondheid het allerbelangrijkste. Dat is waar socialisme voor staat. Dat is waar wij voor strijden. En dat is waar 1 mei om draait.

En vrienden,

Ge kunt niet zeggen dat we al die dingen gerealiseerd hebben in makkelijke tijden: corona, oorlog in Oekraïne en Gaza, een energiecrisis, wereldwijde inflatie. Het zijn al verdomd moeilijke tijden geweest - en helaas is het nog niet voorbij. De oorlogen gaan door, en we moeten onze begroting op orde krijgen om de toekomst van onze kinderen veilig te stellen.

Er gaan heel moeilijke keuzes moeten gemaakt worden. Maar 1 ding moet iedereen weten: alleen wij - socialisten - gaan ervoor zorgen dat het de juiste keuzes zijn. 

- Keuzes die de inspanningen eerlijk verdelen
- Keuzes die gewone werkende mensen helpen vooruitgaan in het leven
- Keuzes die uw koopkracht, uw gezondheidszorg en de toekomst van onze kinderen versterken.

Vrienden,

Het is niet de tijd om grote beloftes te doen. Maar een paar dingen gaan we wel beloven…. én ook waarmaken.

Eerst en vooral: de automatische indexering van uw lonen

Ik kan daar kort over zijn: wij gaan die blijven toepassen. Want als het leven duurder wordt, moet ook uw loon stijgen - zo simpel is dat.

In de tweede plaats gaan we van de loonnormwet een ‘koopkrachtwet’ maken…

een wet die vakbonden opnieuw toelaat om écht te onderhandelen voor hogere lonen; Want als er winst gemaakt wordt, mogen de mensen die het werk doen daar toch van mee profiteren zeker? Dat is alleen maar eerlijk. 

En een derde manier waarop wij de koopkracht van mensen gaan versterken, is door een verhoging van de minimumlonen

15 euro per uur, 2500 per maand. Waarom? Om twee redenen. Ten eerste omdat  àlle mensen die elke dag gaan werken een loon verdienen waar ze deftig van kunnen leven. Maar ook omdat een hoger minimumloon het verschil tussen werken en niet werken groter maakt…waardoor véél meer mensen zullen willen gaan werken.

En meer mensen die werken, dat is goed voor die mensen zelf, goed voor onze economie en goed voor onze hele welvaartsstaat. En u laat u niet wijsmaken dat dat niet kan. Vijf jaar geleden beloofden we tegen vandaag minstens 1500 euro netto pensioen. Ze zeiden toen dat het niet kon, dat we zot waren, dat het nooit ging gebeuren. Maar vandaag staat er meer dan 1600 euro netto op de rekening van gepensioneerden.

Zo doen socialisten dat: wij beloven het en we maken het waar.

Vrienden, ge ziet het:

Alleen socialisten gaan het verschil maken voor de koopkracht en de gezondheid van de mensen. En wie het zeker niet gaat doen, zijn de extremen. Die sturen ons achteruit.

Extreemrechts belooft ons de “hemel” op aarde, maar ze vertellen er niet bij dat ze iedereen eerst door de hel gaan sturen. Want eerst willen ze het land splitsen - wat tot jaren blokkering zou leiden om dan een muur rond Vlaanderen te bouwen - wat zelfs helemaal niet kan. 

En pas als die onmogelijke dingen gebeurd zijn, beginnen ze ne keer te denken aan de problemen van de mensen. En dan komen ze met… gestoorde ideeën.

Kijk maar naar wat ze met onze jongeren willen doen, ik maak mij daar echt zorgen over: hen leren vechten op school, allemaal pepperspray op zak en verplichte legerdienst. Dat is gewoon een nachtmerrie.

Hun hele programma is complete science fiction en gaat leiden tot chaos, achteruitgang en koopkrachtverlies voor iedereen.

Ze laten zich omkopen door Chinezen en Russen. Ze staan altijd aan de verkeerde kant. En ze hebben nog nooit iets gedaan voor gewone mensen.

En er is maar 1 partij die de extremen kan tegenhouden, en de achteruitgang kan stoppen. En wie is dat vrienden, wie is die partij? Juist, dat is Vooruit!

En weet je wat mij misschien nog het meeste stoort?

Roger, Jan en Freddy kunnen ook niet rekenen op andere partijen. Die hebben al lang bewezen voor wie of wat zij kiezen als zij aan de macht zijn. Weet je wat die deden? Die vorige rechtse regering - met  NVA, open VLD en CD&V? Uw loon afpakken, mensen langer laten werken voor minder pensioen en hard besparen op uw gezondheidszorg. 

Dat is wat ze de vorige keer hebben gedaan. Dat is wat ze nu opnieuw aankondigen. En dat is ook exact wat ze in Vlaanderen hebben gedaan: besparen op gewone mensen. Terwijl wij met Vooruit in de federale regering de koopkracht het beste hebben beschermd van heel Europa, heeft Vlaanderen uw leven alleen maar duurder gemaakt.

Wij hebben de pensioenen verhoogd

De Vlaamse regering heeft de rusthuizen onbetaalbaar gemaakt. 

Wij hebben de minimumlonen verhoogd

De Vlaamse regering heeft de kinderopvang duurder gemaakt.

Wij hebben massaal geïnvesteerd in de zorg

De Vlaamse regering heeft patiënten op een wachtlijst gezet. 

Wij investeren

Zij pakken weer af en de mensen zijn de dupe.

Dat die Vlaamse regering zelf maar eens aan deuren gaat aanbellen. Dan zullen ze wel snel merken waarom mensen kwaad zijn. Ze zijn kwaad omdat Vlaanderen bespaarde op hun kindergeld, omdat ze jaren moeten wachten op hun zorg. En omdat hun bus werd afgeschaft. 

Geloof mij: aan geen enkele deur waar ik aanbelde ging het over de splitsing van het land. Mensen zijn gewoon de stilstand en de achteruitgang beu. En wij gaan daar verandering in brengen.

Vrienden,

Het verschil tussen een regering mét socialisten en zonder socialisten kan niet groter zijn. Dat heb je de afgelopen vier jaar gevoeld in uw portemonnee:

- Hogere lonen
- Hogere pensioenen
- Lagere zorgfacturen en lagere BTW op energie

Kort samengevat: meer koopkracht voor gewone mensen.

Na deze verkiezingen komen er moeilijke tijden aan - ook budgettair. En moeten er dus moeilijke keuzes gemaakt worden. En wij gaan niet toelaten dat de volgende Vlaamse regering terug in de zakken van de mensen zit. Dat wat wij extra bijgeven, direct weer afgepakt wordt. 

Juist daarom moeten er socialisten in de volgende regeringen zitten. Want wij zijn de enigen die de juiste keuzes zullen maken en écht uw koopkracht, uw zorg en de toekomst van uw kinderen gaan beschermen.

In moeilijke tijden is er maar één partij waar je op kunt rekenen. En dat is Vooruit.

De keuze was nog nooit zo eenvoudig. 
Gaan we verder achteruit? Of gaan we terug vooruit? 

Vrienden,

het mag waaien, het mag regenen en het mag stormen, wij gaan de baan op van deur tot deur. Om te luisteren naar de mensen en te blijven strijden voor uw koopkracht!

Fijne 1 mei, lieve mensen. En vergeet nooit: rood is troef!


Ga naar Melissa Depraetere
Over de Auteur

Melissa Depraetere

Voorzitter

Deel dit artikel met je vrienden.