Nieuws

Melissa: “Pak verzekeraars aan die ellende laten aanslepen”

Team Vooruit

Friday 24

September 2021 11:28

→ De gevolgen van de overstromingen van deze zomer zijn nog lang niet voorbij. Melissa Depraetere: "Verzekeraars die de ellende laten aanslepen, moeten kordaat aangepakt worden." Lees meer ▼

→ Kris Verduyckt: “We moeten én de slachtoffers helpen én de kans op nieuwe klimaatrampen zo klein mogelijk maken.” Lees meer▼

 • Melissa: vergeet niet, mensen zitten nog volop in de miserie

  Na de waterellende in Wallonië en Limburg ging fractieleider Melissa ter plaatse om te helpen. Twee maanden later stelt ze vast dat de problemen nog niet voorbij zijn: “De verzekeraars zijn hier verantwoordelijk voor.”

   LEES OOK  "Als een oplossing klaarligt, hoef je toch geen maanden meer te discussiëren?" >

  De foto’s die Melissa deze week liet zien in de Kamer, laten niets aan de verbeelding over. Foto’s van paddenstoelen aan de muren en schimmels op het plafond.

  Melissa: “Zulke foto’s verwacht je misschien aan de andere kant van de wereld. Het waren helaas foto's van bij mensen thuis in ons land. Mensen zitten daar nog volop in de miserie. Dat mogen we niet vergeten.”

  Verzekeraars moeten snel handelen

  Paddenstoelen aan de muren, schimmels op het plafond, het huis is onbewoonbaar. Waarom verwijderen mensen dat dan niet?

  Melissa: “Het antwoord is pijnlijk simpel. Zij vrezen dat ze niks gaan terugkrijgen van de verzekeringen als ze de schade nu al herstellen. Maanden na de overstromingen zijn de verzekeraars nog steeds niet langsgeweest. Sommigen gaan pas in november langs, vlak voor de winter.

  De verzekeringen worden steeds duurder, terwijl mensen niet eens op hen kunnen rekenen wanneer het erop aankomt

  Intussen blijven de slachtoffers in ongezonde huizen wonen. 

  De verantwoordelijkheid van de verzekeraars is enorm. Zij zouden nu de foto’s moeten accepteren als bewijs. Er is geen twijfel mogelijk: deze woningen zijn onbewoonbaar. Dan moet je als verzekeraar snel handelen. In plaats van mensen in de steek laten.”

  Geen woorden, maar daden

  Melissa: “We moeten verzekeraars dwingen hun werk te doen. Het kan écht niet dat verzekeraars huis per huis langsgaan. Daar ben je maanden mee bezig. 

  In tijden van nood moeten verzekeraars hulp bieden in plaats van zich zich te verstoppen achter regeltjes. De verzekeringen worden steeds duurder, terwijl mensen niet eens op hen kunnen rekenen wanneer het erop aankomt.

  Mensen die tussen de paddenstoelen moeten wonen hebben niets aan mooie woorden. Wel aan actie.

  We moeten verzekeraars verplichten om hun werk te doen. Hier wordt echt met mensenlevens gespeeld”.

 • Kris: we moeten als overheid het voorbeeld geven

  Federaal parlementslid Kris Verduyckt zag deze zomer hoe hetzelfde water enorm veel schade aanrichtte in Limburg. Voor hem is het duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren.

  Kris: “We zijn de afgelopen maanden pijnlijk met onze neus op de feiten gedrukt. Scheurende huizen door droogte en vervolgens de verwoestende watersnood in Limburg en Wallonie. Nooit eerder was klimaatsverandering zo tastbaar in ons eigen land.”

   LEES OOK  Conner Rousseau: "Na de coronacrisis moeten we nú samen de klimaatcrisis aanpakken" >

  Mensen in het overstromingsgebied zitten nog altijd in de miserie. De situatie blijft ernstig. Daarom roept Kris in De Kamer op om een versnelling hoger te schakelen.

  Speciale ministerraad

  “Deze regering heeft tijdens de gezondheidscrisis laten zien twee zaken tegelijkertijd te kunnen. Dat moet in deze klimaatcrisis ook. 

  Wij kunnen én de slachtoffers nu helpen én nieuwe klimaatrampen voorkomen door een daadkrachtig klimaatbeleid. Daarom moet er zo snel mogelijk een speciale ministerraad samenkomen. 

  Tijd dat we overschakelen naar de energie van de toekomst die duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar is

  Zo bewijzen we dat een daadkrachtige overheid een rechtvaardig klimaatbeleid kan uitwerken. Een beleid dat eerlijk is voor de mensen en via klimaatinvesteringen ook sociale ongelijkheid aanpakt”, zegt Kris. 

  Lead by example

  Het moet anders. Kris: “Nog altijd geven we enorme subsidies aan multinationals die niet uit te leggen zijn. We blijven de producenten van fossiele brandstoffen steunen met miljarden euro’s. Zo houden we een vervuilend systeem in stand. Bovendien blijven de energiefacturen de pan uit rijzen. 

  Voor Vooruit is het duidelijk: Lead by example. De overheid moet het voorbeeld tonen. 

  Tijd dat we overschakelen naar de energie van de toekomst die duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar is. Zo komen we vooruit.”


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.