Nieuws

Lotte De Blende ijvert voor stemrecht vanaf 16 jaar (update 15/06)

Team Vooruit

Tuesday 15

June 2021 08:28

Vooruit diende een voorstel in voor stemrecht vanaf 16 jaar. Vlaams parlementslid Kurt de Loor (Vooruit): “Veel politieke beslissingen hebben rechtstreeks invloed op de leefwereld van jongeren. Het is dan toch logisch dat zij daar ook een stem in krijgen?” We vroegen de mening van Lotte De Blende (16 jaar) uit Hamme. We spraken haar tussen het studeren door over het afgelopen jaar, haar passies en haar politiek engagement. 

Update 15/05: coalitie houdt stemrecht vanaf 16 jaar tegen

Vandaag werd het voorstel van Vooruit om stemrecht vanaf 16 jaar op te nemen, afgekeurd. Kurt De Loor reageert: “We zijn ontgoocheld dat stemrecht vanaf 16 jaar werd afgekeurd. Dat verbaast mij ook, want minister Somers toonde zich in het verleden nog openlijk grote voorstander van het idee. Een gemiste kans voor Lotte en haar leeftijdsgenoten als je het mij vraagt.”

Vooruit blijft ijveren voor stemrecht vanaf 16 jaar. Kurt gaat verder: “Jongeren een stem geven in het politiek debat zou het engagement en het enthousiasme van jongeren in de wereld rondom hen en in politiek juist aanwakkeren. Dit is echt een gemiste kans om jongeren en hun visie te laten meetellen. 

Voor de Europese verkiezingen kan het straks wel. Voor de Vlaamse niet. Dat krijg je toch niet uitgelegd?”, aldus Kurt

Lees hier het interview met Lotte 

Hoe gaat het met je examens Lotte? 

Dat is altijd moeilijk te zeggen op het moment zelf (lacht). Ik heb al examen Duits gehad, dat was de allereerste keer. Ik wil mijn examens echt goed doen. Ik ben gepassioneerd door talen. Volgend jaar schakel ik over naar de studierichting Economie-moderne talen.

Ik heb een politieke mening, de politiek beslist over mij, waarom mag ik dan niet beslissen over de politiek 

Heb je naast talen nog andere passies? 

Ik speel piano, ik acteer en ik ga geregeld lopen. Ik zit ook in de jeugdbeweging. Daarnaast hou ik van politiek in de ruimste zin. Sterker nog, politiek heeft me door de moeilijke periode tijdens corona geholpen. Het laatste jaar heb ik mij actief geëngageerd. 

Thema’s zoals racisme, LGBTQ, menstruatiearmoede en eerlijke belastingen liggen me na aan het hart. Door mijn politiek engagement heb ik veel leuke mensen leren kennen: niet alleen in mijn streek in Hamme, ook over heel Vlaanderen. 

LEES OOK: De belangrijkste vragen over loonakkoord beantwoord - Anja Vanrobaeys >>

Vooruit diende een voorstel in voor stemrecht vanaf 16 jaar. Wat betekent dit voor jou? 

Ik vind het echt frustrerend dat ik nu niet mag stemmen. Ik heb een politieke mening, de politiek beslist over mij, waarom mag ik dan niet beslissen over de politiek? Ik merk het ook bij vrienden die minder interesse hebben met politiek. Zij zeggen: “Who cares? Ik mag toch niet stemmen.” 

Dat los je natuurlijk maar op één manier op: door zelf stemrecht te krijgen. Het zou veel doen als je je mening vertegenwoordigd ziet in de politiek. Dat zou zelfs een beetje aanvoelen als thuiskomen. 

Door mijn politiek engagement heb ik veel leuke mensen leren kennen: niet alleen in mijn streek in Hamme, ook over heel Vlaanderen

Hoe kan de politiek jongeren die niet begaan zijn met politiek ondersteunen? 

Stemrecht vanaf 16 jaar zou een goed begin zijn. Ik denk wel dat er meer nodig is dan dat alleen. Bijvoorbeeld “politiek” als een vak apart op school. In die lesuren zouden leerlingen kunnen debatteren met elkaar. Om zo hun mening verder te ontwikkelen. Nu gaan 18-jarigen en later hopelijk ook 16-jarigen naar de stembus zonder te weten waar het eigenlijk om gaat.

LEES OOK: Socialistische strijd voor werkbaar werk vandaag 100 jaar >>

Ik voel bij mijn leeftijdsgenoten een groot engagement naar de maatschappij. Ze missen soms voeling met de politiek. Daar kan het stemrecht vanaf 16 jaar, en ook onderwijs een belangrijke rol in spelen. 

Nu moet ik dringend terug naar m’n boeken, anders krijg ik mama achter me aan (lacht).


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant