Nieuws

In de spotlight: Melissa Depraetere

Team Vooruit

Tuesday 27

April 2021 13:29

Melissa Depraetere is opgegroeid in een echt arbeidersgezin. Zij weet als geen ander waarom de strijd rond 1 mei belangrijk is. Sinds 10 jaar is ze lid van de socialistische beweging. Vandaag zet ze zich als fractieleider in de Kamer in om iedereen Vooruit te doen gaan.

Wat betekent 1 mei voor jou?

1 mei is zowel een feestdag als een strijddag. Voor onze beweging is die enorm belangrijk, omwille van de lange traditie die eraan vooraf ging. Op die dag willen we ook vooruit kijken wat we politiek nog willen verwezenlijken. 

In normale tijden is het een leuke dag om met iedereen samen te komen. Ik vier het elk jaar in Harelbeke. Dan organiseren we een festival buiten waar heel wat jonge gezinnen, ouderen en iedereen die mee wil discussiëren over politiek welkom is.


Wat is voor jou volmaakt geluk?

Opstaan, de zon die schijnt, een koffietje in de tuin en niet weten wat de dag brengt. Ik hou van spontaniteit. Ongeplande avonden blijken meestal de meest memorabele feestjes te zijn. Ook op het werk: geen enkele dag is voorspelbaar, dat is voor mij vaak het leukste aan de job. 

Mensen die zich vrijwillig inzetten om anderen te helpen, er bestaat toch niets mooier dan dat?

Wat is je grootste angst?

Familie of vrienden verliezen. In COVID-tijden sta je er vaker bij stil. Ik heb het voorbije jaar mijn grootouders erg weinig gezien. Ik zou het verschrikkelijk vinden als er geen periode meer komt waarbij ik wel onbezorgd bij hen langs kan gaan of waarbij de hele familie samen kan zitten. 

Wat is je meest typerende eigenschap?

Doorzettingsvermogen en kalmte in elke situatie.

Je mag iets aan jezelf veranderen. Wat zou dat zijn?

Wat assertiever zijn. 

Welke karaktertrek vind je het meest irritant van jezelf?

Slordigheid. Bij het begin en doorheen de dag noteer ik heel wat “to do’s”: wie moet ik zeker nog terugbellen? Welke mail moet ik dringend nog beantwoorden? Om dan vervolgens mijn blaadje kwijt te spelen. Keer op keer. Gelukkig heb ik een vrij goed geheugen :). 

Opstaan, de zon die schijnt, een koffietje in de tuin en niet weten wat de dag brengt. Ik hou van spontaniteit

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?

Arrogantie. Sommige mensen lijken zich beter te voelen dan anderen maar beseffen blijkbaar niet dat ook zij staan waar ze staan door een portie geluk, toeval, waar ze geboren zijn,... 

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Witte choco van Kwatta. 

Wat is jouw favoriete reis?

Ik reis graag met het openbaar vervoer. Ik blijf niet graag op één plek en vind autorijden absoluut niet ontspannend. Overal waar een goede treinverbinding en combinatie natuur/cultuur/gezelligheid te vinden is, behoort tot mijn favo reisbestemming! 

Welk levend persoon veracht je?

Dictators van alle tijden.

Waarvan heb je het meeste spijt?

Ik heb zelden spijt van iets, uit elke minder fijne periode leer je iets. 

Wanneer en waar was je het gelukkigst?

Ik heb het geluk dat ik tot nu toe geen ongelukkige periodes gekend heb. Elke periode kent ook z’n voor- en nadelen, het is moeilijk te vergelijken. Mijn meest zorgeloze periode was zeker en vast mijn studententijd: van maandag tot vrijdag genieten van het studentenleven in Gent, van vrijdag tot zondag in de Chirolokalen vertoeven. Zeven dagen op zeven plezier maken, bij vrienden zijn, plannen maken, het lijkt nu wel heel ver weg. 

Wat is je huidige gemoedstoestand?

Ongeduldig. Ik kan niet wachten op COVID-versoepelingen en wat zon. Veel moet het niet zijn, een terrasje met vrienden bijvoorbeeld. Ook al geniet ik momenteel wel van de rust. Het klinkt misschien vreemd, eens alles weer normaal is kom je ook weer in een rush terecht. 

Wat is je grootste prestatie?

Ik kocht een paar jaar geleden samen met mijn vriend een oud rijhuisje. Als je er doorheen kon kijken, zag je een prachtig huis, maar de meeste mensen die kwamen kijken hielden het op: “Wat hebben jullie nu gekocht? Jullie zijn toch helemaal niet handig?”. Veel youtube filmpjes en uren in het stof later is het toch gelukt om de koterij in de tuin weg te werken en ons huis te verbouwen tot een warme plek. Ik doe het nog steeds graag, helpen verbouwen bij vrienden. 

Wat is je dierbaarste bezit?

Een oude luchtfoto van mijn opa. Hij staat midden in zijn moestuin, een plek waar ik als kind zo vaak ben geweest. Mijn ouders hebben altijd hard gewerkt en voor en na school verbleef ik bij mijn opa en oma. Ze leefden in een vervallen huisje, zonder warm water of een badkamer. Ik heb er de mooiste herinneringen aan. Mijn oma stierf toen ik acht jaar was, mijn opa een paar jaar terug. Elke dag passeer ik aan de luchtfoto en verschijnt er een lach op mijn gezicht, binnenpretjes :). 

Ik heb zelden spijt van iets, uit elke minder fijne periode leer je iets

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?

Armoede. De vele beelden en verhalen die daarover verschijnen en nog ellendiger, de commentaren van sommigen daarop. 

Waar wil je graag wonen?

Ik woon heel graag waar ik woon: in een gezellige dorpsstraat waar mensen elkaar nog kennen. De combinatie met werken in een drukke stad als Brussel vind ik perfect. Mocht ik naar het buitenland verhuizen: Zuid-Oost Azië (alleen al voor het lekkere eten :) 

Wie zijn jouw helden?

Vrijwilligers eender waar. Mensen die zich vrijwillig inzetten om anderen te helpen, er bestaat toch niets mooier dan dat? 

Hoe luidt je kernspreuk?

In the end we only regret the chances we didn’t take.

Meer weten over Melissa Depraetere? Volg haar via Facebook. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant