Nieuws

Maxim: "Gebruik het budget voor mensen die wachten op een sociale woning"

Ronny Wolfcarius

Friday 21

January 2022 10:25

→ Maxim Veys: “170.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning, maar het budget gaat naar private projectontwikkelaars. Dat krijg je toch niet uitgelegd?” Lees meer ▼

→ Conner Rousseau: “We moeten onze justitie versterken, daders kordaat opvolgen en vooral onze kinderen beter beschermen.”  Lees meer▼

→ Els Robeyns vraagt duidelijkheid aan de Vlaamse regering over trajectcontroles in de gemeenten. Lees meer▼

  • Maxim: “We zitten echt in een woningcrisis”

    170.000 Vlamingen zijn wanhopig op zoek naar een betaalbare woning. Onze woningmarkt loopt volledig vast. Vlaams parlementslid Maxim Veys klopt voor de zoveelste keer op tafel bij de Vlaamse regering: 

    “Mensen die elke dag keihard hun best doen, hebben het zwaar om hun huur te betalen. Bij mensen met een lager inkomen was dit al langer zo, maar vandaag krijgen ook mensen uit de middenklasse het steeds moeilijker. We zitten echt in een woningcrisis. Mensen zijn op zoek naar oplossingen en ze verwachten die van de Vlaamse regering.”

     LEES OOK  Al meer dan 280 ideeën voor The Big Shift >

    Het budget is beschikbaar

    De Vlaamse regering is bevoegd voor betaalbaar wonen en heeft alle instrumenten in handen om daar iets aan te doen. Helaas doet ze dat niet. 

    Maxim: “De wachtlijsten voor sociale woningen zijn nog nooit zo groot geweest, terwijl er een half miljard beschikbaar is. Het budget om sociale woningen te voorzien is er. Vorig jaar was er zelfs 1 miljard euro dat niet werd uitgeven. Vooruit heeft dit toen ook gesignaleerd en eist nu opnieuw actie. 

    Er is dringend nood aan een Vlaamse regering die zaken in handen neemt en die de problemen aanpakt op het terrein. Want wat hebben we aan een sterk Vlaanderen als we voor de meest kwetsbaren geen betaalbare woning kunnen voorzien?"

    Wat hebben we aan een sterk Vlaanderen als voor de meest kwetsbaren geen betaalbare woning kunnen voorzien? 

    De Vlaamse regering kwam afgelopen week met 2 voorstellen om deze woningcrisis aan te pakken. Minister Diependaele wil het budget van een half miljard euro, voor sociale woningen die bedoeld zijn voor gezinnen die wachten op een betaalbare woning, ter beschikking stellen aan private projectontwikkelaars.

    En minister Somers wil mensen die arbeidsgeschikt zijn maximaal 9 jaar in een sociale woning laten wonen. Maar een loon uit arbeid garandeert nog niet dat je de stijgende huurprijzen kan betalen. Zo gaapt al snel de armoedeval opnieuw. Bovendien creëer je zo buurten met werkenden en niet-werkenden.

    Aanval op de sociale huurmarkt

    “In plaats van concrete oplossingen te zoeken, valt de Vlaamse regering de sociale huurmarkt gewoon aan”, gaat Maxim verder. “Er is budget, maar dat geven ze liever aan private projectontwikkelaars. Dat krijg je toch niet uitgelegd? Aan een alleenstaande mama die halftijds werkt? Een magazijnier die elke dag keihard werkt? Of iemand die van interimcontract naar interimcontract moet gaan? 

    En mensen die hun best doen en die gaan werken, wil de Vlaamse regering na 9 jaar buitengooien? De Vlaamse regering heeft duidelijk geen voeling met de realiteit, een realiteit waar 170.000 mensen wachten op een betaalbare woning.” 

    Gedaan met cadeaus aan private projectontwikkelaars

    Maxim roept opnieuw op om meer sociale woningen te bouwen. “Dat is het enige juiste dat de Vlaamse regering moet doen. Stop met cadeaus te geven aan de private projectontwikkelaars en zorg voor onze hardwerkende mensen. Gebruik het budget waar het nodig is. Voor initiatieven voor jonge starters op de woningmarkt, voor mensen met een middeninkomen die hun huur niet kunnen betalen en voor de meest kwetsbaren.”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Conner: “Bescherm onze kinderen”

    Het gruwelijke nieuws over Dean, de kleuter die dood is teruggevonden in Zeeland, zorgde voor een schokgolf van verdriet in ons land. Vlaanderen betuigt massaal zijn steun aan de mama van Dean. 

    Dit thema ligt onze beweging na aan het hart. Onze voorzitter Conner Rousseau stelde vragen aan de Vlaamse regering, over hoe we onze kinderen beter kunnen beschermen. 

    Onbegrip, woede en veel vragen

    Conner: “Er is veel onbegrip, veel woede. Er zijn ook heel veel vragen. Hoe kan het dat iemand die 10 jaar in de cel moest, geen opvolging kreeg? Hoe kan het dat iemand die een kind van 2 jaar doodsloeg toch nog kan gaan babysitten? Moet zo iemand geen contactverbod krijgen? Mijn antwoord daarop is volmondig ja.

    Er zijn ook heel veel vragen. Hoe kan het dat iemand die 10 jaar in de cel moest, geen opvolging kreeg

    Het leven van Dean is ontnomen. Voor hem geen eerste fiets, geen eerste lief, geen studie of job. Iemand heeft hem dat ontnomen. Iemand die, wat mij betreft, nooit meer in contact had mogen komen met kinderen.” 

    Bekijk hieronder zijn volledige tussenkomst: 

    (Het artikel gaat verder onder de video.)

    De oproep van Conner aan de Vlaamse regering is duidelijk. “Laat ons als politiek nederig zijn. Ook met een betere justitie en met de beste wetten ter wereld zullen er altijd zotten rondlopen. Maar daar mag het niet bij blijven. Wij kunnen beter. De overheid moet beter. 

    We moeten onze justitie versterken, daders kordaat opvolgen en vooral onze kinderen beter beschermen. Dat moeten we samen oplossen, over partijgrenzen en regeringen heen. Onze Vooruit-fractie zal dan ook elk voorstel steunen om kinderen beter te beschermen.”

  • Els: “Private firma’s willen alleen winst halen uit trajectcontroles”

    Sinds 1 februari 2022 kunnen gemeenten ervoor kiezen om gasboetes te gebruiken voor het handhaven van de snelheid. Dat kan in een zone 30 en een zone 50 en bij overtredingen die beperkt zijn tot maximum 20 km per uur.

    “Private firma’s bieden hun service aan voor die trajectcontroles in gemeenten”, begint Vlaams parlementslid Els Robeyns

    Private firma's leggen verplichtingen op 

    De private firma’s zorgen voor de installatie, het onderhoud en de uitbating van de trajectcontroles in ruil voor 24 euro per uitgeschreven boete. Els: “Daar bovenop leggen zij ook een aantal verplichtingen op aan gemeenten. Gemeenten mogen geen werkzaamheden laten uitvoeren op het traject zonder overleg met de firma en in het traject mogen geen snelheidsremmende maatregelen genomen worden."

    Vooruit strijdt al langer tegen deze praktijken. “Private firma’s willen alleen maar winst maken. Dat gaat zelfs zo ver dat ze ook ingrijpen in het verkeersveiligheidsbeleid van lokale besturen. Dit soort trajectcontroles hebben niets meer te maken met het verbeteren van verkeersveiligheid.”

    Ook andere partijen klagen deze praktijken nu aan en ook het Agentschap Binnenlands Bestuur diende een klacht in. De beslissingen van de gemeenteraden werden vernietigd omdat ze de lokale autonomie beperken.

     LEES OOK  Melissa Depraetere: “Het is nu tijd voor actie voor alle mensen die hun energiefactuur moeten betalen>

    Nood aan duidelijkheid

    “Het is belangrijk dat de Vlaamse regering die beslissingen duidelijk communiceert naar de gemeenten. Iedereen moet weten wat kan en wat niet. We moeten er ook voor zorgen dat dit soort overeenkomsten in de toekomst niet meer genomen moeten worden. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we die beslissingen steeds moeten laten vernietigen?”, besluit Els. 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.