Nieuws

Hannelore: “Het onderwijs is niet voorbereid op de omikron-golf”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 12

January 2022 17:55

Hannelore Goeman is niet verbaasd dat er geen noodplan klaar ligt voor het onderwijs: “Directies moeten hun plan maar trekken en het zien te redden. Dat is geen beleid voeren.” Lees meer ▼

→  Caroline Gennez over het tekort aan arbeidskrachten op de Vlaamse arbeidsmarkt.  Lees meer▼

  • Hannelore: “Het verbaast me niet dat er geen noodplan klaar ligt voor het onderwijs.”

    “Ik begin graag met enkele mails voor te lezen die ik kreeg doorgestuurd”, steekt Hannelore Goeman meteen van wal.

    “Juf Nele had zondagochtend symptomen, testte positief op corona en zal heel de week afwezig zijn. Morgen en donderdagvoormiddag neem ik de klas voor mijn rekening, op donderdag zal juf Betty de klas opvangen en op vrijdag juf Liesbet.

    Juf Valerie heeft vandaag positief getest. Juf Erika zal morgen tot en met vrijdag vervangen in de klas.

    Juf Annelies had vandaag een hoogrisico-contant op school; hierdoor moet ze in quarantaine. De stagiaire zal verder lesgeven in de klas en juf Heleen en Selma zullen afwisselend aanwezig zijn in de klas.”


    Na een verlengde kerstvakantie met een afkoelingsweek openden de scholen deze week opnieuw hun poorten. Hannelore: “Ik ben daar blij om maar 2 dagen later ontvangen ouders bovenstaande mails al in hun inbox. De omikron-variant is aan een razendsnelle opmars bezig. Ouders, leerkrachten en directies zijn bezorgd. Deze situatie is onhoudbaar.”

    Voor het mentaal welzijn van onze kinderen is het enorm belangrijk om de scholen open te houden. We willen niets liever. Maar dan moeten er wel leerkrachten zijn om voor de klas te staan.

    Wat heeft de afkoelingsweek opgeleverd? Ondanks alle beloftes is er nog steeds niet geïnvesteerd in CO2- meters en ventilatie.

    Hannelore: “Wat heeft de afkoelingsweek dan opgeleverd? Ondanks alle beloftes is er nog steeds niet geïnvesteerd in CO2- meters en ventilatie. Er worden ook geen gratis zelftesten voorzien voor scholen. Daardoor blijft het virus rondgaan, moeten leerkrachten in quarantaine en zitten directeurs met de handen in het haar want ze krijgen de puzzel niet meer gelegd. Die personeelsuitval komt ook nog eens bovenop het structurele lerarentekort dat sowieso al dramatische proporties aanneemt.”

     LEES OOK  Het Jaaroverzicht van Vooruit: "2021 was een jaar van ongekende solidariteit" >

    We stevenen opnieuw af op een sluiting van scholen. Dit werkt ongelijkheid in de hand en vergroot de leerachterstand nog meer. Want kinderen in armoede zijn het grootste slachtoffer van zo’n sluiting. 

    Directies moeten hun plan maar trekken en het zien te redden. Dat is geen beleid voeren.

    “Ik ben helaas niet verbaasd dat er geen noodplan klaar ligt. Opnieuw ontbreekt de ‘sense of urgency’. Pas als de chaos dreigt, pas als het op de voorpagina van de krant staat, wordt er in actie geschoten. Het onderwijs is niet klaar voor deze omikron-golf. Directies moeten hun plan maar trekken en het zien te redden. Dat is geen beleid voeren. Wat Vlaanderen zelf doet, doet het beter? Ik zie daar heel weinig van”, besluit Hannelore.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Caroline: “Bedrijven schreeuwen om werknemers. Tijd voor een concreet actieplan.”

    Op de Vlaamse arbeidsmarkt is er een nijpend tekort aan arbeidskrachten. De omikron-golf dreigt dit nog eens te versterken. Begin deze week stelde UNIZO vast dat meer dan de helft van de Vlaamse KMO’s het moeilijk heeft om geschikt personeel te vinden. 

    Caroline: “Heel wat bedrijven schreeuwen om werknemers. De vacatures raken niet ingevuld. Er zijn geen of te weinig kandidaten en als er al kandidaten zijn, beschikken ze vaak niet over de nodige competenties. Eén op vijf KMO’s heeft het ook nog eens moeilijk om zijn personeel te behouden want de werkdruk ligt vaak enorm hoog. De ‘war for talent’ is volop aan de gang.”

    Vacatures raken niet ingevuld én het is moeilijk om personeel te behouden. Er moet dringend een actieplan komen.

    Vooruit riep de Vlaamse regering eerder al op om een actief beleid te voeren rond knelpuntberoepen en de krapte op de arbeidsmarkt. Voor elk knelpuntberoep moet geanalyseerd worden waarom er te weinig of ongeschikte kandidaten zijn. De overheid kan dan, samen met de sectoren, concrete ingrepen voorop stellen om de knelpuntvacatures dan toch te matchen met werkzoekenden.”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    Momenteel zijn er in Vlaanderen meer dan 180.000 werkzoekenden. Toch raken 2 op de 3 vacatures om verschillende redenen niet ingevuld. Omdat de werkomstandigheden onhoudbaar zijn, omdat mensen niet op de job geraken of omdat kinderopvang onbetaalbaar is.

    Er zijn in Vlaanderen meer dan 180.000 werkzoekenden. Toch raken 2 op de 3 vacatures niet ingevuld.

    Caroline: “Er moet met de VDAB en met de sociale partners dringend aan de slag gegaan worden om een actieplan uit te werken. Iedereen die wil werken, moet kunnen werken."

     LEES OOK  Caroline: "Voor socialisten moet werk wél lonen en zinvol zijn" >



     

     

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.