Nieuws

Al meer dan 280 ideeën voor The Big Shift

Ronny Wolfcarius

Saturday 15

January 2022 08:20

Wat zijn jouw ideeën om onze samenleving beter, warmer en meer solidair te maken? Rond die vraag draait The Big Shift. Jullie deelden al meer dan 280 ideeën: tijd voor een eerste indruk.

Deel ook jouw idee  >

Een maand lang stemden zo’n 6.000 mensen op de belangrijkste uitdagingen om de samenleving beter, warmer en meer solidair te maken.

Zo kwamen we tot een lijst van 15 uitdagingen binnen de thema’s klimaat, zorg, welvaart, jongeren en veiligheid.

Iedereen die dat wil, kan ideeën delen en stemmen op die van anderen. Met de beste ideeën gaan we aan de slag tijdens 5 hackathon-events in heel Vlaanderen, samen met alle deelnemers en experten.

Tot nu toe werden meer dan 280 ideeën ingediend. Mensen baseren zich voor hun ideeën vaak op hun werk- of levenservaring, of op een goed voorbeeld uit het buitenland.

Tijd voor een eerste indruk, met 1 uitgelicht idee per thema.

Een leefbaar klimaat

Leonieke uit Aalst deelt een idee voor de uitdaging ‘Milieuvriendelijk en betaalbaar vervoer voor iedereen’. “Blinden en slechtzienden krijgen al korting of gratis openbaar treinvervoer,” zegt ze. “Kunnen we dit niet voor meer mensen die daar nood aan hebben?”

Ze haalt het voorbeeld aan van mensen met epilepsie: “Zij mogen vaak niet autorijden, maar krijgen ook geen korting bij de NMBS.”

De beste zorg

‘Iedereen een mooie oude dag’ is een uitdaging binnen het thema zorg. Daar heeft Guy uit Olmen een idee voor: “Ouderen in een rusthuis hebben doorgaans weinig autonomie. Geef hun zoveel mogelijk autonomie terug. Misschien kunnen ze zelf koken, helpen in de keuken, een groententuin mee onderhouden, dieren verzorgen?”

Meer sociale welvaart

Binnen het thema welvaart willen heel wat mensen de uitdaging ‘Betaalbaar wonen voor iedereen’ aanpakken. 

Zo ook Joelle uit Berchem. Haar idee? “De huur- en verkoopprijzen opnemen in barema’s met een maximumprijs. Gebaseerd op de oppervlakte, aantal kamers, staat van de woning enz.”

Jongeren

Hoe geven we kinderen en jongeren de best mogelijke start in het leven? Eén ding staat vast, lege brooddozen op school horen daar niet bij. 

Lies uit Boom deelde een idee: “Gebruik het kindergeld om kinderen een warme maaltijd op school te bieden en een 10- of 4-uurtje.”

Ze trekt de redenering door: “Ook boeken, schooluitstappen, naschoolse sportactiviteiten en zelfs doktersbezoeken kunnen op die manier betaald worden.”

Veiligheid

Een goede start in het leven, dat is alleen maar mogelijk als kinderen en jongeren ook veilig zijn. Binnen het thema veiligheid kreeg de uitdaging ‘Een veilige thuis voor elk kind’ dan ook veel stemmen.

Graziella uit Oostende werkt in de jeugdsector en heeft vaak het gevoel dat ze met de kraan open dweilt. Ze dient een gedetailleerd idee in dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk kans moet geven op een goede jeugd.

Graziella: “Werk nauwer samen met families waarin verwaarlozing, mishandeling of armoede voorkomen. Ouders hebben die hulp vaak nodig, omdat ze ooit zelf het slachtoffer waren van verwaarlozing, mishandeling of armoede. 

Werk zoveel mogelijk preventief, maar grijp ook in als ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen.”

Deel ook jouw idee voor The Big Shift >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.