Nieuws

De belangrijkste vragen over loonakkoord beantwoord - Anja Vanrobaeys

Team Vooruit

Tuesday 08

June 2021 20:42

Na maanden loonoverleg hakken vakbonden en werkgeversorganisaties een aantal belangrijke knopen door. Rode draad: werken wordt meer beloond. Naast hogere lonen voor iedereen, gaan ook de minimumlonen eindelijk omhoog. 55-plussers kunnen weer aan de slag in een landingsbaan. Wat betekent dat voor de gewone werkmens? En wanneer zien we de effecten? We vroegen het aan Anja Vanrobaeys.

 

Anja, wat is je eerste reactie bij het akkoord?

Ik ben tevreden. Werken moet meer lonen en dat is precies wat nu gebeurt. Naast hogere lonen voor iedereen, gaat ook het minimumloon omhoog. Dat is voor het eerst sinds 2008. Door dit sociaal akkoord verhoogt het minimumloon volgend jaar met 75 euro bruto per maand. Later kan daar stapsgewijs nog een 100 euro bijkomen. 

Maakt die eerste 75 euro al een verschil? 

Jazeker. Werknemers krijgen niet alleen meer koopkracht, maar bouwen ook meer sociale bescherming en pensioen op. Als ze dus hun job kwijtraken of op pensioen gaan, hebben ze dankzij dit loonakkoord voortaan een hoger inkomen.

Het minimumloon is niet verhoogd sinds 2008. Dit sociaal akkoord verhoogt het met 75 euro bruto volgend jaar. Daarna komt daar stapsgewijs 100 euro bij

De eerste signalen vanuit de vakbonden zijn positief. Wat is hun belangrijkste feedback?

Dat het lang genoeg geduurd heeft voor de minimumlonen stijgen. Ze vinden het goed dat we in tijden van corona een echte stap zetten. De kopstukken zijn akkoord, nu moeten de achterbannen ook hun fiat geven.

LEES OOK: Nieuwe digitale sessies: deel je ideeën over wonen, duurzame mobiliteit, kinderarmoede en politieke vernieuwing >

Je leest in de media ook veel over landingsbanen en brugpensioen (SWT). Zijn die nu echt zo belangrijk?

Iedereen weet dat je in sommige beroepen niet tot 65 jaar voltijds kan werken. Dat is fysiek gewoon onmogelijk. De vorige regering besliste dat we met zijn allen langer moeten werken, zonder te zeggen hoe dat moet. Met Vooruit nemen we onze verantwoordelijkheid en versoepelen we de landingsbanen. 

De vorige regering besliste dat we langer moeten werken, zonder te zeggen hoé. Met Vooruit versoepelen we de landingsbanen en zorgen we voor werkbaar werk

Met een landingsbaan – een vorm van tijdskrediet – kunnen werknemers langer aan de slag blijven door halftijds of 4/5 te werken. Het sociaal akkoord maakt dat opnieuw mogelijk vanaf 55 jaar. Voordien was dit pas mogelijk vanaf 60 jaar. Zo houden we werk werkbaar voor mensen die actief willen blijven, maar het graag wat rustiger aan willen doen of fysiek niet meer voltijds kunnen werken.

Daarnaast blijft brugpensioen mogelijk vanaf 60 jaar. In september zal de werkgelegenheidsconferentie oplossingen aanreiken voor de eindeloopbaan en voor oudere medewerkers van bedrijven in moeilijkheden of herstructurering. 

LEES OOK: Frank Vandenbroucke in de spotlight: “Daar was ik écht niet goed van” >

Wat zijn nu de verdere stappen voor dit akkoord?

Wat ons betreft is het simpel: er is een flinke voorzet gegeven, nu is het aan de regering om de bal binnen te koppen en dit akkoord te bekrachtigen. Zo zetten we, naast het pensioen van 1.500 euro opnieuw een grote stap vooruit voor de koopkracht. Dit is voor mij geen eindpunt. Er is weer een steen gelegd. De fundering met deze regering is sterk. Daar bouwen we op voort.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.