Nieuws

LOKAAL: Lokale zorginitiatieven in de spotlight

Team Vooruit

Sunday 14

November 2021 17:30

 Lokaal 

Voor Vooruit is onze zorg een absolute prioriteit. 'De beste zorg' is ook één van de belangrijkste uitdagingen van The Big ShiftHieronder zetten we een aantal lokale afdelingen in de spotlight die zorg dragen voor hun lokale inwoners. 

Stem nu ook op jouw uitdagingen >

Een gezond leven dat betaalbaar is, dat wil toch iedereen? In een welvarend land als België moet iedereen de beste zorg krijgen. Vooruit wil zorg toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen die zorg nodig heeft. Zorgen voor jezelf en elkaar is cruciaal.

We zetten drie lokale afdelingen in de spotlight die zich actief inzetten om in hun regio hét verschil te maken rond het thema zorg.

Vind je de beste zorg voor iedereen belangrijk? Beslis mee over de belangrijkste uitdagingen.

 • Gent - gratis naar de psycholoog

  Geestelijke gezondheidszorg is belangrijker dan ooit. Dankzij Ruddy Coddens - Vooruit-schepen van Gezondheid in Gent - kunnen inwoners die nood hebben aan psychologische hulp gratis terecht bij een psycholoog. 

   LEES OOK  Zorg voor betaalbare dagprijzen in de woonzorgcentra >

  De vier psychologen die in dienst zijn, stippelen voor de mensen die zich aanmelden een hulptraject op maat uit. Zo worden mensen bijvoorbeeld ook begeleid naar een beter passend aanbod indien dat nodig is. Dat kan dan een opname of contact met een psychiater zijn.

  (Lees verder onder de afbeelding.)


  Eind oktober stond de teller al op 668 mensen die bereikt werden met dit initiatief. Geestelijke gezondheidszorg treft iedereen, dat blijkt uit de samenstelling van mensen die op dit moment geholpen worden.

  “Dat gaat van kinderen en ouderen tot chronische psychiatrische patiënten en burgers die voor het eerst te kampen krijgen met klachten rond hun mentaal welzijn”, zegt Rudy. 

  Door de grote vraag en succes wordt het project - dat oorspronkelijk tot 2022 liep - verlengd met een jaar.

  “Het stemt me tevreden dat heel wat Gentenaars bereid zijn hulp te zoeken om hun mentaal welzijn te verbeteren. Dat de stad hierin een grote rol heeft, toont aan dat je vaak lokaal een verschil kan maken”, besluit Rudy. 

 • Oostende - verruim ons zorgaanbod

  In Oostende komt onze lokale afdeling op voor de belangen van de Oostendenaars. Zeker wanneer blijkt dat een goede dienstverlening van de zorg in gevaar is.

  Het bestuur moet net inzetten op een verruiming van het zorgaanbod

  De Oostendse meerderheid wil de dienst Thuiszorg van het OCMW privatiseren. En dat terwijl er in Oostende een groot tekort aan uren gezinszorg is. “Het bestuur zou net moeten inzetten op een verruiming van het zorgaanbod in plaats van de eigen dienstverlening af te bouwen”, zegt gemeenteraadslid Jeroen Soete

  “Het afstoten van OCMW-dienstverlening kan ook niet zomaar. Zolang de noodzaak aan dienstverlening aanwezig blijft, moet het OCMW daarin voorzien. De privatisering die het stadsbestuur nu probeert door te voeren, is dan ook onwettelijk ”, zegt Jeroen. 

  (Lees verder onder de foto.)


  Onduidelijkheid

  Als klap op de vuurpijl is er ook nog veel onduidelijkheid voor het personeel rond de nieuwe situatie en zou het best kunnen dat het afstoten van de dienst Thuiszorg een extra kost voor de stad betekent. “In het begin sprak men over een besparing. Ondertussen klinkt het dat er zeker geen financieel verlies zal zijn….

  Deze situatie aanvaarden we echt niet. Daarom dienden we met Vooruit Oostende een klacht in bij de gouverneur. Eind december verwachten we daarvan een uitspraak” besluit Jeroen.

 • Bierbeek - investeren in mensen

  Onze Bierbeekse afdeling besteedt heel wat aandacht aan lokale zorg. Als coalitiepartner zorgt ze ervoor dat het lokale bestuur sterk inzet op een kwaliteitsvolle en brede zorgverlening voor de inwoners van Bierbeek. Het lokale bestuur neemt daarvoor heel wat initiatieven. 

   LEES OOK  Meryame Kitir: "Er is maar één manier om de strijd tegen de klimaatcrisis aan te gaan" >

  Bierbeek kiest bewust voor een uitgebreide dienstverlening van het OCMW. 

  Die dienstverlening heeft intense samenwerkingen met sociale organisaties zoals de sociale kruidenier Savooi en met Kirikou, een organisatie waar kwetsbare gezinnen terecht kunnen voor gratis baby- en kinderspullen.

  Daarnaast kan je bij het OCMW van Bierbeek ook terecht voor een uitgebreid aanbod aan ondersteuning. Dat kan gaan van hulp bij het invullen van papierwerk, tot problemen met de energie- of waterfactuur, tot de zoektocht naar werk of naar een degelijke betaalbare woning.

  (Lees verder onder de foto.)  Zorgen voor je inwoners betekent vaak ook financieel bijspringen. In Bierbeek geeft men een duwtje in de rug voor zij die dat nodig hebben. Dat gebeurt onder andere via een intensief gebruik van het systeem van verhoogde tegemoetkoming, voorschotten op ziekte- of werkloosheidsuitkering in noodsituaties of het aanpassen van het tarief van de kinderopvang.

  Het is onze taak om goed te zorgen voor al onze inwoners
  “Heel wat zaken heb je immers zelf niet in de hand. Een tegenslag is snel gebeurd. Niet iedereen is daar op voorzien”, zegt Bram Vrancken, lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst in Bierbeek.

  “Als lokaal bestuur vinden wij het onze taak om goed te zorgen voor al onze inwoners. En dat geldt zeker voor de meest kwetsbare Bierbekenaren. We zien elke steun van het OCMW als een investering in mensen en in de toekomst”, besluit Bram.

   


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.