Nieuws

Werk een noodplan uit met concrete oplossingen voor het lerarentekort

Team Vooruit

Wednesday 20

October 2021 16:06

→ “Laat onze leerkrachten niet in de steek. Maak dringend werk van een nooddecreet voor het lerarentekort”, zegt Steve Vandenberghe. Lees meer ▼

Hannes Anaf: “Bereken op een correcte manier het zorgbudget voor personen met een zorgnood.” Lees meer ▼

  • Steve: lanceer een nooddecreet voor lerarentekort

     LEES OOK  Kris: "Mijn wet helpt veel gezinnen met hun stijgende energiefactuur" >

    Al weken verschijnen bijna dagelijks berichten over scholen die moeten sluiten en lessen die niet kunnen doorgaan door een lerarentekort. Ondertussen bespaart minister Weyts 112 miljoen euro in het onderwijs. Voor Steve, zelf voormalig leraar en schooldirecteur, is de maat vol. 

    “Ik krijg al lang alarmerende signalen van mijn ex-collega’s. Zo liet een directeur van een scholengroep me weten dat er 22 fulltime vacatures open staan. 22 vakken worden dus niet gegeven. Zo pijnlijk is het probleem ondertussen.

    Zijn scholengroep is geen uitzondering: urenlang in de studie, lessen die niet gegeven worden en geen leerkracht voor de klas: het is voor leerlingen bijna dagelijkse kost.”

    (Lees verder onder de Facebookpost.)

    De signalen zijn er al lang

    Het lerarentekort komt niet uit de lucht vallen. Steve: “Onze leraren liggen ervan wakker dat hun leerlingen amper nog het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. Omdat ze de crisis zagen aankomen, trokken ze herhaaldelijk aan de alarmbel. Helaas bleef de minister van Onderwijs doof voor die alarmkreten.

    In plaats van respect krijgen leerkrachten besparingen

    Tot overmaat van ramp besloot hij nog eens 112 miljoen te besparen op onderwijs. Leg mij eens uit hoe je dat doet, zonder in kwaliteit in te boeten? Met de uitdagingen die we vandaag kennen is dit ongehoord.”

    Voor Steve is het duidelijk dat de Vlaamse regering steeds weer dezelfde keuzes maakt: “Ze houden liever hun boekhouding op orde dan jonge kinderen van goed onderwijs te voorzien. Ze schuiven opnieuw het probleem voor zich uit in plaats van te werken aan de aantrekkelijkheid van de job. In plaats van respect krijgen leerkrachten besparingen.”

    Nooddecreet op korte termijn

    “Het onderwijs heeft een olifantenhuid, maar dit probleem kunnen we echt niet langer laten aanslepen. We moeten alle beschikbare mensen mobiliseren. 

    Het is dringend tijd voor een nooddecreet om op de korte termijn de lege plaatsen ingevuld te krijgen. Door gedetacheerde leerkrachten op te roepen waar mogelijk, zij-instromers op korte termijn aan te trekken en door gepensioneerde leerkrachten tijdelijk in te zetten kunnen we de nodige ademruimte creëren om ook deze crisis het hoofd te bieden. 

    We hebben de voorbije zeven jaar nog veel andere voorstellen gedaan om de crisis aan te pakken. Voorstellen die doorgesproken waren met het onderwijzend personeel. Omdat de nood zo hoog is, willen we ook vanuit de oppositie meewerken aan constructieve oplossingen. Nu moeten we echt de onderwijsmensen ernstig nemen, want onze kinderen hebben recht op degelijk onderwijs”, besluit Steve.

  • Hannes: het systeem om zorgnoden te bepalen, moet op punt staan

    Met de invoering van de BELRAI-screener, een nieuw systeem om een zorgbudget toe te wijzen aan mensen met zware zorgnoden, wilde de Vlaamse regering meer mensen helpen. Helaas gebeurt het omgekeerde.

    Hannes: “De Vlaamse regering beloofde dat het nieuwe systeem ook psychische problemen en functie-uitval beter zou kunnen inschatten. Wat we toejuichten.

    Maar tegelijk waarschuwde Vooruit ook meteen dat het nieuwe systeem er niet voor mocht zorgen dat minder mensen in aanmerking zouden komen voor een zorgbudget. Dat mensen opeens die ondersteuning zouden verliezen die ze nodig hebben. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld.”

     LEES OOK  Hannes Anaf "ik wil echt iets betekenen voor mensen" >

    Meer dan 100.000 mensen dreigen zorg te verliezen.

    Helaas krijgt Hannes uit de zorgsector steeds meer signalen dat tot de helft van de mensen minder zorgbudget krijgen of die zelfs verliezen door de nieuwe berekening.

    Hannes: “Voor de uitrol van het nieuwe systeem was de kans ongeveer 13% tot 15% om bij een herinschaling lager ingeschaald te worden en zo zorgbudget te verliezen. Nu blijken de cijfers in realiteit veel hoger te liggen.

    Tot de helft van de mensen wordt lager ingeschaald en verliest zo de zorg die ze zo hard nodig hebben.
    Meer dan 250.000 mensen hebben recht op het zorgbudget. En nu lopen meer dan 100.000 mensen dus het risico om zorg te verliezen.”

    De signalen die Hannes uit de zorgsector krijgt liegen er niet om. “De consequenties zijn nu al voelbaar op het terrein. Gezinszorgdiensten melden dat mensen minder zorg inschakelen omdat ze hun zorgbudget van 130 euro kwijt speelden. Die mensen kregen die zorg niet voor niets. Ze hebben die echt nodig. Elke maand weegt nu zwaarder door.”

    Voor ons is het duidelijk: de valsspelers moeten eruit
    Zet het nieuwe systeem op punt

    Hannes diende een spoedresolutie in en riep de bevoegde minister Beke op het nieuwe systeem op punt te zetten:

    “Het nieuwe systeem had eigenlijk al van bij de start perfect moeten functioneren. Dat was blijkbaar te veel gevraagd. Het was ronduit slecht voorbereid.

    Het gevolg is wel dat heel wat mensen voorlopig geen broodnodige zorg krijgen of die zorg uitstellen. Terwijl nu zorg uitstellen voor extra kosten in de toekomst zorgt. En daar worden de mensen die zorg nodig hebben weer het slachtoffer van. Daarom stel ik voor om het nieuwe systeem tijdelijk on hold te zetten tot het op punt staat. Zo kan iedereen de zorg blijven krijgen die ze nodig hebben.”

    De spoedresolutie werd weggestemd door de meerderheidspartijen.“De Vlaamse regering wacht nog liever maanden op de evaluatie. Ondertussen verliezen honderden mensen onterecht hun zorgbudget”, besluit Hannes. 

     


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.