Nieuws

Joris: “Een eerlijk en eenvoudig belastingsysteem is onmisbaar in de toekomst”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 08

June 2022 14:00

Ons belastingsysteem is 1 van de fundamenten van onze welvaartsstaat. Het moet weerspiegelen waarvoor wij staan. Wie betaalt wat? Doet iedereen zijn deel? Dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten? Joris Vandenbroucke: “Met een eerlijk én eenvoudig belastingsysteem pakken we de grootste uitdagingen aan.”

Eerlijk belastingsysteem

Te veel mensen betalen te veel belastingen. Enkel en alleen omdat een kleine groep zijn deel niet doet. Belgische werknemers betalen zo de meeste belastingen in heel Europa. Terwijl de rijkste Belgen de regels omzeilen. 

“Wie werkt, moet vandaag veel meer belastingen betalen dan wie inkomen haalt uit vermogen. Dat moet anders”, reageert federaal parlementslid Joris Vandenbroucke. “Eerlijke fiscaliteit is voor socialisten wél een topprioriteit. Belastingen op werk mogen niet hoger zijn dan belastingen op vermogen. Het mag niet uitmaken waar het inkomen vandaan komt.” 

Eerlijke fiscaliteit is voor socialisten prioriteit. Belastingen op werk mogen niet hoger zijn dan belastingen op vermogen.

Met ‘een euro is een euro’-principe verminderen we de belastingen op werk. Dat doen we door de belastingvrije som (vandaag 9.000 euro) te verhogen. Zo betaalt iedereen minder belasting per jaar. 

LEES OOK Joris: “Ons belastingsysteem moet eerlijker. Tijd voor actie!” > 

Eenvoudig belastingsysteem

Ons belastingsysteem is vandaag niet alleen oneerlijk, het is ook te complex. Joris: “We moeten komaf maken met de verschillende fiscale aftrekken, ze afschaffen als dat kan en vervangen door een onmiddellijke korting. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvang of dienstencheques.”

Als iedereen zijn deel doet, versterken we onze welvaartsstaat, loont al het harde werk en bouwen we verder aan een sociaal rechtvaardig klimaat verhaal.

Als iedereen zijn deel doet, versterken we onze welvaartsstaat én loont al het harde werk. Een eerlijk en eenvoudig belastingsysteem zal in de toekomst hard nodig zijn. “Alleen zo bouwen we verder aan een sociaal, rechtvaardig klimaat verhaal”, besluit Joris.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.