Nieuws

Joris: “Ons belastingsysteem moet eerlijker. Tijd voor actie!”

Ronny Wolfcarius

Thursday 12

May 2022 17:43

→ Deze week werd een advies voor de belastinghervorming gelekt. Joris Vandenbroucke wil dat de federale regering werk maakt van de hervorming: “Alleen de extremen winnen bij politieke spelletjes. Het wordt tijd om de mouwen op te stroppen en ons belastingsysteem eindelijk eenvoudiger en rechtvaardiger te maken.” Lees meer ▼

→ 1 op de 5 dossiers van de federale gerechtelijke politie krijgt het label ‘niet langer onderzoeken’. Enkel en alleen omdat er te weinig personeel is. Bert Moyaers: “Dit zijn ernstige misdrijven. Het gaat hier om onze veiligheid, daar bespaar je niet op.” Lees meer ▼

 • Joris: “Maak nù werk van die belastinghervorming”

  Het is weer van dat: politieke spelletjes. Een lek in de krant over een advies van de belastinghervorming, felle reacties en mensen die zich afvragen: komt die grote belastinghervorming nog wel?

  “Ik begrijp de ongerustheid”, begint federaal parlementslid Joris Vandenbroucke. Ons belastingsysteem is 1 van de fundamenten van onze welvaartsstaat. Het moet weerspiegelen waarvoor wij staan. “Wie betaalt wat? Doet iedereen zijn deel? Dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten? Dat blijft onduidelijk. Want ons belastingsysteem is totaal scheefgegroeid. Het is te complex en onrechtvaardig.”

  Te veel mensen betalen te veel belastingen. Enkel en alleen omdat anderen hun deel niet doen. Dat moet anders.

  Er is nog steeds nood aan een grondige hervorming. “Te veel mensen betalen te veel belastingen. Enkel en alleen omdat anderen hun deel niet doen. Dat moet anders. Als iedereen zijn deel doet, versterken we onze welvaartsstaat én loont al het harde werk.

  Niemand heeft iets aan speculaties, discussies en gelekte documenten. Daar winnen alleen de extremen bij. We moeten nu echt knopen doorhakken zodat het belastingsysteem eenvoudiger en rechtvaardiger wordt. Tijd voor actie.”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Bert: “Misdadigers ontspringen de dans, investeer in onze veiligheid”

  1 op de 5 dossiers van de federale gerechtelijke politie krijgt het label ‘niet langer onderzoeken’. Enkel en alleen omdat er te weinig personeel is. 

  “Gegarandeerde straffeloosheid. Zover is het al gekomen in ons land”, zegt Bert Moyaers in het federaal parlement. “En het zijn geen kruimeldiefjes. Het gaat om ernstige misdrijven: ontvoering, fraude, gewapende misdrijven… Misdrijven waarvan mensen - terecht - verwachten dat ze altijd worden aangepakt.”

  Er is meer nodig dan politieke partijen die hier hoog van de toren blazen. Waar waren ze toen de vorige rechtse regering bezuinigde op politie en justitie? 

  Deze aanpak zet ons hele veiligheidssysteem op losse schroeven. “Er is meer nodig dan politieke partijen die hier hoog van de toren blazen. Waar waren die partijen toen de vorige rechtse regering bezuinigde op politie en justitie? Met grote woorden komen we nergens. We lossen dit enkel op door daden.”

  En concrete acties zijn nodig, want het personeelstekort bij de federale gerechtelijke politie heeft zware gevolgen. Bert: “Daarom is het goed dat deze federale regering blijft investeren en honderden miljoenen opzij zet om elk jaar 1.600 agenten aan te werven. Door kortzichtige besparingen van de vorige rechtse regering is een inhaalbeweging dringend nodig”, besluit Bert.

  Voor Vooruit is het duidelijk: op veiligheid bespaar je niet. Deze regering zet al de nodige stappen.

  Volgens de federale gerechtelijke politie is nog minstens 20 miljoen euro nodig. Helaas gaat het minder snel dan we zouden willen. Er zijn snel meer specialisten nodig. Nooit mogen we toegeven aan financiële georganiseerde misdaad die onze samenleving ondermijnt. Enkel door te investeren in onze veiligheid kunnen we dat garanderen. 

  Voor Vooruit is het duidelijk: op veiligheid bespaar je niet. Deze regering zet al de nodige stappen. 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.