Nieuws

Joris: “De oplossing voor de vele verkeersdoden staat al 30 jaar in onze wet: het rijbewijs met punten”

Ronny Wolfcarius

Thursday 24

March 2022 20:58

→ In Strépy vielen 6 doden en 37 gewonden nadat een auto inreed op een groep carnavalisten. Veel van de verkeersongevallen in ons land kunnen voorkomen worden. Joris Vandenbroucke: “We moeten ervoor zorgen dat wegpiraten, die telkens opnieuw dezelfde zware verkeersovertredingen begaan, hun rijbewijs écht kunnen verliezen door te werken met een puntensysteem.” Lees meer▼


→ De Oekraïense vluchtelingen die in deze penibele situatie terecht zijn gekomen, zijn kwetsbaar voor mensenhandelaars. Ben Segers: “Om de strijd tegen uitbuiting én mensenhandelaars aan te gaan, moet België een centraal meldpunt oprichten. Zo kunnen we heel snel criminele netwerken opsporen en oprollen. Alleen zo kunnen we effectief optreden.” Lees meer ▼

 • Joris: “Haal zware verkeersovertreders van onze wegen"

  Op zondag 20 maart reed een auto in op een groep carnavalisten in Strépy. Het gevolg is verschrikkelijk: er vielen 37 gewonden, onder wie 10 zwaargewond, en 6 mensen kwamen al om het leven. Voor hen zal het nooit meer carnaval zijn. “Er ging een schokgolf door ons land”, begint federaal parlementslid Joris Vandenbroucke

  “Elk jaar zijn er meer dan 600 mensen die nooit meer thuiskomen omdat ze sterven in het verkeer. Veel van die dodelijke gevallen kunnen we vermijden als we wegpiraten uit ons verkeer halen”, stelt Joris. 

  Veel van de dodelijke gevallen kunnen we vermijden als we wegpiraten uit ons verkeer halen. 

  “Een belangrijke oorzaak van het probleem is de laksheid waarmee we in dit land omgaan met zware verkeersovertreders”, gaat Joris verder. “Keer op keer kruipen ze dronken achter het stuur. Keer op keer rijden ze veel te snel. Ze spelen telkens Russische roulette met de levens van andere weggebruikers.”

  LEES OOK   Vooruit lanceert 8-puntenplan voor meer verkeersveiligheid>
  Een rijbewijs met punten is de oplossing

  Hoe kunnen we zware verkeersovertreders aanpakken? Voor Vooruit is de oplossing duidelijk. Joris: “Die oplossing staat al 30 jaar in onze wet: een rijbewijs met punten. Wie telkens opnieuw punten sprokkelt door over de schreef te gaan, kunnen we zwaarder straffen. 22 landen maken hier al gebruik van. De tijd van het leren van andere landen is voorbij, pas het nu ook toe in België.”

  Uiteindelijk halen we de echte wegpiraten van onze straten. En dat is nodig. “Bijna de helft van wie veroordeeld wordt voor een zwaar verkeersmisdrijf, doet het gewoon opnieuw. Het is dus echt van cruciaal belang dat we die wegpiraten van de weg halen. En dat kan met een rijbewijs met punten”, besluit Joris.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Ben: “Zorg voor de bescherming van Oekraïense vluchtelingen"

  Vanuit de hele Europese Unie horen we steeds meer verhalen. Verhalen over de uitbuiting van vluchtelingen en hoe landen de strijd aangaan tegen mensenhandelaars die de Oekraïense situatie misbruiken.

  Dat weet ook federaal parlementslid Ben Segers. Hij waarschuwde al bij het begin dat de kans groot was dat er ook bij ons misbruik zou zijn: “Posters en aankondigingen in je eigen taal die waarschuwen voor mensenhandel. Of vrijwilligers die klaarstaan om samen met de politie vluchtelingen te begeleiden naar officiële opvangplekken. Zo vangen onze buurlanden Oekraïense vluchtelingen op. Nederland monitort Oekraïense prostituees op de Amsterdamse wallen. En vrijwilligers helpen de politie in het station van Berlijn om mensenhandelaars te spotten.”

   LEES OOK  Ben: gezinnen verdwijnen van de radar. We moeten nù ingrijpen >
  Een centraal meldpunt voor de bescherming van Oekraïense vluchtelingen

  “Is het ook zo goed geregeld bij ons? Hebben wij onze zaken op orde?”, dat wil Ben weten. Want ondertussen neemt de nood aan bescherming alleen maar toe. Veel vluchtelingen uit Oekraïne zijn gevlucht zonder plan.

  “De wanhoop neemt toe en dat maakt hen extra kwetsbaar”, gaat Ben verder. “Om de strijd tegen mensenhandelaars aan te gaan, moet België een centraal meldpunt voor mensenhandel oprichten. Daar kunnen politie, hulpverleners, burgers, … alle vormen van mensenhandel aanmelden. Alleen zo krijgen we een totaalbeeld van de situaties van uitbuiting en kunnen we ook effectief optreden”, stelt Ben.

  (Het artikel gaat verder onder de Tweet.)

  Zorg dat Oekraïense vluchtelingen niet van onze radar verdwijnen

  We moeten Oekraïense vluchtelingen beschermen en alles in het werk stellen om misbruik tegen te gaan. Ben roept op in het parlement tot een verhoogde waakzaamheid in heel ons land. 

  België moet een centraal meldpunt voor mensenhandel oprichten om de strijd tegen mensenhandelaars aan te gaan.

  “Concrete oplossingen zijn nodig. Ik denk aan het in de gaten houden van het internet als bijvoorbeeld gevraagd wordt naar Oekraïense vrouwen als huwelijkskandidaat. Of extra waakzaamheid in de stations om recrutering van Oekraïense vluchtelingen te voorkomen. We kunnen het niet toelaten dat mensen die 2.000 kilometer achter de rug hebben, in ons land aankomen en daar van de radar verdwijnen of misbruikt worden. We moeten hen beschermen”, besluit Ben.


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.