Nieuws

LOKAAL: Hoe pakken we lokaal onze energiefactuur aan?

Ronny Wolfcarius

Friday 21

January 2022 14:34

Iedereen moet zijn huis kunnen verwarmen, energie is geen luxe. Daarom voert Vooruit de strijd voor lagere facturen op alle niveaus, ook lokaal. Lees hier hoe we lokaal een verschil kunnen maken voor iedereen. 

Een lokaal bestuur kan inzetten op 3 belangrijke pijlers: opleiding, sensibilisering en investeringen. 

Opleiding

In de eerste plaats zou een lokaal bestuur kunnen inzetten op het versterken van de kennis van OCMW-medewerkers die in contact komen met gezinnen in energiearmoede. Maar hoe kan een medewerker die gezinnen goed adviseren als hij of zij de energiemarkt zelf amper begrijpt? Daarom moet een bestuur inzetten op opleiding en regelmatige bijscholing.

 LEES OOK  Melissa Depraetere: "Het misbruik op de energiemarkt is zorgwekkend" >

Sensibilisering 

Vooruit vindt ook dat een gemeentebestuur een meerwaarde kan bieden op het vlak van sensibilisering. Mensen hebben nood aan de juiste informatie. En wie kan daar beter mee helpen dan de lokale overheid die het dichtste bij hen staat? Wij pleiten daarom voor de oprichting van een lokaal informatiepunt waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over de energiefactuur. 

Wij pleiten voor de oprichting van een lokaal informatiepunt waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over de energiefactuur

Daarnaast stellen wij voor om de gemeentelijke communicatiekanalen, zoals het gemeentelijke magazine en de website, op regelmatige basis te gebruiken voor tips met het oog op het verlagen van de energiefactuur.

Investeren

De stijgende energieprijzen komen hard aan bij iedereen die het nu al niet breed heeft. Daarom moeten gemeentebesturen durven investeren. Het is belangrijk dat een lokaal bestuur, en meer specifiek het OCMW, haar beschikbare middelen gebruikt.

In Kortrijk geven ze alvast het goede voorbeeld. “Ook mensen zonder een sociaal tarief komen aankloppen voor financiële steun en tips om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden”, zegt Philippe De Coene, schepen van Sociale Zaken. “Je voelt dat er zich drama's gaan afspelen als we de mensen niet goed zouden helpen."

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Naar aanleiding van de aanhoudende berichten over de stijging van de energieprijzen richtte de stad daarom een energiefonds op. Philippe: “Daarin parkeerden we alvast 250.000 euro om de mensen te helpen bij het betalen van hun facturen.

Ook op juridisch vlak krijgen Kortrijkzanen hulp. Het OCMW gaat voor onze inwoners na wat voor hen meest voordelige contract is."

Je voelt dat er zich drama's gaan afspelen als we de mensen niet goed zouden helpen

Tot slot komt Kortrijk ook tussen in de aankoop van energiezuinige toestellen om het energieverbruik te beperken. Dat gaat van spaarlampen, spaardouchekoppen tot andere energiesnoeiers die in huis gebruikt kunnen worden en waarvan het effect meteen zichtbaar is op de volgende factuur.

“Het is de taak van een OCMW en bij uitbreiding het lokaal bestuur om armoede of het risico op armoede tekeer te gaan. In Kortrijk proberen we dat alvast te doen met deze maatregelen”, besluit Philippe.

 LEES OOK  Maxim: "We zitten in een woningcrisis" >

 





 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.