Nieuws

Ben: "We moeten onze kinderen beter beschermen"

Ronny Wolfcarius

Friday 21

January 2022 16:14

→ Enkele dagen geleden werd het levenloze lichaampje van de 4-jarige Dean teruggevonden in Zeeland. Wat overblijft is verdriet, woede en onbegrip. Ben Segers wil antwoorden. Lees meer ▼

→ Voorschotfacturen die oplopen tot 1000 euro, een vast tarief dat plots een variabel tarief wordt. Melissa Depraetere: “We moeten snel ingrijpen om deze wanpraktijken een halt toe te roepen.” Lees meer▼

 • Ben: “We moeten daders beter opvolgen. Dat vraagt inspanningen van iedereen”

  “Als samenleving is het ons niet gelukt om een kind van 4 jaar te beschermen. Dat is verschrikkelijk”, begint federaal parlementslid Ben Segers ontsteld.

  “Kleine Dean is er niet meer. Zijn familie zal hem nooit zien opgroeien. Geen verjaardagsfeestjes, geen tekening van school mee naar huis, geen diploma, … Zoveel dingen niet. Allemaal afgenomen door iemand die Dean het leven bruut ontnam.”

  En dat door iemand die in het verleden al veroordeeld werd. Iemand met zware persoonlijkheidsstoornissen zonder schuldbesef. Iemand die 10 jaar in de gevangenis zat maar daarna niet werd opgevolgd.

  Als samenleving is het ons niet gelukt om een kind van 4 jaar te beschermen. Dat is verschrikkelijk

  Ben: “Hadden we dit kunnen voorkomen? Dat kunnen we nooit met zekerheid zeggen. Moeten we onze kinderen beter beschermen? Absoluut. De overheid kán procedures verbeteren, extra mensen inzetten en de opvolging van daders versterken. Voor Vooruit is het duidelijk: iemand die een kind van 2 jaar zo zwaar mishandelde dat het overleed, mag nooit meer in contact komen met kinderen.” 

  De oplossing: betere opvolging van daders

  Enkele jaren geleden kwam, net om daders beter op te volgen, het systeem van de terbeschikkingstelling (waarbij de veroordeelde onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank komt te staan). 

  Voor Vooruit is het duidelijk: iemand die een kind van 2 jaar zo zwaar mishandelde dat het overleed, mag nooit meer in contact komen met kinderen

  Dat systeem is helaas nog te beperkt. Een rechter is slechts in bepaalde gevallen verplicht om dit op te leggen en de terbeschikkingstelling is beperkt in de tijd. Daarom legde Vooruit de uitbreiding van de verplichte terbeschikkingstelling ook al vaker op tafel. Wie zo zwaar geweld gebruikt tegen kinderen, moet verplicht ter beschikking gesteld worden zodat hij/zij onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank staat

  “Voor Vooruit is het doel helder: we moeten onze kinderen beter beschermen”, zegt Ben. “We moeten daders beter opvolgen. Dat vraagt inspanningen op elk niveau. Daarvoor moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Ieder voorstel om onze kinderen beter te beschermen, kan op de steun van onze Vooruitfractie rekenen.” 

   LEES OOK  Conner Rousseau: "Bescherm onze kinderen" >

 • Melissa: “Het misbruik op de energiemarkt is zorgwekkend”

  Sinds de forse stijging van de energieprijzen kan de federale Ombudsdienst voor Energie het aantal klachten niet meer bijhouden. Dagelijks stromen er duizenden klachten binnen over de bizarre toestanden die zich vandaag afspelen. Voorschotfacturen die oplopen tot 1000 euro, een vast tarief dat plots een variabel tarief wordt en ga zo maar voort. 

  We moeten snel ingrijpen. Tegen de hoge energieprijzen én tegen de misbruiken op de energiemarkt

  Melissa Depraetere: “We moeten ingrijpen. En snel. Tegen de hoge energieprijzen én tegen de misbruiken op de energiemarkt. Je huis verwarmen is geen luxe. Het is een basisproduct. Iedereen heeft elke dag elektriciteit nodig. Op voeding en water betalen we - terecht - 6% btw. Dat moeten we ook doen voor energie. Om mensen te beschermen tegen té hoge facturen.” 

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  Gedaan met misbruik van energieleveranciers

  Deze maatregel heeft 1 doel: mensen helpen. We moeten er daarom ook voor zorgen dat energieleveranciers geen misbruik maken van de situatie. 

  “Ik hoor schandalige verhalen”, vervolgt Melissa. “Het misbruik op de energiemarkt is zorgwekkend. Dat moeten we voor zijn. Dat kan als we de inspectie inzetten en maatregelen treffen om consumenten te beschermen tegen wanpraktijken en plotse prijsstijgingen. We moeten een volledig plan klaar hebben, zodat het geld niet verdwijnt in de zakken van de energieleveranciers. Daarom moeten we nu werk maken van de verlaging van de BTW naar 6 procent. Genoeg tijd verloren.”

  Ik hoor schandalige verhalen. Het misbruik op de energiemarkt is zorgwekkend. Dat moeten we voor zijn

  Vooruit staat voor constructieve oplossingen die echt het verschil maken in mensen hun leven. Een volledig plan: met een btw-verlaging en maatregelen om de consument te beschermen. “Iedereen moet zich aan de spelregels houden. Ook de energieleveranciers”, besluit Melissa.

   LEES OOK  Melissa Depraetere: "Verlaag de btw voor energiefacturen naar 6%" >


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant