Nieuws

Hannes Anaf: “Vlaamse regering breekt opnieuw belofte voor personen met een handicap”

Ronny Wolfcarius

Thursday 25

November 2021 17:24

De Vlaamse regering beloofde 270 miljoen euro om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg in te korten in 2021. “Nu blijkt dat 60 miljoen daarvan pas in 2022 gespendeerd zal worden”, zegt Hannes Anaf. “De zoveelste gebroken belofte waar 1500 mensen het slachtoffer van zijn.”  

1500 personen met een handicap kregen nog geen steun

Personen met een handicap hebben recht op een persoonsvolgend budget. Geld van de overheid waarmee ze zelf kunnen betalen voor hun ondersteuning. “Het is een goede zaak dat personen met een handicap zelf kunnen kiezen welke ondersteuning ze inschakelen”, zegt Hannes. “Helaas zorgt de Vlaamse regering niet voor de nodige budgetten.”

Afhankelijk van de zorgen die je nodig hebt, word je ingedeeld in één van de drie zogenoemde prioriteitengroepen. Die indeling bepaalt hoe snel en hoe veel geld je krijgt. 

Hannes: “Eind 2020 zaten 16.523 mensen met zorgnoden nog steeds op hun budget te wachten. Dat is gewoon schandalig.”

 LEES OOK  Conner Rousseau: "Zo beschermen we kinderen in onveilige thuissituaties" >

De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zijn al langer een probleem. De Vlaamse regering besloot daarom om het budget dat voorzien was voor de komende jaren naar voor te schuiven. In 2021 zou er dan 270 miljoen euro vrijkomen om de wachtlijst in te korten.

Hannes: “Dit is geen structurele oplossing maar uiteraard is het goed dat aan aantal mensen toch sneller geholpen zullen worden. Alleen blijkt nu dat de Vlaamse regering zich weer niet aan die belofte houdt.”

Volgens het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap is 60 miljoen van die beloofde 270 miljoen euro dit jaar nog niet toegewezen aan personen met een handicap. Dat betekent dat 1500 mensen die broodnodige ondersteuning dit jaar niet krijgen.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Structureel probleem

Hannes tilt heel zwaar aan die zoveelste gebroken belofte. Vooral omdat eerder deze week de Gezinsbond en de vzw Onafhankelijk Leven ook al aan de alarmbel trokken. Het budget voor kinderen met een handicap zou ook niet tijdig worden uitgekeerd.

"Ook dat budget is er en ook die noden zijn acuut. Veel kinderen kunnen daardoor niet fatsoenlijk naar school gaan. En toch geeft de Vlaamse regering de budgetten die voorzien zijn, niet uit. Dat valt gewoon niet te begrijpen", zegt Hannes

Eind 2020 zaten 16.523 mensen met zorgnoden nog steeds op hun budget te wachten. Dat is gewoon schandalig

Dit kadert in een breder, structureel probleem. “De Vlaamse regering focust nu enkel op de mensen met de hoogste zorgnoden. Dat zijn mensen in de zogenoemde prioriteitengroep 1. Maar tegen prioriteitengroep 2 en 3 zeggen ze: 'Kom in 2025 nog eens terug. Deze legislatuur zit er nog niets in'.

Al die mensen laat de Vlaamse regering in de kou staan. Dat is waarom ik blijf strijden in het Vlaams Parlement voor het wegwerken van de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg", besluit Hannes. 

 LEES OOK  Vooruit eist een veel forsere aanpak van seksueel en gendergerelateerd geweld >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant