Nieuws

Hannelore: “Kinderen zonder honger in de klas, dat is toch de basis?”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 26

January 2022 12:01

Hannelore Goeman: “Wie de kwaliteit van ons onderwijs wil verbeteren, kan niet wegkijken als 1 op de 4 kinderen met honger naar school moet.” Lees meer ▼

→  Els Robeyns over de daling in reizigersaantallen bij De Lijn. Lees meer▼

  • Hannelore: “Kinderen zonder honger in de klas, dat is toch de basis?”

    Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman neemt het op voor alle kinderen die met een lege brooddoos naar school moeten. “Ik ben zelf moeder en het idee alleen al dat mijn zoontje ooit honger zou moeten lijden, breekt mijn hart. En toch is het de realiteit voor heel wat kinderen in Vlaanderen. Maar liefst 1 op de 4 kinderen moet met honger naar school.” 

    “1 op de 4 kinderen, anno 2022, in een welvarende regio als Vlaanderen. Dat is toch onaanvaardbaar? Het is onaanvaardbaar omdat het zoveel zaken beïnvloedt. Zoals de kans op goed onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs. Hoe kan een kind zich concentreren als het de hele dag met honger in de klas zit? Als je de kwaliteit van ons onderwijs écht wil verbeteren, dan kan je deze realiteit toch niet negeren?”

    Hoe kan een kind zich concentreren als het de hele dag met honger in de klas zit?

    De oplossing ligt nochtans voorhanden. Hannelore: “Mijn collega Jinnih Beels bewijst in Antwerpen dat het wel degelijk kan. Er loopt een project met scholen en lokale organisaties om alle kinderen een gezonde maaltijd te geven. Het kan dus wél. Ook andere steden hebben gelijkaardige projecten.”

     LEES OOK  Hannelore: "Het onderwijs is niet voorbereid op de omikron-golf" >

    Daarom vraagt Hannelore aan de Vlaamse Regering om snel in te grijpen. “Het is ook de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Regering om ervoor te zorgen dat kinderen geen honger lijden. Dat is toch de basis? Investeer zodat elke leerling in Vlaanderen en Brussel een maaltijd heeft op school. Als er miljarden gevonden worden om onze bedrijven -terecht- overeind te houden in deze crisis, kunnen we toch ook een inspanning doen voor onze kinderen?” 

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Els: “Investeer in de Lijn en maak openbaar vervoer terug aantrekkelijk” 

    “De coronacrisis zorgde in 2020 voor een daling van 63% van de reizigers van De Lijn. Vandaag hebben heel wat reizigers nog steeds de weg naar het openbaar vervoer niet teruggevonden. Recent werd bekendgemaakt dat het aantal reizigers in 2021 nog steeds veertig procent lager lag dan in 2019. 

     LEES OOK  Els: "Private firma's willen alleen winst halen uit trajectcontroles" >

    Ook in 2021 golden er nog steeds heel wat beperkingen op het sociaal leven en telewerk was nog steeds de norm. De Lijn geeft zelf aan dat heel wat reizigers andere vervoersmiddelen gebruiken. Zo is er een terugval van abonnementen bij studenten, die liever de fiets nemen. Maar er zijn ook reizigers die de wagen nemen, en samen met heel wat mensen in de file staan. De Lijn verwacht dat maar liefst tien procent van de reizigers voor altijd weg zal blijven.

    De coronacrisis zorgde in 2020 voor een daling van van maar liefst 63% van de reizigers van De Lijn.

    Daarom werkt de Lijn aan een plan om reizigers terug te winnen. Ze kijkt daarvoor naar flexibele abonnementsformules, bijvoorbeeld voor telewerkers, en tijdelijke lagere prijzen. 

    Met Vooruit juichen wij elk initiatief toe dat reizigers naar het openbaar vervoer leidt, maar het zal meer vragen dan dat. De grootste drempel voor het aantrekken van reizigers is vaak de lage kwaliteit van de dienstverlening. Ook daar strooit corona opnieuw roet in het eten. Want door coronabesmettingen bij de buschauffeurs schiet het aantal geschrapte ritten de hoogte in. Vooruit vraagt dus verdere acties bij De Lijn om occasionele reizigers en de bestaande klantenbasis terug te winnen.“

     



     

     

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.