Nieuws

Caroline: “Voor socialisten moet werk wél lonen en zinvol zijn”

Caroline Gennez

Wednesday 22

December 2021 16:22

 Opinie 
Ben je meer dan 2 jaar werkloos? Dan zal je vanaf 2023 verplicht 64 uur per maand gemeenschapsdienst moeten doen. Dat besliste de Vlaamse regering. Vlaams parlementslid
Caroline Gennez legt in dit opiniestuk uit waarom dat niet werkt.

Gemeenschapsdienst werkt niet

Werken moet lonen, dat is waar wij als socialisten voor staan. Voor mij is werken het schoonste dat er is. En ja voor wat, hoort wat. Dat is een gezond principe voor een sterke sociale zekerheid. Je krijgt mensen aan het werk met goede jobs, in de beste omstandigheden met correcte voorwaarden. Je krijgt mensen aan het werk met goede lonen.

Wat niet werkt, is de verplichte gemeenschapsdienst die Vlaams minister Crevits voorstelt. Verplichte gemeenschapsdienst houdt in: werken voor de eigen gemeente bij de groendienst, in de scholen of in vaccinatiecentra en dat aan slechts €1,3 per uur bovenop je uitkering. Dat is toch geen deftig inkomen? Gemeenschapsdienst verdringt bestaande jobs en draagt niet bij tot de activering van werkzoekenden. 

Bovendien, wie zou deze gemeenschapsdienst moeten doen? Normaal gezien zitten mensen die meer dan 2 jaar werkloos zijn al in een begeleidingstraject naar werk. Je moet toch geen 2 jaar wachten om een wederdienst van mensen te vragen? Dat wijst voor mij op een falend Vlaams activeringsbeleid. 

Je krijgt mensen aan het werk met goede jobs, in de beste omstandigheden met correcte voorwaarden. En eerlijke lonen

Wat werkt wel? 

Voor socialisten moet werk wél lonen en zinvol zijn. Deze week stelde ik in het Vlaams Parlement onze oplossingen voor. 

Op dit moment zijn er maar liefst 75.000 (!) openstaande vacatures. Ook het cijfer van langdurig werklozen is veel te hoog. Als de Vlaamse regering zorgt voor een intensieve begeleiding van werkzoekenden naar een job via opleidingen en sociale tewerkstellingen geraken we echt vooruit. Dat zijn maatregelen die wérken.

Met intensieve begeleiding van werkzoekenden naar een job geraken we echt vooruit

Voor mij is het simpel: match mensen die langdurig werkloos zijn met openstaande vacatures bij knelpuntberoepen. Zet daar opleidingen voor in. Zo krijgen mensen een deftig loon én een zinvolle job die ze graag doen. Met Vooruit kiezen we voor échte tewerkstelling. 

In de federale regering maken we werk van betere lonen en zorgen we ervoor dat mensen eindelijk vooruit kunnen. Waar wacht de Vlaamse regering nog op? 

Caroline Gennez - Vlaams parlementslid Vooruit


Ga naar Caroline Gennez
Over de Auteur

Caroline Gennez

Deel dit artikel met je vrienden.