Nieuws

Frank: “Onze gezondheidszorg moet er staan als een dijk”

Ronny Wolfcarius

Friday 09

September 2022 15:32

De energiefacturen stijgen tot ongekende hoogten. Onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bereidt zich voor op de ernstige neveneffecten van de energiecrisis: "Als grote groepen mensen, ook uit de middenklasse, het moeilijk krijgen, dan riskeren we dat ze straks beginnen te besparen op hun gezondheidszorg. We moeten alles op alles zetten om dat te vermijden.”

 

De energiecrisis slaat hard om zich heen en laat zich bij veel gezinnen voelen. Frank Vandenbroucke: “Ik wil deze crisis als hefboom gebruiken voor betaalbare gezondheidszorg. Op de gezondheid van mensen leveren we niet in. Als we naar moeilijke winters gaan dan moet onze gezondheidszorg er staan als een dijk.”

Met deze 4 maatregelen maakt Frank onze gezondheidszorg betaalbaar:

1. Ereloonsupplementen aanpakken

Frank bevroor eerder dit jaar al de maximumtarieven van de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen. Dat zijn de extra vergoedingen die artsen kunnen aanrekenen op een moment dat een patiënt voor een eenpersoonskamer kiest. 

Frank: “De bedoeling is en blijft om die supplementen in de ziekenhuizen nog verder terug te dringen. We moeten het onmogelijk maken voor kinesisten, tandartsen en artsen-specialisten om nog ereloonsupplementen aan te rekenen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, die het dus financieel moeilijk hebben." 

2. Remgeld niet alleen bij de huisarts, maar bij alle zorgverstrekkers

Daarnaast maakte Frank het dit jaar mogelijk voor zorgverleners om de derdebetalersregeling voor iedereen toe te passen. “Huisartsen passen die regeling nu massaal toe. Dat is echt goed nieuws, want mensen betalen enkel nog het remgeld van 4 euro (of 1 euro bij een verhoogde tegemoetkoming)”, vervolgt Frank.

Mensen betalen bij de huisarts enkel nog het remgeld van 4 euro. Dat maakt de stap naar de huisarts een stuk makkelijker.

“Dat maakt de stap naar de huisarts voor velen een stuk makkelijker. Maar ik wil ook kinesitherapeuten, logopedisten, tandartsen en artsen-specialisten zo ver krijgen om de derdebetalersregeling toe te passen in het belang van de patiënt. Als het nodig blijkt, moeten we kijken of we hiervoor de wet moeten aanpassen.” 

 3. Maximumfactuur moet mensen nóg beter beschermen 

De maximumfactuur, die de medische kosten van gezinnen binnen de perken moet houden, werd door Frank dit jaar verlaagd naar 250 euro per jaar voor gezinnen met lage inkomens. 

Frank wil nog een stap verder gaan. “In het bijzonder voor patiënten met een laag inkomen wil ik kijken hoe de maximumfactuur mensen nog beter kan beschermen zodat ze niet moeten inleveren op hun gezondheid.”

LEES OOK Frank: “Met een lagere maximumfactuur zorgen we voor toegankelijke zorg voor iedereen” 

4. Een betaalbare radioloog in elk ziekenhuis 

Elk ziekenhuis moet een geconventioneerde radioloog in huis hebben die röntgenfoto’s en scans uitvoert. Een radioloog die werkt aan vooraf vastgelegde tarieven opgelegd door de overheid. Dat is vandaag niet het geval in minstens 20 ziekenhuizen. Daar kan je nu al niet meer langsgaan voor een CT-scan of een PET-scan, zonder een supplement te betalen.

Vandaag moet je bij minstens 20 Vlaamse ziekenhuizen supplementen betalen voor zware medische beeldvorming. Dat is onaanvaardbaar als bij veel gezinnen het water al aan de lippen staat.

Frank: “Dat is niet langer aanvaardbaar, en al helemaal niet op een moment dat bij veel gezinnen het water al aan de lippen staat. Daarom maak ik op korte termijn werk van een wet die elk ziekenhuis verplicht om minstens één geconventioneerde radioloog in huis te hebben. Ik blijf strijden voor betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.