Nieuws

Voor 4 euro naar je huisarts? Dankzij Frank is dat nu mogelijk

Ronny Wolfcarius

Monday 14

February 2022 12:29

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde in oktober 2021 een reeks investeringen aan in onze gezondheidszorg. Die worden nu concreet op het terrein. Show, don’t tell. Frank: “Zo is het nu mogelijk om bij de huisarts niet langer de hele rekening op te hoesten. Zo maken we zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft.”

Gezondheid is ons allerhoogste goed. Dat heeft deze gezondheidscrisis meer dan ooit aangetoond. Investeren in onze gezondheidszorg is dan ook investeren in ons allen. Frank: “Met de afschaffing van het verbod op de derdebetalersregeling verlagen we de financiële drempel om naar de huisarts te gaan.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Derdebetalersregeling

De derdebetalersregeling maakt het mogelijk om als patiënt enkel het persoonlijke aandeel te betalen voor de zorg die je krijgt. Dat betekent concreet dat je dus enkel het remgeld betaalt in plaats van eerst de hele rekening te moeten ophoesten, en pas daarna een deel terug te krijgen. 

Frank zorgde er nu voor dat verbod op zo’n derdebetalersregeling - wat nog in voege was - wordt afgeschaft. “Dat verbod maakte dat veel mensen vaak zorg uitstellen om financiële redenen. Dit is een financiële drempel die we op deze manier weghalen.”

De derdebetalersregeling was eerder al verplicht voor ziekenhuisopnames en voor huisartsen met patiënten met een verhoogde tegemoetkoming. Vanaf nu geldt die regeling voor alle huisartsen die de wettelijke tarieven volgen, maar ook voor tandartsen, logopedisten en andere zorgverleners. 

(Het artikel gaat verder onder de video.)

 

Dit betaal je voortaan bij je arts

Voortaan wordt het mogelijk enkel nog het remgeld te betalen. De rest wordt dus rechtstreeks door het ziekenfonds betaald aan de zorgverlener. Dat komt neer op volgende tarieven:

  • 4 euro bij de huisarts

  • 12 euro bij de specialist

  • 3,5 euro bij de tandarts

Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming:

  • 1 euro bij de huisarts

  • 3 euro bij de specialist

  • 3,5 euro bij de tandarts 

Frank: “Dit is een eerste belangrijke stap om de toegang tot onze gezondheidszorg te verlagen. De volgende stap is een nog ruimere verplichting. Daar wil ik nu werk van maken. Voor mij is dat een kwestie van gezond verstand.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.