Nieuws

Els Robeyns: “Dag en nacht stonden mensen die hulp nodig hadden aan onze deur”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 01

March 2022 11:54

 In de spotlight 
Je kan bij Els Robeyns altijd terecht voor een glimlach en een luisterend oor. Dat weet iedereen in het Limburgse dorpje Wellen, waar Els burgemeester is. Ze zet  zich elke dag in voor een warm Wellen. Ook in het Vlaams parlement is Els actief. Daar strijdt ze voor beter openbaar vervoer en neemt ze het op voor kinderen uit het buitengewoon onderwijs.

Els Robeyns kwam in 2006 in het Vlaams parlement als opvolger van Herman Reynders. Vandaag is ze nog steeds Vlaams volksvertegenwoordiger. Sinds 2013 is Els ook burgemeester in haar geboortedorp Wellen.

 

Waar komt je sociaal engagement vandaan?

Mijn beide ouders waren arts. Dag en nacht stonden mensen die hulp nodig hadden aan onze deur. Zij vonden dat de normaalste zaak van de wereld.  Mijn sociaal engagement - samen met hard werken - kreeg ik van hen van jongs af aan met de paplepel mee. Dat engagement pas ik ook in de politiek toe. Ik wil mensen vooruit helpen in hun leven en ervoor zorgen dat ze het beter hebben. 

Ik wil mensen vooruit helpen in hun leven en ervoor zorgen dat ze het beter hebben. 

Mijn ouders leerden me ook dat wanneer je goed kijkt, je iedere dag iets moois kan zien. Ik wil op een positieve manier onze krachten bundelen en zaken in beweging krijgen, want aan verzuring en onverdraagzaamheid heb ik een absolute hekel. Mijn ouders waren dus een belangrijke inspiratiebron om in de politiek te stappen. Als burgemeester wil ik me elke dag inzetten voor een warm Wellen. Dat doe ik samen met een hecht team, want krachten bundelen werkt. Dat is ons motto. 

Wat houdt een warm Wellen voor jou zoal in?

In een warm Wellen hebben we uiteraard bijzondere aandacht voor onze meest kwetsbaren en waken we erover dat niemand uit de boot valt. 

Een recent project waar ik als burgemeester bijzonder trots op ben is FROEP, fruit en soep op school. Hierdoor krijgen alle kinderen in de Wellense scholen twee keer per week verse soep aangeboden. De soep wordt via een project van sociale tewerkstelling bereid met voedseloverschotten van de veiling. De gemeente financiert de ingrediënten, het personeel en de duurzame soepbekers. We zorgen voor een gezonde maaltijd voor al onze kinderen, creëren tewerkstelling én pakken voedselverspilling en kansarmoede aan. De glimlach op de gezichten van de kinderen is hartverwarmend en onbetaalbaar. Dat is warm Wellen ten voeten uit.

 LEES OOK  Onze lokale afdelingen strijden voor het welzijn van hun inwoners >

Ook onze Wellbox is zo’n hartverwarmend project. We verzamelen hiermee herbruikbare spullen en verdelen ze onder kinderen en ouders die het niet zo breed hebben. Het aanbod is heel ruim. Het gaat van schoolbenodigdheden en sportmateriaal tot kinderboeken, babyspullen of luiers.

(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)

In het Vlaams Parlement zorg je dat er eindelijk een oplossing komt voor kinderen uit het buitengewoon onderwijs die tot acht uur onderweg waren.

Al jaren laat de Vlaamse regering de kinderen uit het buitengewoon onderwijs in de steek. Elk jaar was het voor die kinderen  hetzelfde liedje. Voor half 7 ‘s ochtend werden ze opgehaald en ‘s avonds laat kwamen ze weer thuis. Die kinderen zijn uren onderweg. Gewoon omdat de Vlaamse regering niet genoeg geld wil vrijmaken om een structurele oplossing te vinden. Onmenselijk! 

 LEES OOK  Els: "Het is onvoorstelbaar dat zo'n toestanden in een welvarende regio als Vlaanderen voorkomen" >

Kinderen moeten altijd vlot en veilig op school geraken. Al zeker als het gaat over de meest kwetsbare kinderen. Keer op keer kaarte ik dat aan in het Vlaams Parlement. Uiteindelijk heeft de minister van Mobiliteit geluisterd en is er begin dit jaar extra budget vrij gemaakt. 

Het is een stap in de goede richting, maar helaas nog steeds een voorlopige oplossing. Ik houd mijn hart vast voor het volgend schooljaar. Het is onaanvaardbaar dat die kinderen dan opnieuw urenlang onderweg  zijn. Dit probleem moeten we structureel oplossen. Daar blijf ik voor strijden. Elk kind heeft recht op het beste onderwijs in de beste omstandigheden. Binnen een redelijke termijn op school geraken hoort daarbij. Acht uur op de bus kan gewoon niet.

 Kinderen moeten altijd vlot en veilig op school geraken. Al zeker als het gaat over de meest kwetsbare kinderen. 
Ook het dossier rond De Lijn laat je niet los?

De Vlaamse regering besliste om de prijs van het goedkoopste ticket bij de Lijn te verhogen met 25%. Dat kan toch niet? Het reizigersaantal is sterk gedaald en de bezettingsgraad zit slechts op 60%. Ook de klantentevredenheid is historisch laag. De prijsverhoging is een historische vergissing en een onbegrijpelijk signaal. Wat krijgen de reizigers ervoor in de plaats: minder bussen, minder haltes, minder dienstverlening maar wel duurdere tickets. Meer betalen voor minder. Onbegrijpelijk. 

Op een ogenblik dat de verplichting tot telewerk vervalt en onze wegen al overvol zitten, moeten we net investeren in openbaar vervoer. Ik keek dan ook vol belangstelling uit naar het plan van de Vlaamse regering om de Lijn uit het slop te trekken. De teleurstelling was enorm toen de minister haar plan voorstelde. 

Ervoor zorgen dat de bus en tram daadwerkelijk een alternatief worden voor de wagen. Dat is wat de Vlaamse regering moet doen in plaats van telkens opnieuw de factuur door te schuiven naar de hardwerkende Vlaming. 

Wat moet er volgens jou dan wel gebeuren?

In een warm Vlaanderen zorgt een slimme Vlaamse regering ervoor dat iedereen toegang heeft tot mobiliteit en kan deelnemen aan onze samenleving. In een warm Vlaanderen kiest een slimme Vlaamse regering ervoor om te investeren in voldoende, betaalbaar en kwaliteitsvol openbaar vervoer. Dat is goed voor de mensen, goed voor onze economie, en goed voor ons milieu en klimaat. 

Maar dat is niet wat deze Vlaamse regering doet. Ze kiest ervoor om ons openbaar vervoer verder af te breken, waar mogelijk te privatiseren en de mensen op kosten te jagen. Net zoals ze ervoor kiest om mensen die zich een Tesla kunnen permitteren wel te soigneren. De gewone hardwerkende Vlaming blijft nu telkens in de kou achter. Dat is onbegrijpelijk, onuitlegbaar en onverstandig. 

Je bent scherp voor de Vlaamse regering?

Die mistoestanden zitten me dan ook hoog. Het is  mijn plicht om die aan te kaarten. Ik ben ook iemand die graag direct ter zake komt. To the point en niet rond de pot draaien. Zo hoort het. Mijn gezicht spreekt altijd boekdelen en ik hou van rechtlijnigheid. Als persoon ben ik heel nuchter. Ik kan de zaken goed relativeren en ben zeer discreet in omgang met personen en informatie.  

Ik ben ook iemand die graag direct ter zake komt. To the point en niet rond de pot draaien. Zo hoort het.
Wat is voor jou volmaakt geluk?

Ik ben vandaag best wel gelukkig, tevreden en hoopvol. Volmaakt geluk is voor mij dan ook innerlijke rust, tevreden zijn, kunnen doen wat je leuk vindt en iets kunnen betekenen voor anderen.

En wat is je grootste angst? 

Ik heb een fobie voor slangen. En ook eenzaamheid en dementie lijken me heel erg.

Tot slot: wat is je motto?

Ik heb er twee: ‘Doe maar gewoon’ en ‘Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wil doen, dan wakker liggen over wat je gedaan hebt.’

Meer weten over Els? Lees meer op haar pagina.
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.