Nieuws

Els Robeyns: “Maak een einde aan veel te lange busritten"

Team Vooruit

Wednesday 17

November 2021 10:58

→ Veel te veel kinderen uit het buitengewoon onderwijs zitten elke dag veel te lang op de bus naar school. Els Robeyns eist daarom structurele oplossingen. Lees meer ▼

→ 150.000 huishoudhulpen zijn boos en ontgoocheld. En terecht. Ze krijgen geen loon naar werken. Caroline Gennez: “De Vlaamse regering moet zorgen voor betere lonen en betere arbeidsomstandigheden.” Lees meer▼

  • Els: “Maak een einde aan veel te lange busritten. Het is tijd voor vlot en veilig schoolvervoer”

    Elke dag horen we vreselijke verhalen van kinderen die veel te lang op de bus naar en van school moeten zitten. “Het is dan ook meer dan tijd dat de Vlaamse regering met een oplossing komt”, zegt Vlaams Parlementslid Els Robeyns.

    Elk kind vlot naar school

    Begin september trok Els voor de zoveelste keer aan de alarmbel. Voor het zoveelste jaar op rij krijgt ze berichten over kinderen uit het buitengewoon onderwijs die soms tot 8 uren onderweg zijn naar hun school. 

    Els: “Er zijn te veel kinderen die al voor halfzeven ‘s ochtends worden opgehaald. Kinderen die 2, 3, 4 of 5 uur op een bus zitten. Dat is onmenselijk lang. Het is onvoorstelbaar dat zo’n toestanden in een welvarende regio zoals Vlaanderen voorkomen.

    Elk kind heeft recht op het beste onderwijs in de beste omstandigheden. Acht uur op de bus hoort daar niet bij. Dat kan écht niet.”

     LEES OOK  Anja Vanrobaeys: "Werknemers moeten ook hun deel krijgen. Ze moeten ook vooruit kunnen" >

    Tijd voor massale investeringen

    In september beloofde de Vlaamse regering dat ze het probleem zou aanpakken. “Het eenmalig budget dat de Vlaamse regering op 2 september vrijmaakte, is slechts een pleister op een houten been”, gaat Els verder.

    (Lees verder onder de Facebookpost.)

    “De problemen zijn er nog altijd. Dat kan ook niet anders. Het aantal leerlingen is serieus gestegen, terwijl het budget sinds 2013 nauwelijks is verhoogd. De Vlaamse regering geeft toe dat er 40 miljoen extra nodig is. Het probleem van het busvervoer zal dus blijven terugkomen. 

    Het eenmalig budget dat de Vlaamse regering op 2 september vrijmaakte, is slechts een pleister op een houten been

    Onze beweging wil daarom vooruitkijken. Els: "We moeten ervoor zorgen dat we hier binnen een paar maanden niet opnieuw staan om vast te stellen dat kwetsbare kinderen nog altijd in onmenselijke omstandigheden naar school moeten gaan.”

    Els diende samen met Hannelore een spoedresolutie die de Vlaamse regering verplicht de nodige middelen vrij te maken. Middelen zodat alle kinderen in het buitengewoon onderwijs vlot naar school kunnen. “Een Vlaanderen waar iedereen zonder veel probleem op school raakt, dat lijkt mij toch niet zo veel gevraagd”, besluit Els.

  • Caroline: “Zorg voor een eerlijke verloning voor onze 150.000 huishoudhulpen”

    Meer dan 750.000 gezinnen kunnen rekenen op een huishoudhulp. 150.000 huishoudhulpen geven elke week het beste van zichzelf om die gezinnen te ontlasten. 

    “Onze huishoudhulpen zijn boos en ontgoocheld. En terecht”, zegt Vlaams Parlementslid Caroline Gennez. “Zij werken zich uit de naad, maar verdienen gemiddeld 1000 per maand. Wie kan daarvan rondkomen?

    Hun werk is bovendien fysiek zwaar en vaak ook eenzaam. Zij zijn ook nog eens ongeveer de enige Vlaamse werknemers die moeten betalen om te mogen gaan werken. Ze krijgen slechts een verplaatsingsvergoeding van 13 eurocent. Ter vergelijking, Vlaamse ambtenaren kunnen op 37 eurocent rekenen.”

    (Lees verder onder de Facebookpost.)

    Meer steun voor onze huishoudhulpen

    Caroline roept de Vlaamse regering op hun verantwoordelijkheid te nemen. “Zorg ervoor dat alle extra middelen rechtstreeks ten goede komen van de huishoudhulpen zelf, in plaats van de bedrijven waar ze voor werken.

    De sector wordt enorm gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Het kan niet de bedoeling zijn dat die bedrijven winsten draaien dankzij overheidsgeld, terwijl hun personeel hun rug breekt tegen een te laag loon.”

    Zij werken zich uit de naad, maar verdienen gemiddeld 1000 per maand. Wie kan daarvan rondkomen?

    "Een eerste stap is al gezet door te zorgen voor een 100 procent indexering van de omruilwaarde van de dienstencheques. Dat betekent een kleine loonsverhoging van 0,4 procent. Er is dus meer nodig.

    We moeten huishoudhulpen een beter loon en verplaatsingsvergoeding geven. Goede werkomstandigheden garanderen is ook meer dan wat richtlijnen rond veilige producten en de mogelijkheid om in duo te kunnen werken. 

     LEES OOK  Gitta Vanpeborgh: "Te lang hebben we om deze ziekte heen gedanst" >

    De huishoudhulpen moeten de erkenning krijgen die ze verdienen. Daarvoor moet er boter bij de vis komen. De huishoudhulpen hebben daar gewoon recht op”, besluit Caroline. 

     

 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.