Nieuws

Dit was het Feest van de Arbeid 2022

Ronny Wolfcarius

Monday 02

May 2022 13:17

“Wij blijven strijden voor uw gezondheid, voor uw koopkracht, voor u.” Dat was de boodschap die we op 1 mei in heel Vlaanderen lieten horen. Van Gent tot Brussel en Antwerpen. In naam van onze hele beweging: een dikke merci voor jullie enthousiasme, jullie inzet en jullie strijdvaardigheid. Dit was het Feest van de Arbeid 2022.

Meteen naar de aftermovie ▼

1 mei is de dag dat we het harde werk van de mensen vieren.
1 mei is de dag dat we de werkende klasse vieren.
1 mei is de dag dat we de solidariteit vieren.

1 mei is ónze feestdag, ónze strijddag. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Extremen proberen onze feestdag te kapen. Extremen die beweren dat ze voor de werkende klasse opkomen. Maar tégen de werkende klasse stemmen.

LEES OOK  “Op 1 mei 1890 kwamen Europese arbeiders en socialisten voor de eerste keer op straat” >

Voor ons is het duidelijk: 1 mei is en blijft van ons. De strijd voor solidariteit, voor koopkracht en voor gezondheid is belangrijker dan ooit. Die strijd voeren wij elke dag. En die hebben wij tijdens 1 mei extra in the picture gezet. 

Ontdek hieronder hoe Conner Rousseau, Frank Vandenbroucke, Meryame Kitir, Funda Oru, Melissa Depraetere, Hannelore Goeman, Jinnih Beels, Mohamed Ridouani en Joris Vandenbroucke 1 mei beleefden in hun stad.

 • Conner Rousseau - Sint-Niklaas

  Onze voorzitter Conner Rousseau trok door de straten in zijn hometown, Sint-Niklaas. Ontdek hier de volledige speech van Conner: “1 mei is ónze strijddag!"

  "1 mei is de dag dat we het dagelijkse werk van mensen vieren.
  1 mei is de dag dat we solidariteit vieren.
  1 mei is onze feestdag, onze strijddag. En dat blijft zo.

  Extremen proberen deze dag te kapen. Dat laten we niet gebeuren. Want laat het duidelijk zijn: nog geen enkel land is erop vooruit gegaan als extremen aan de macht zijn. Geen enkel. Het Vlaams Belang stemt tégen hogere minimumlonen en tégen een eerlijke belasting voor multinationals. En toch doen ze alsof ze de werkende klasse verdedigen. Dat moet nù stoppen.

  Wij gaan samen onze welvaartsstaat versterken.
  Wij gaan samen de solidariteit onder de mensen vergroten.
  Wij gaan samen de koopkracht van de werkende klasse verhogen.

  Velen staan te roepen aan de zijlijn.
  Wij socialisten zijn de enigen die het doen!
  Vooruit gaat voor solidariteit: in woorden én daden.
  En solidariteit is waar wij met Vooruit élke dag voor strijden. Niet alleen op deze strijddag, maar alle dagen.

  Voor ons is het elke dag 1 mei.
  Voor ons is elke dag een goede dag om te vechten voor uw koopkracht, voor uw gezondheid, voor u!

  Een hele schone Eerste Mei, matekes! 🌹”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Frank Vandenbroucke - Brussel

  De strijd om vooruitgang, om het leven van iedereen beter te maken, is brandend actueel. Zeker in tijden van onzekerheid.

  En hét antwoord op onzekerheid is altijd solidariteit. Solidariteit was hét antwoord om deze gezondheidscrisis de baas te kunnen. En solidariteit is ook het enige antwoord op de zorgen die mensen vandaag hebben.

  Frank: “Als de gezondheidscrisis ons 1 ding geleerd heeft, dan is het dat we in ons land veel aankunnen. Zelfs een pandemie. Zolang we maar investeren in onze sociale welvaartsstaat en zolang we maar solidair zijn met elkaar. 

  Ik heb enorm genoten van deze 1 mei. Het was bijzonder fijn om iedereen terug te zien en nog eens écht samen te komen. Zoals het hoort.”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Meryame Kitir - Genk

  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir werkte het afgelopen jaar keihard aan het managen van de coronacrisis. Samen met Frank maakte zij het verschil in de federale regering. Wij socialisten hebben onze bedrijven ondersteund, jobs gered en de koopkracht van onze gezinnen beschermd. 

  Meryame voerde de strijd tegen corona en nieuwe varianten ook ver buiten België. Want we zijn pas hier veilig, als iedereen veilig is.

  “Ook dat is solidariteit”, zei Meryame tijdens haar speech. “Wij socialisten strijden elke dag voor solidariteit. Voor ons is het elke dag 1 mei. Een dag om te vechten voor uw koopkracht, voor uw gezondheid en voor u. 

  Samen met Conner en Frank beschermen we onze sociale welvaartsstaat. Elke dag opnieuw.”

 • Fundo Oru - Limburg

  Dit jaar vierde Funda Oru 1 mei in C- mine, samen met minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir. “Limburg is natuurlijk getekend door haar mijnverleden. Het feest van de arbeid zetten we hier dan ook graag in de kijker. 

  We dragen 1 mei op aan alle mijnwerkers en de strijd die zij voerden. Werknemers hebben een grote bijdrage geleverd aan de welvaart van ons land. Op 1 mei tonen we dankbaarheid voor al hun werk en de belangrijke rol die ze speelden.

  Tegelijk kijken we op 1 mei naar de toekomst. Er is al heel wat vooruitgang. Dankzij socialisten. Toch staat het principe van een tijd voor werken, een tijd voor ontspanning en een tijd voor rust constant onder druk.” 

  Vooruit blijft strijden voor hogere lonen en werkbaar werk. Daar draait 1 mei om.

 • Melissa Depraetere - Harelbeke

  Onze fractieleider in de Kamer Melissa Depraetere vierde het Feest van de Arbeid in Harelbeke. Zij zet haar strijd voor koopkracht centraal.

  “De energiefacturen swingen de pan uit. En het is niet langer alleen de energiefactuur. Alles in het leven wordt duurder. 

  Vandaag is die strijd meer dan ooit terug actueel. Heel wat mensen hebben het moeilijk om hun energiefactuur te betalen. De regering moet en zal werk maken van koopkracht en energie.”

 •  Hannelore Goeman - Brussel

  Op 1 mei vieren we de 8-urige werkdag, maar ook de indexering van de lonen en betaald verlof. Allemaal verwezenlijkingen van socialisten.

  Hannelore: “Ook vandaag is 1 mei meer dan ooit nodig. Want als het leven duurder wordt, komen wij socialisten op voor mensen die elke dag keihard hun best doen. De strijd voor beter onderwijs, de strijd voor klassen met juffen en meesters met tijd voor iedere leerling en de strijd voor hun ouders zodat zij een stabiele en veilige thuis kunnen bouwen.

  1 mei is en blijft de schoonste dag van het jaar. Leve het socialisme, leve de solidariteit!”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Jinnih Beels - Antwerpen

  Jinnih Beels, schepen van Jeugd in Antwerpen, vierde 1 mei in ‘t stad. Haar boodschap focuste op de strijd tegen het coronavirus. Want als dat virus ons 1 ding geleerd heeft, is het dat wij in ons land veel aankunnen. 

  “Eindelijk weer samen vieren! Het was een mooie, warme en verbindende 1 mei. Het rode virus verspreidt zich stilaan weer over Europa. Als er dan toch iets besmettelijk moet zijn, laat het dan het socialisme zijn!”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Mohamed Ridouani - Leuven

  De boodschap van 1 mei voor Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, is heel duidelijk: “Blijven strijden voor een samenleving waar we niemand laten vallen. Dat is ook het motto dat ik als burgemeester volg. 

  Extremen proberen het feest van de arbeid van ons te kapen. Laten we heel duidelijk zijn: 1 mei is van ons.” 

 • Joris Vandenbroucke - Gent

  Federaal parlementslid Joris Vandenbroucke blijft strijden voor eerlijke fiscaliteit in het Parlement, in Gent en daarbuiten: 

  Een 1 mei met alles erop en eraan, samen met de matekes. En we waren met veel. Gent kleurde helemaal rood op onze feestdag. Zeker duizend socialisten trokken door de Gentse straten. Daar word ik gelukkig van. Hoe mooi kan een zondag zijn?”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  Merci om de straten zo massaal rood te kleuren.

  Merci om het socialisme zo trots mee uit te dragen.
   
  Merci om van onze 1 mei opnieuw de schoonste dag van het jaar te maken!

  Wij worden elke dag groter, trotser en sterker. Samen groeien wij uit tot een enorme progressieve beweging die de extremen zal verslaan in 2024. Dat hebben jullie dubbel en dik bewezen op deze 1 mei. 

  Solidariteit is waar wij met Vooruit elke dag voor strijden.
  Niet alleen op 1 mei, ook op alle andere dagen.
  Wij vechten elke dag voor uw koopkracht, voor uw gezondheid, voor u.
  En vergeet niet: rood is troef!

Aftermovie


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant