Nieuws

Bruno: "De Vlaamse regering kan onze energiefactuur met 400 euro per jaar verlagen. Toch doet ze niets"

Ronny Wolfcarius

Wednesday 16

March 2022 16:16

→ Hoewel we met z’n allen gedwongen thuis zaten, stierven vorig jaar toch bijna 300 mensen in het verkeer. Annick Lambrecht: “Als er nu geen alarmbellen afgaan bij de Vlaamse regering, wanneer dan wel?” Lees meer ▼

Hannelore Goeman maakt zich zorgen over de grote taalachterstand in het onderwijs. De Vlaamse regering doet niet genoeg om dat op te lossen. Lees meer ▼

→ De Vlaamse regering laat het na om iets te doen aan de stijgende energieprijzen. Bruno Tobback: “De Vlaamse regering kan de energiefactuur met 400 euro per jaar verlagen voor de Vlaamse gezinnen, maar doet niets.” Lees meer ▼

  • Annick:  “Mensen moeten veilig zijn op straat, zeker in hun eigen buurt”


    Vorig jaar stierven zo’n 300 mensen in het verkeer. Dat aantal blijft maar stijgen. “3 op de 4 dodelijke ongevallen gebeuren in de bebouwde kom. In hun eigen wijk: op weg naar de bakker of wandelend met hun hond. Mensen moeten veilig zijn in hun buurt. Als er nu geen alarmbellen afgaan bij de Vlaamse regering, wanneer dan wel?”, stelt Vlaams parlementslid Annick Lambrecht scherp.

    3 op de 4 dodelijke ongevallen vonden plaats in de bebouwde kom. Als er nu geen alarmbellen afgaan bij de Vlaamse regering, wanneer dan wel?

    Vorig jaar startte de Vlaamse regering met de uitrol van een verkeersveiligheidsplan. “Het is goedbedoeld, maar of het een verschil maakt is nog maar de vraag. De Vlaamse regering slaagt er steeds in om niet te doen wat ze belooft”, gaat Annick verder. “Ze kondigden grote budgetten voor fietspaden aan, maar er worden er steeds minder aangelegd. En de lijst met zwarte verkeerspunten wordt enkel langer.”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    De bebouwde kom moet veilig zijn, we hebben actie nodig

    De bebouwde kom moet een veilige plaats zijn voor iedereen. Onze dorpen en buurten zijn plaatsen waar mensen samenkomen en leven. De cijfers tonen dat de verkeersveiligheid in de bebouwde kom steeds meer in het gedrang komt.

    “We hebben meer dan enkel ambitie nodig. We hebben actie nodig”, gaat Annick verder. “Ondertussen ondernemen verschillende gemeenten al lang actie. In Brugge zijn er na de invoering van de zone 30 minder ongelukken, wel 25%. Ook in Gent zorgt de zone 30 voor minder ongelukken: in Gent zijn er 36% minder slachtoffers in het verkeer.”

    We hebben meer dan enkel ambitie nodig. We hebben actie nodig.

    “Onze oplossing?  Voer een zone 30 in waar er geen afgescheiden voet- of fietspad is. Bij 50 kilometer per uur is de overlevingskans bij een aanrijding slechts 20%. Bij 30 kilometer per uur stijgt de overlevingskans tot 90%. Dat zegt genoeg”, besluit Annick.

    Voor Vooruit is het duidelijk. Het hoge aantal doden in de bebouwde kom vraagt om directe actie van de Vlaamse regering. Mensen moeten veilig zijn op straat, zeker in hun eigen buurt.

    LEES OOK Vooruit lanceert 8-puntenplan voor meer verkeersveiligheid >
  • Hannelore: “Het aanpakken van taalachterstand in het onderwijs begint bij betaalbare kinderopvang”

    De Nederlandse taal kunnen is een belangrijke schakel voor gelijke kansen. “Vandaag zitten te veel kinderen op school die niet mee kunnen”, zegt onze fractieleider Hannelore Goeman in het Vlaams Parlement. 

    “De coronacrisis maakte de taalachterstand van kinderen alleen maar groter. Ik kan enkel vaststellen dat de Vlaamse regering niet genoeg doet om dat op te lossen. Ook het lerarentekort blijft een onopgelost probleem. We hebben nood aan kleinere klassen en voldoende leerkrachten. Enkel taaltoetsen invoeren, zoals de Vlaamse regering voorstelt, volstaat niet. Ze moeten de taal ook kunnen leren”, zegt Hannelore.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)


    Het leren van de taal begint bij betaalbare kinderopvang

    Kinderopvang is de beste garantie op een goede ontwikkeling van een kind, zeker op het vlak van taal. Hannelore vraagt zich dan ook af waarom de Vlaamse regering niet verder kijkt, naar onze kinderopvang.

    “We moeten meer investeren in betaalbare en goede kinderopvang, want als je echt iets wil doen aan de taalachterstand en ongelijkheid in het onderwijs, dan begint het daar. Laat ons dus daarmee beginnen”, besluit Hannelore. 

  • Bruno: “Geef de extra inkomsten van de energiefacturen terug aan onze gezinnen”

    “In de federale regering treffen we maatregelen om de energiefactuur te drukken”, begint Vlaams parlementslid Bruno Tobback

    “We verlagen onder andere de btw op gas én elektriciteit naar 6%. Het extra geld dat binnenkwam door de stijgende energieprijzen en de stijgende inkomsten door belastingen, hebben we teruggegeven aan de gezinnen. Die beslissing geldt nu voor 6 maanden, maar ik ben ervan overtuigd dat die btw-verlaging zal doorgezet worden wanneer komende winter de prijzen hoog blijven.“

    LEES OOK  Hoe verlagen we je energiefactuur? >

    Ook Vlaamse inspanningen zijn nodig voor onze energiefactuur

    Ook de Vlaamse regering krijgt extra inkomsten door de inflatie. De Vlaamse overheid werd ongeveer 850 miljoen euro rijker door de hoge energieprijzen en de inflatie. “De Vlaamse regering kan dat geld ook teruggeven aan de gezinnen, maar dat doet ze niet. Dat kan nochtans heel gemakkelijk. De Vlaamse regering kan de energiefactuur verlagen met die 850 miljoen euro”, stelt Bruno. 

    De Vlaamse regering kan dat geld teruggeven aan de gezinnen, maar dat doet ze niet.

    Maar liefst 40% van de elektriciteitsprijs gaat naar heffingen. ”We willen allemaal minder gas gebruiken. Daardoor hebben we meer elektriciteit nodig. Hoe gek is het dan dat de Vlaamse overheid de elektriciteit zo zwaar belast? 

    De Vlaamse regering geeft extra subsidies aan mensen die een warmtepomp installeren, maar belast daarna de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft om te werken. 40% van de kost van de werking van een warmtepomp gaat naar heffingen van de Vlaamse regering.

    De Vlaamse regering kan dat veranderen: ze kan de energiefactuur met 400 euro per jaar verlagen voor de Vlaamse gezinnen, maar doet niets”, betreurt Bruno.




Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.