Nieuws

Minder betalen voor je telecomfactuur? Melissa legt het uit

Team Vooruit

Monday 06

September 2021 20:46

Whatsappen met vrienden, Instagram checken, een telefoontje naar de bomma. Het is vanzelfsprekend, tot je het torenhoge bedrag op je telecomfactuur ziet. Bellen, op internet surfen en televisiekijken is in ons land veel duurder dan de rest van Europa. Hoe verander je dat? Fractieleider van De Kamer Melissa Depraetere legt het uit. 

 

Melissa, waarom is die rekening zo hoog? 

Die vraag krijg ik de laatste tijd enorm vaak. Mensen vallen van hun stoel bij het openen van hun factuur voor internet en telefonie. Dat kan ook niet anders, de telecomkosten in België zijn bij de duurste in Europa. 

Volgens Test Aankoop is telecom 25 euro per maand duurder in België dan in Duitsland. Het is absurd én dat in de moderne, digitale samenleving waar wij vandaag leven. 

We moeten er écht voor zorgen dat iedereen het goedkoopste tarief heeft. 

 Lees ook  Tijd om de verzekeringsmarkt terug wakker te schudden

Dat zijn mooie woorden. Hoe ga je dat doen? 

Veel mensen hebben jarenlang dezelfde operator voor hun internet en telefonie. Dat is bij mij ook zo, ik ben al jaren klant bij dezelfde operator. We kijken niet verder. Het is vaak ook helemaal niet duidelijk wat nu het goedkoopste tarief is voor je verbruik. Operatoren vergelijken is lastig, begin er maar eens aan… 

Het is belangrijk om regelmatig te kijken of je nog wel in een gunstig tarief zit, net zoals bij energietarieven. Telecomtarieven zijn een pak ingewikkelder. Je betaalt voor een pakket met TV, vaste telefonie en GSM-diensten, maar gebruik je die wel allemaal? 

Doordat mensen weinig veranderen van tarief of operator neemt de concurrentie af, en blijven de prijzen stijgen. Om daar iets aan te doen diende ik een een wetsvoorstel in.

We laten mensen nadenken over hun huidige tariefplannen. Dat moet écht goedkoper

Operatoren staan ten dienste van hun klanten. Als het huidig tarief niet past bij het verbruik en de kosten, moeten zij dat tarief omzetten. 

Sommigen blijven jarenlang vastzitten met een oud tarief, terwijl internet nu is goedkoper dan tien jaar geleden. Dat tarief is zelfs niet meer te vinden voor wie nu een nieuw contract aangaat. Dat is te gek voor woorden!

(Lees verder onder de Facebookpost.) 

Met ons wetsvoorstel verplichten we de operator om in zo'n geval klanten over te zetten naar het voor hen voordeligste tarief. De prestaties moeten hetzelfde blijven, de prijs moet mee met de tijd.

Mensen die overstappen naar een ander tariefplan. Heeft dat geen gevolgen?

Het is simpel. Is je contract niet meer actueel? Dan stelt je telecomoperator het voordeligste tarief voor en helpt je om over te stappen, kosteloos én automatisch. Gewoon met het behoud van je nummer. 

Dat heeft zeker gevolgen. Je raakt eindelijk van je oude en dure tarieven af. Bovendien blaast het leven in de concurrentie, waardoor alle tarieven terug naar beneden kunnen. 

Niet mee eens? Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om te weigeren. 

(Lees verder onder de Facebookpost.) 

Wat als mensen willen overstappen naar een andere operator? 

Dat kan vandaag al via Easy Switch, een applicatie waar je heel makkelijk zelf kan vergelijken tussen de operatoren en kosteloos kan overstappen. We moeten mensen de weg naar deze tool wijzen én vergemakkelijken. 

Door het indienen van dit wetsvoorstel, merk ik hoe hard dit thema leeft bij mensen. We laten mensen nadenken over hun huidige tariefplannen. Dat moet écht goedkoper. 




Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.