Nieuws

In de spotlight: Frank Vandenbroucke

Team Vooruit

Tuesday 08

June 2021 10:00

Elke dag opnieuw verdedigt onze minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, onze gezondheidszorg en haalt hij alles uit de kast om ons land op een veilige manier door deze crisis te loodsen. Gezondheidszorg is dan ook zijn eerste liefde en is één van de redenen waarom hij nu bijna 8 maanden weer in de politiek stapte. Er is meer dan deze crisis alleen. “Als beweging hebben wij de plicht om de wereld rondom ons morgen beter te maken dan vandaag. Voor iedereen. Dat is wat ons bindt”, zegt Frank.

Hoe gaat het met jou Frank? 

Met mij gaat het goed. Dat komt natuurlijk omdat de cijfers de juiste kant opgaan. De daling van de ziekenhuisopnames is het resultaat van de inspanningen van heel veel mensen én het succes van de vaccinatiecampagne, met de inzet van talloze medewerkers en vrijwilligers in vaccinatiecentra.

Intussen blijft het personeel in ziekenhuizen het beste van zichzelf geven en dat zal niet veranderen. We zijn hen ook veel dank verschuldigd. Ik ben opgelucht dat ze door die goeie cijfers alvast weer een klein beetje ademruimte krijgen. Dit is hard nodig. 

Het is mee mijn verantwoordelijkheid om ons door deze gezondheidscrisis te loodsen, maar het is vooral mijn verantwoordelijkheid om onze mensen in de zorg altijd te beschermen

Je hebt ongetwijfeld een vermoeiende periode achter de rug. Hoe ontspan je?

Ik probeer elk weekend toch een wandeling te maken met mijn vrouw, maar dat lukt niet altijd. Ik ben een groot natuurliefhebber. De natuur is de plaats bij uitstek waar ik tot rust kom. Verder kan ik thuis ook oprecht genieten van een goeie plaat: jazz, klassiek of pop uit mijn jonge jaren...

Heb je nieuwe hobby’s of plekken ontdekt in België? 

Het voorbije jaar was voor heel veel mensen ellendig. Als deze crisis toch iets moois heeft gebracht, dan is het dat we de schoonheid van ons land opnieuw ontdekt hebben. Intussen zijn me al vele verborgen pareltjes aangeraden. Nu moet ik er alleen nog eens geraken. 

Ik denk dat het opnieuw bewezen is dat we tot héél veel in staat zijn, wanneer we als samenleving met de rug tegen de muur staan. Dit virus heeft ons tot het uiterste gedwongen

Wat vond je in je persoonlijke omgeving tot nu toe het moeilijkste aan de coronacrisis? 

Net zoals iedereen: wie je graag ziet, niet kunnen zien of kunnen vastpakken. We gaan naar een zomer die anders zal zijn dan de vorige. En daar ben ik blij om, want de momenten met mijn dochter en kleinkinderen heb ik enorm gemist. Ik hoop toch dat ik snel weer op stap kan met mijn kleinkinderen. 

Heb je lessen getrokken uit de coronacrisis? Wat neem je mee naar de toekomst? 

Ik denk dat het opnieuw bewezen is dat we tot héél veel in staat zijn, wanneer we als samenleving met de rug tegen de muur staan. Dit virus heeft ons tot het uiterste gedwongen. We zijn nog niet helemaal in de veilige haven. Dankzij de inspanningen die we allemaal samen leverden - en dat op alle vlakken, ook in organisatie en uitrol van de vaccinatiecampagne - gaan we een zomer meemaken die helemaal anders is dan de vorige. Ik kijk daarnaar uit. En ik niet alleen vermoed ik. 

Een samenleving kan maar vooruit gaan, als iedereen vooruit gaat. Dat is waar wij voor staan

Je hebt ongetwijfeld veel mensen ontmoet en sterke verhalen gehoord van de mensen in de zorg. Is er eentje dat je met ons wil delen? 

Al die verhalen zijn één voor één aangrijpend, ook omdat de ervaringen zo persoonlijk zijn die mensen met je delen. Mijn bezoek aan het ziekenhuis in Luik, eind oktober vorig jaar, herinner ik me nog als gisteren. Ik was daar écht niet goed van. Om mensen aan een beademingstoestel te zien liggen, dat bezorgde mij de krop in de keel. Ook de inzet en de kracht van al die mensen die zich uit de naad werken om  levens te redden, raakte mij écht. Die beelden zijn voor altijd op mijn netvlies gebrand.

Het is mee mijn verantwoordelijkheid om ons door deze gezondheidscrisis te loodsen, maar het is vooral mijn verantwoordelijkheid om onze mensen in de zorg altijd te beschermen. 

Wat zijn na coronacrisis nog zaken die je graag wilt bereiken? 

Er ligt veel werk op de plank de komende jaren, maar als ik er één iets mag uitpikken: mentaal welzijn. Dat is voor mij een topprioriteit en daar zal ik nog veel aandacht aan schenken. Hoe maken we psychologische zorg laagdrempelig, hoe bereiken we meer mensen en vooral hoe kunnen we sneller helpen. We hebben al enkele stappen ondernomen, maar we kunnen en moeten nog véél meer doen. 

Wat was het meest memorabele moment van je huidige termijn als minister? 

'Memorabel'' is niet meteen een woord dat ik snel in de mond neem. Ik ga niet flauw doen: het waren al heftige en stresserende maanden. Dat geldt nog meer voor mensen die in een ziekenhuis werken, of in een zorgcentrum. En vooral: heel veel mensen moesten het voorbije jaar afscheid nemen en dat zonder afscheid te kunnen nemen. Dat is bijzonder hard. Die tijd kun je niet meer inhalen. 

We gaan naar een zomer die anders zal zijn dan de vorige. En daar ben ik blij om, want de momenten met mijn kinderen en kleinkinderen heb ik enorm gemist

Het goeie nieuws is dat we bijna zijn waar we moeten zijn. En dat dankzij werkelijk iedereen. Wat we als maatschappij neergezet hebben in zo'n korte tijd, dat is toch wel indrukwekkend als je daarbij stilstaat. 

Je hebt nu ook een verandering van partij naar beweging meegemaakt. Hoe zie je deze?

Een partij moet soms de oude kleren afgooien, het stof opkuisen. Voor mij betekent een beweging: openstaan voor mensen van buiten de partij. Dat wordt een groot verschil en daar zijn we volop mee bezig. Vroeger spraken we vooral met gelijkgezinden.

LEES OOK: Nieuwe digitale sessies: deel je ideeën over wonen, duurzame mobiliteit, kinderarmoede en politieke vernieuwing >

Ik vind ook de nieuwe naam echt sterk. Dat is een terugkeer naar de essentie. Een samenleving kan maar vooruit gaan, als iedereen vooruit gaat. Dat is waar wij voor staan.

Wat wens je onze lezers toe? 

Heel simpel. Ik wens iedereen gewoon een mooie zomer toe, zonder al te veel zorgen..

Meer weten over Frank Vandenbroucke? Volg hem via Facebook. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant