Nieuws

Veilig met de fiets naar school? Dit vindt Evie, mama van Bas

Team Vooruit

Wednesday 15

September 2021 16:23

Het is half vier wanneer de schoolbel gaat, het signaal voor kinderen om naar huis te gaan. Veel kinderen moeten eerst het drukke en onveilige verkeer trotseren. Evie, mama van Bas en gepassioneerd fietser getuigt: “Veiligheid in het verkeer is geen bijzaak.” Vlaams parlementslid Annick Lambrecht heeft concrete oplossingen. 

 

Dagelijks het verkeer trotseren

Evie brengt haar zoon Bas iedere dag met de bakfiets naar school. Ze maken het dagelijks mee: vrachtwagens in buurten van scholen, auto’s die door straten vlammen, mensen die de verkeersregels niet respecteren.

Kinderen moeten de ruimte krijgen om te leren omgaan met het verkeer

Sinds kort fietst Bas ook zelf. Evie: “Ik blijf wel als een koepel rond hem fietsen, sommige buurten zijn écht te gevaarlijk. Kinderen moeten de ruimte krijgen om te leren omgaan met het verkeer. Dat begint bij een goed beleid. Veiligheid in het verkeer is geen bijzaak.”

(Lees verder onder de Facebookpost.) 

Nood aan leefbaar en veilig verkeer

Voor Annick zijn veilige schoolomgevingen een absolute prioriteit. 

Annick: “Om onze kinderen veilig van en naar school te brengen, zijn venstertijden voor vrachtverkeer nodig: tijdens de begin- en einduren van de school, mogen geen vrachtwagens in de buurt van scholen rijden.

Waar het onveilig is in de bebouwde kom, voeren we ook de zone 30 in. Het gaat om plaatsen waar bijvoorbeeld geen brede fietspaden aanwezig zijn. Bovendien maken we werk van meer nieuwe en veilige fietspaden.

Zo creëren we meer leefbare en veilige verkeerssituaties voor iedereen”, aldus Annick. 

(Lees verder onder de afbeelding.) 

Evie: “Ik ben all-in voor het weren van vrachtverkeer aan scholen en het invoeren van zone 30. Een goede controle is wel noodzakelijk, anders is het zinloos. 

Ook een goede communicatie om mensen bewust te maken van het onveilige verkeer is van groot belang. Het gaat niet om dé fietser, dé camionchauffeur, dé automobilist. Het gaat om alle mensen in het verkeer.

We moeten verbindend communiceren, niet verdelend. Dan komen we al heel ver”, besluit Evie.

 Lees ook  Joris: “Zo raken zij sneller bij de slachtoffers en red jij mee levens” >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.