Nieuws

Brainstorm samen met Meryame Kitir over een beter en betaalbaar leven tijdens onze hackathon

Ronny Wolfcarius

Friday 25

March 2022 09:36

Samen oplossingen bedenken om onze welvaart te verbeteren? Dat doen we op 31 maart tijdens onze hackathon in Genk met Conner Rousseau, Meryame Kitir en Funda Oru. Welke thema’s pakken we aan? En waarom is dat zo belangrijk? We vragen het aan onze minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootsteden Beleid Meryame.

Reserveer nu je ticket  >

 

Eén van de uitdagingen die we tijdens de hackathon in Genk aanpakken is betaalbaar wonen. Waarom is dat zo’n belangrijk thema, Meryame? 

De woningprijzen zijn torenhoog. Een huis in Vlaanderen kost vandaag gemiddeld 329.747 euro, een appartement 262.414 euro. Dat zijn echt gigantische bedragen, zeker voor alleenstaanden en jonge koppels.

Om onze welvaart te verhogen is betaalbaar wonen cruciaal: te hoge woningprijzen zorgen voor een te lage koopkracht en te weinig welvaart. Mijn collega’s Maxim Veys en Conner Rousseau lanceerden onlangs nog een petitie om wonen opnieuw betaalbaar te maken voor iedereen die koopt of huurt. 

Om onze welvaart te verhogen is betaalbaar wonen cruciaal. 

Ik ben dan ook heel benieuwd naar de ideeën en de voorstellen van alle deelnemers. Als we met iedereen samenzitten, kunnen we tot super goede oplossingen komen. Daar ben ik van overtuigd. Door samen te denken, gaan we pas echt vooruit.

Naast betaalbaar wonen is werkbaar werk ook een uitdaging die we op 31 maart zullen aanpakken. Een thema dat jou ook na aan het hart ligt?

Op mijn 19e begon ik te werken op de lakafdeling in de Fordfabriek in Genk. Daar ondervond ik aan den lijve hoe belangrijk werkbaar werk is. Een goedbetaalde job, waar werken ook echt loont, en ook goede arbeidsvoorwaarden. Dat is echt cruciaal. Anders hou je je job gewoon niet vol. Op mijn 20ste werd ik vakbondsafgevaardigde. Ik bleef met mijn collega’s aan de band werken en bekommerde me ook over de veiligheidsproblemen van iedereen. Dat deed ik met veel passie en strijdlust. 

Met alle persoonlijke ervaringen en kennis van mensen kan het gewoon niet anders dat we tot creatieve oplossingen komen. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om samen met alle deelnemers na te denken hoe we ons werk beter kunnen organiseren zodat we er samen ook écht beter van worden. Ook onze voorzitter Conner Heel benieuwd naar alle ideeën. 

Met alle persoonlijke ervaringen en kennis van mensen komen we zeker tot creatieve oplossingen.

Ik heb er alle vertrouwen in. Onze vorige hackathon over klimaat was een schot in de roos. Er kwamen echt veel mooie ideeën uit de bus waar we zeker verder mee aan de slag gaan.

En dan nog energie, onze derde uitdaging binnen het thema welvaart. Een ‘hot topic’ op dit moment.

Met de federale regering konden we gelukkig de energiefactuur van de mensen al serieus verlagen. Vooruit pleit al heel lang om de btw op elektriciteit én gas te verlagen naar 6%. Eindelijk hebben we nu ook de andere regeringspartijen daarvan kunnen overtuigen. Dat scheelt enorm veel op de facturen van mensen. 

 LEES OOK  Hoe verlagen we je energiefactuur? >

Het werk is nog niet af. De maatregelen die we met de federale regering hebben genomen, waren echt noodzakelijk. Nu spelen we graag de bal graag terug naar de mensen om na te denken over hoe we onze energie nóg properder en betaalbaarder kunnen maken. Ik kijk dan ook enorm uit naar de voorstellen van alle mensen die naar Genk komen.

Reserveer nu je ticket  >

Kom af!

Heb jij ook een goed idee om onze sociale welvaart te verhogen? Online gaven al heel wat mensen goede ideeën. Op 31 maart is iedereen welkom in Genk om mee te brainstormen. 

Meryame Kitir, Conner Rousseau en Funda Oru inspireren je met hun speech en brainstormen mee over oplossingen die echt het verschil maken. 

Ook jouw stem maakt het verschil. Kom af en laat van je horen!


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.