Nieuws

Kom naar onze hackathon en maak het verschil voor een beter én betaalbaar leven

Ronny Wolfcarius

Friday 18

March 2022 11:27

Wat zijn jouw ideeën om onze samenleving beter, warmer en meer solidair te maken? Dat vragen we jou met The Big Shift. Op 31 maart pakken we in Genk de uitdagingen aan voor welvaart. Samen brainstormen we over oplossingen die echt een verschil maken.

Reserveer nu je ticket  >

Sociale welvaart. Dat betekent dat mensen vooruit kunnen gaan in het leven: een betaalbare woning, betaalbare energie en werkbaar werk voor iedereen. Dat is helaas nog niet de realiteit.

Massa’s mensen doen elke dag keihard hun best. Toch botsen ze op verschillende muren. De huur- en woningprijzen stijgen al jaren, steeds meer mensen zijn hun work-life balance kwijt en onze energiefacturen zijn torenhoog. 

Herkenbaar? En heb je een idee hoe we deze uitdagingen kunnen aanpakken? Deel dan je idee om onze sociale welvaart te verhogen via de website van The Big Shift

Tijdens de hackathon in Genk op 31 maart brainstormen we samen met andere deelnemers en experts over oplossingen.

Wat vond Thomas van onze klimaat-hackathon? Lees het hier >

Betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is de eerste uitdaging die we aanpakken tijdens de hackathon. Al heel wat mensen gaven online hun ideeën.

Zo gaf Marc online zijn idee voor betaalbaar wonen: “De Vlaamse overheid moet dringend meer investeren in sociale woningen. Nieuwe woningen bouwen en bestaande renoveren. Zo kunnen we de lange wachtlijsten wegwerken en kan iedereen voor een goede prijs wonen.”

De Vlaamse overheid moet dringend meer investeren in sociale woningen. Zo kunnen we de lange wachtlijsten wegwerken.

Kwetsbare gezinnen vallen nog te vaak uit de boot op de huurmarkt, vindt Sven. Daardoor hebben zij het vaak nog moeilijker. Svens idee? “Lokale overheden moeten meer inspanningen doen om ook voor kwetsbare gezinnen een betaalbare en deftige woning te voorzien.”

Gedaan met hoge energieprijzen

De hoge energieprijzen, de tweede uitdaging, pakten we deze week aan met de federale regering.

We verlagen de btw op gas én elektriciteit naar 6%, we verlagen de accijnzen aan de pomp en we geven een korting van 200 euro voor mensen die op stookolie verwarmen. Tijdens de hackathon in Genk denken we samen na over wat we nog meer kunnen doen.

De btw-verlaging was dringend nodig. Dat weet ook Johan: “Verwarming is een basisbehoefte. Betaalbare elektriciteit ook. Hoe kan het dan dat we evenveel btw betalen op elektriciteit als op kreeft en kaviaar? Dat krijg je toch aan niemand uitgelegd? Verlaag voorgoed, en niet tijdelijk, de btw op elektriciteit naar 6%.”

Verlaag voorgoed, en niet tijdelijk, de btw op elektriciteit naar 6%.
Werknemers moeten delen in de winst

Veel mensen doen keihard hun best, maar krijgen daar nog te weinig voor terug. Daarom brainstormen we tijdens de hackathon in Genk ook over werkbaar werk. Zodat mensen tot aan hun pensioen gemotiveerd en met plezier gaan werken.

Timothy heeft daar een idee voor: “Werknemers moeten delen in de winsten van het bedrijf. Daardoor voelen ze zich gelukkiger, zijn ze beter betrokken bij het bedrijf en zal de productiviteit stijgen. Win-win dus voor iedereen.” 

Werknemers moeten delen in de winsten van het bedrijf waar ze voor werken.
Kom af! 

Heb jij ook een goed idee om onze sociale welvaart te verhogen? Op 31 maart is iedereen welkom in Genk om mee te brainstormen.

Onze ondervoorzitter Funda Oru en minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir inspireren je met hun speech. Ook jouw stem maakt het verschil. Kom af en laat van je horen!

Meryame Kitir : “Mensen moeten vooruit kunnen. Zodat morgen beter wordt dan vandaag. Dat begint bij betaalbare energie, een betaalbare woning en een goede job.”

Reserveer nu je ticket  >

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.