Nieuws

Anja Vanrobaeys: “Werken moet altijd lonen. Vooruit strijdt mee met onze huishoudhulpen"

Team Vooruit

Thursday 18

November 2021 11:37

→ Anja Vanrobaeys protesteert mee voor een eerlijk loon voor huishoudhulpen. Lees meer ▼

→  Gitta Vanpeborgh eist steun voor het zorgpersoneel. Lees meer▼

 • Anja: “Huishoudhulpen zijn een knelpuntberoep. Logisch als je ze onderbetaalt, niet beschermt en tot het uiterste drijft”

  Vandaag protesteren huishoudhulpen over het hele land. Ze laten hun stem horen en eisen loon naar werk. “Werkgevers denken hiermee weg te komen. Vooruit strijdt mee voor onze huishoudhulpen", stelt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys

  Anja: “Ik protesteerde vanochtend mee voor onze huishoudhulpen. Ik hoorde schrijnende verhalen. Veel huishoudhulpen krijgen geen vergoeding van hun reiskosten. 

  Op dit moment zijn de verplaatsingskosten tot drie keer hoger dan de vergoeding die ze ervoor krijgen. Ze betalen dus eigenlijk om te mogen gaan werken. Dat klinkt ongelooflijk. Toch is het waar.”

   LEES OOK  Anja Vanrobaeys: "Werknemers moeten ook hun deel krijgen. Ze moeten ook vooruit kunnen" >

  Meer erkenning en hogere lonen

  De huishoudhulpen eisen meer erkenning voor hun werk en hogere lonen. Premies van 500 euro zien ze aan hun neus voorbij gaan, terwijl poetshulpen van bedrijven die wel krijgen. 

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Morgen staat het volgende overleg tussen werkgevers en vakbonden voor een nieuw sectoraal akkoord gepland. Toch geven de werkgevers nog steeds niet thuis.

  Intussen haken steeds meer huishoudhulpen af. Veel gezinnen kunnen niet meer rekenen op extra hulp. Want ondertussen zijn huishoudhulpen een knelpuntberoep. Een logisch gevolg als je mensen onderbetaalt, tijdens corona niet beschermt en steeds weer tot het uiterste drijft.

  Een huishoudhulp is van onschatbare waarde. Zij verdienen een eerlijk loon en erkenning voor de risico's die ze liepen voor vele gezinnen tijdens corona

  Anja: “Werkgevers denken hiermee weg te komen. De stem van al deze huishoudhulpen is voor hen van geen tel, dat is duidelijk. Vooruit luistert wél naar hen, versterkt hun stem en strijdt mee. Werken moet altijd lonen.”

 • Gitta: “Het zorgpersoneel start haar vierde marathon. Geen tijd voor lege slogans. We moeten nu samenwerken.”

  Deze gezondheidscrisis stelde ons zorgpersoneel al zwaar op de proef. Dagelijks staan zij paraat. Al anderhalf jaar geven zij non-stop het beste van zichzelf. Nu opnieuw.

  Federaal parlementslid Gitta Vanpeborgh maakt zich grote zorgen: “Het zorgpersoneel start haar vierde marathon. Ik hoor veel van mijn collega’s zeggen dat het zorgpersoneel onze steun verdient. Wat betekent die steun in de praktijk als je de maatregelen openlijk bekritiseert?”

  Vierde marathon voor zorgpersoneel

  Gisteren maakte het Overlegcomité de nieuwe coronamaatregelen bekend. 4 dagen per week telewerk, contacten beperken en extra maatregelen in de horeca en voor evenementen. 

   LEES OOK  Gitta Vanpeborgh: "Te lang hebben we om deze ziekte heen gedanst" >

  “Vorig jaar was de situatie inderdaad anders”, gaat Gitta verder. “Met deze besmetting cijfers waren we toen weer in lockdown gegaan. Dat hoeft vandaag niet. Dankzij de vaccins en de solidariteit van vele mensen. Toch is dat niet voldoende. Zeker niet in de zorgsector waar je in contact komt met kwetsbare mensen.”

  Daarom pleit Vooruit voor een derde prik én een vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel. Dat is niet meer dan logisch want wie in de zorg werkt, moet de gezondheid van anderen beschermen.

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Geen lege slogans

  Gitta: “De druk op de zorg is alleen maar toegenomen. Spoedartsen, verpleegkundigen of zorgkundigen vragen om steun. Zij komen handen te kort. We mogen fier zijn op de vele aanmeldingen voor zorgopleidingen. Maar nu is het aan ons: we moeten personeelsuitval door covid beperken en zorgen dat de verplichte vaccinatie goed verloopt.”

  Zij werken zich uit de naad, maar verdienen gemiddeld 1000 per maand. Wie kan daarvan rondkomen?

  Vooruit roept alle partijen op om samen te werken en de maatregelen te volgen. Geen lege slogans. Geen opbod aan versoepelingen. De enige manier om deze winter goed door te komen is als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. 

 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.