Nieuws

Vooruit drijft de strijd tegen chronische luchtwegziekte op

Team Vooruit

Wednesday 17

November 2021 18:22

Op 'Wereld – COPD dag' besteden we aandacht aan een veel voorkomende maar te vaak vergeten luchtwegziekte. Maar liefst 800.000 Belgen lijden eraan en het is de vierde grootste doodsoorzaak bij mannen. Gitta Vanpeborgh sprak met slachtoffers van deze ziekte en stelde een plan op om COPD aan te pakken.

 

Onbekend, overal aanwezig

Wie lijdt aan de Chronische Obstructieve Longziekte (COPD) heeft last van verminderde ademcapaciteit en ademhalingsproblemen. Die komen er door luchtwegvernauwing en afbraak van het longweefsel. Onrechtstreeks kan de ziekte ook heel wat andere problemen met zich meebrengen. Zoals overgewicht, ondergewicht, depressieve gevoelens en isolement maar ook een te lage spiermassa en een verminderde conditie. 

 LEES OOK  Mensen bruisen van goede ideeën om van ons land het beste land ter wereld te maken >

Gitta: “Ik nodigde enkele slachtoffers van deze ongeneeslijke ziekte uit op het parlement. Samen maakten we een wandeling. Ik droeg daarbij 5 mondmaskers. Dit is wat zij dagelijks voelen met een verminderde ademcapaciteit.” 

Door COPD is elke inspanning zeer vermoeiend. Zelfs veters strikken of een douche nemen kan al lastig zijn

COPD krijgt soms de nogal stigmatiserende term “rokerslong”. De voornaamste oorzaak van de ziekte is inderdaad roken. Alleen zijn veel COPD-patiënten al begonnen met roken toen we amper iets wisten over de gevolgen van tabak. Gitta: “Daarom moeten we nu meer inzetten op preventie en bewustwording, maar ook op screening en vroegdetectie.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Zo verbetert Gitta de levenskwaliteit van COPD- patiënten

 

  • Focus op preventie

    Omdat de ziekte nauwelijks bekend is, wordt de de diagnose vaak te laat gesteld. Gitta: “Bij diagnose zijn patiënten soms al 50 tot 60 procent van hun longcapaciteit kwijt. We kunnen dat voorkomen door de spirometrietest bij de huisarts meer systematisch in te zetten. Door jaarlijks, afhankelijk van leeftijd of risico, bepaalde mensen systematisch te controleren kunnen we de ziekte vroegtijdig detecteren. De nodige behandelingen kunnen dan helpen om de ziekte onder controle te houden.”

 

  • Goed gebruik geneesmiddelen (GGG) gesprek

    Wat ook kan helpen is een correct gebruik van de geneesmiddelen. “Huisapothekers zouden hen vanaf het begin goed en uitgebreid moeten informeren over de medicatie en een opvolgingsgesprek inplannen, net zoals bij chronische astmapatiënten. Dat is belangrijk voor het comfort van de patiënt en de aanpak van de ziekte”, gaat Gitta verder.

 

  • Revalidatie

    Vandaag zijn er vier revalidatiecentra voor COPD-patiënten. “Daarom stel ik voor te onderzoeken of de expertise beter verspreid kan worden. We moeten de drempel naar gepaste zorg zo laag mogelijk houden. Nabijheid is daarbij heel belangrijk. Zeker wanneer de ziekte al ver gevorderd is”, zegt Gitta.

 

  • Belang van vaccinaties

    De coronacrisis maakt het er voor heel wat patiënten niet makkelijker op. “Zij leven voortduren met de angst voor een coronabesmetting. Vele onder hen vermijden sociale, maar ook noodzakelijke contacten. Ze missen zo niet alleen bepaalde belangrijke consultaties, maar bewegen ook minder. Daarom moeten huisartsen en -apothekers hun vaccinaties goed opvolgen. We moeten absoluut mentale problemen vermijden. Dat kan door hen uit dat isolement te halen. Vaccinaties tegen COVID-19, de griep en pneumokokken zijn daarbij een sleutel. Tijdige vaccinatie en goede opvolging is dus erg belangrijk.”

 

“We kunnen op heel wat vlakken de strijd tegen COPD opdrijven. Extra aandacht en bewustwording van de ernst van deze ziekte is slechts een eerste, maar erg belangrijke stap. Te lang hebben we om deze ziekte heen gedanst. Het is tijd om het nu ook daadkrachtig aan te pakken”, besluit Gitta.



 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant