Actualiteitsdebat. Ontwikkel een klimaatbeleid dat investeert in de gemoedsrust en veiligheid van alle mensen
Team Vooruit
Monday 19
July 2021 12:06
De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement startte met een minuut stilte voor alle slachtoffers en nabestaanden van de vreselijke watersnood. Ook staken alle parlementsleden de vele vrijwilligers en hulpverleners een hart onder de riem. Hoe voorkomen we dat dit opnieuw gebeurt? Is ons waterbeheer wel goed op orde? Wat is het gevolg van de bezuinigingen op hulpverlening? Bruno Tobback, Katia Segers, Hannes Anaf en Els Robeyns van Vooruit dienden een voorstel in voor een robuust klimaatbeleid dat investeert in de welvaart, de gemoedsrust en de veiligheid van alle mensen.
-
Bruno Tobback: we moeten voorkomen dat dit opnieuw gebeurt
Net als andere fracties betuigde Vooruit haar medeleven aan alle mensen die hun huis en jammer genoeg hun leven zijn kwijtgeraakt. Afgelopen vrijdag bezochten een aantal politici het rampgebied. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir reageerde aangeslagen: “Deze situatie laat een enorme indruk na. Dit is opnieuw een erg zware mentale beproeving voor de mensen na een coronajaar.”
Vooruit wenst veel sterkte en moed aan iedereen die getroffen is door het noodweer. Onze beweging bedankt ook uitdrukkelijk onze hulpdiensten die alles op alles zetten om de mensen in veiligheid te brengen, net als alle overheidsdiensten die de medische en psychologische hulpverlening mee in goede banen leiden.
Wanneer het water over de dijk en door de woonkamer loopt, heeft niemand een boodschap aan het feit dat de boekhouding van de regering netjes in orde is
Daarnaast sprak onze fractie ook zijn dankbaarheid uit voor iedereen die spontaan of professioneel te hulp geschoten is. Mensen die op alle mogelijke manieren hebben bijgedragen om het leed te verzachten en om erger te voorkomen.
Tijd voor fundamentele verandering
“Deze hulpverleners en vrijwilligers verdienen hulde voor hun beroepsernst, menselijkheid en solidariteit. Het mag niet enkel beperkt blijven tot lovende woorden en het uiten van onze deelneming aan de slachtoffers. Het is onze taak om op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen: Hoe is dit kunnen gebeuren? Hoe voorkomen we dat dit nog eens gebeurt?”, zegt Vlaams parlementslid Bruno Tobback.
Bruno onderstreept de noodzaak om afscheid te nemen van een aantal hardnekkige dwalingen in de Vlaamse politiek omtrent het klimaatbeleid. Zo moeten we af van het beeld dat de vermindering van broeikasgassen enkel geld kost.
LEES OOK: het politieke jaar met Melissa Depraetere, Hannelore Goeman en Hannes Anaf“Amper een week geleden stond boven alle interviews met minister Diependaele nog te lezen: ‘Als de anderen ambitieus willen zijn, dan moeten ze dat maar doen. Wij willen in de eerste plaats kijken naar betaalbaarheid.’ Na wat er de voorbije dagen is gebeurd, is dat bijzonder wrang”, zegt Bruno.
Bruno gaat verder: “We hebben allemaal wel eens gehoord dat een beetje klimaatopwarming geen kwaad kan, dan moeten we niet meer naar het zuiden op reis. Of dat de gevolgen van de klimaatopwarming niet voor ons zouden zijn. Ik denk dat we ondertussen wel genezen zijn van die dwaling.”
Een effectief en sociaal klimaatbeleid
De gebeurtenissen tonen aan dat de gevolgen van klimaatrampen onvoorspelbaar en onrechtvaardig verdeeld zijn. Bruno: “Vandaag zijn bijna alle slachtoffers in Waalse gemeenten gevallen. Morgen is het misschien de beurt aan al die Vlaamse gemeenten die op het randje van de catastrofe stonden. De gebeurtenissen tonen aan dat de kosten voor ons veel groter zijn wanneer we het gewoon laten gebeuren. Groter dan wanneer we wel handelen.”
Voor Vooruit is de keuze duidelijk: zet voluit in op CO2-neutrale activiteiten die echt welvaart creëren voor deze en volgende generaties. Haal bovendien de miljarden die nodig zijn om het leed te verzachten niet uit de portemonnee van de slachtoffers, maar uit die van de veroorzakers.
“Wanneer het water over de dijk en door de woonkamer loopt, heeft niemand een boodschap aan het feit dat de boekhouding van de regering netjes in orde is. Haal dus de handrem van het klimaatbeleid”, zegt Bruno.
Het beleidsplan dat minister Vandaele tijdens het debat aanhaalt is voor Vooruit te vaag. Het beleidsplan mist concrete doelstellingen op lange termijn, op korte termijn en heeft geen tussentijdse targets. “Het is nodig om te erkennen dat meer strenge, sterke, duidelijke doelstellingen moeten komen”, besluit Bruno.
(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)
-
Els Robeyns: waterinfrastructuur is niet op orde
Naast de noodzaak voor een fundamentele koerswijziging sprak Vooruit vandaag ook over de aanpak van de overlast. Zo haalde Vlaams parlementslid Els Robeyns de kwetsbare staat van ons waterbeheer aan: “Een evaluatie is nodig van de plekken die tijdens deze ramp kritiek zijn gebleken. We moeten kijken of de wachtbekkens, die een belangrijke rol spelen in het voorkomen van wateroverlast, hun werk hebben gedaan.”
Vlaamse overheid blijft achter
Minister Demir gaf aan dat ze preventieve maatregelen nam vanaf het moment dat ze wist dat er hevige regen en veel water ging komen. Dat is voor Els niet voldoende: “De vraag is welke preventieve maatregelen gedurende het hele jaar worden genomen. Als burgemeester van Wellen laat ik vaak grachten langs gewestwegen ruimen door de technische dienst. Omdat dit niet gebeurt door Vlaanderen, door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De gemeente Herk-de-Stad herstelde drie weken geleden de dijk aan de Demer. Omdat dit niet gebeurt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).”
Voor Els is het noodzakelijk dat we lessen trekken op vlak van preventief onderhoud aan de eigen infrastructuur en stelt het volgende voor: “Ofwel worden daarover goede afspraken gemaakt met lokale besturen, ofwel moeten we op dat vlak een tandje bij steken.”
Als laatste deelt ze haar grote bezorgdheid: “Het is vandaag droog en de zon schijnt, maar in realiteit staan nog altijd mensen, zeker in het Zuidwesten van Limburg - met hun voeten in het water. De wachtbekkens zitten momenteel volledig vol. De gronden zijn verzadigd. Mensen zijn bang voor wat gaat gebeuren, als komend weekend een onweer komt.”
-
Katia Segers: stop met besparingen bij veiligheidsdiensten
Als laatste stond Vooruit ook stil bij de rol van de hulpverleners, die fantastisch werk hebben verricht. Helaas maakten de bezuinigingen het niet makkelijk voor hen.
“We moeten daadkrachtig en dringend handelen om de ontwrichting van het klimaat tegen te gaan. Tegelijkertijd moeten we ons ook organiseren om onze bevolking de komende jaren optimaal te beschermen tegen de natuurrampen die zich steeds meer zullen voordoen”, zegt Vlaams parlementslid Katia Segers.
Die bescherming kwam overduidelijk van hulpverleners en vrijwilligers, die ongelofelijk waardevol werk hebben geleverd. Zij hebben onze steun nodig. Katia is dan ook verontwaardigd dat de Minister-president tijdens de vorige legislatuur als federaal minister van Binnenlandse Zaken ondanks alle waarschuwingen, de besparingsoperatie bij de civiele bescherming heeft doorgezet. Met als gevolg? Het sluiten van vier van de zes kazernes en het serieuze uitdunnen van het aantal manschappen.We moeten ons organiseren om onze bevolking de komende jaren optimaal te beschermen tegen de natuurrampen die zich steeds meer zullen voordoen
Katia: “Mensen hebben eindeloos op hulp moeten wachten. Gezinnen met kinderen hebben tot veertien uur lang op hun dak vastgezeten. Burgers hebben elkaar moeten helpen omdat de hulp op zich liet wachten. Dat is het gevolg van de ontmanteling van de veiligheidsdiensten. Met Vooruit eisen we dat deze beslissing zo snel mogelijk wordt bijgestuurd.”
Het voorstel van Vooruit om een robuust klimaatbeleid te ontwikkelen dat investeert in de welvaart, de gemoedsrust en de veiligheid van alle burgers werd niet aangenomen door het Vlaams Parlement.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Vooruit wil een rechtvaardige federale regering
Team Vooruit5.11.2024
-
In de klimaatstrijd kiezen wij voor wat goed is voor de planeet én de portemonnee
Team Vooruit7.11.2024
-
Met Vooruit in de Vlaamse regering: "Schooltoelagen nog nooit zo veel en zo snel uitbetaald"
Team Vooruit7.11.2024